Mielőtt mindenki halálra rémülne, hogy az EU ránk zúdítja a migránsokat, tisztázzunk pár dolgot

Szerző: Ésik Sándor
2018.04.26. 10:47

Egységes EU-s menekültügyi eljárásrendet akar az Európai Parlament, de nyugi: ettől nem kell új jogszabályokat alkotni Magyarországon, elég lenne visszatérni a hiszti előtti állapothoz. Orbánék megint arra játszanak, hogy az utolsó pillanatig nem állnak be a sorba, közben a háttérben előkészítik a beállást, hogy a végén – a hiszti fenntartása mellett – szépen engedelmeskedjenek.

Mielőtt mindenki halálra rémülne, hogy az EU ránk zúdítja a migránsokat, tisztázzunk pár dolgot

Mielőtt mindenki halálra rémüldözne az Európai Parlament által kidolgozott egységes uniós menekültügyi eljárásrend miatt, hogy az EU ránk zúdítja a migránsokat, érdemes tisztázni: a magyar rendszer – mielőtt kampányeszközként kezdett volna működni – nagyon nagy részben megfelelt az itt megfogalmazott előírásoknak. Mivel az egésznek az alapja egy, az EU létrejötte előtti nemzetközi egyezmény, sok elemében ma is megfelel annak, bár rontottak rajta sokat.

A magyar hatóság még ebben az eléggé szétvert állapotában is a jobbak közé tartozik: egyszerűen azért, mert nagyon sok üggyel találkozik, és ha politikai utasításra kell is hülyeséget csinálni, nem tudnak nem belerázódni a rutinba, és egy idő után már ránézésre felismerni dolgokat.

Tehát az EU javaslata miatt nem kell Magyarországon gyökeresen új jogszabályokat kitalálni, egyszerűen vissza kell térni a hiszti előtt alkalmazott, egyébként hatékony és megfelelően működő rendre.

Az eljárások elnyújtásáról annyit, hogy ha normálisan csinálják, eddig is 5-6 hónapig tartott a dolog. Gondoljuk végig, hogy ha nekünk kéne ezt megszervezni, kitalálni (és most hagyjuk a Nagy Fal tetejéről géppuskázós fantazmagóriákat), mit csinálnánk.

Alapos kikérdezés, legalább kétszer. Aztán pszichológus, célországot ismerő ember kiértékeli mindezt, ami 8-10 napig tart legalább. Mivel a tényleges menekült nem teleportál, hanem menekül, útja során találkozik mindenféle nemzetközi szervezettel, segélyszervezettel. Szóval ezeket is meg kell keresni: ismerik-e az illetőt, igen, XY menekülttáborban volt, oké, akkor keressük meg az ottani rezidensünket. Nekünk nincs, de a dánoknak van, rendben akkor őt, stb. Ez is vagy két hónap. Ez nagyjából elég arra is, hogy megfigyeljék itthon: ha bármit színlelt, akkor ennyi idő alatt már kiesik a szerepéből.

Az EU meg azért van, hogy a szabályai egységesek legyenek: vagyis a menedékkérő mindenütt ugyanazzal az előírással találkozzék, és ne legyen olyan, hogy valamilyen úton-módon kikerüli X országot, mert Y országban jobb az eljárás.

Ez tud csak az alapja lenni annak, hogy utána az EU erre pénzt költsön (menekülttáborra, hivatalokra, határzárra), és ezután tud létrejönni közös integrációs politika arra nézve, hogy mit várunk el az ideérkezőktől. (Lásd például a francia kézfogós esetet, ahol a magam részéről maximálisan egyetértek a francia hatósággal.)

Az EU-nak nincs választása. Ha meg akarja őrizni az egész európai integráció alapját jelentő négy szabadságot – az áruk, a szolgáltatások, a tőke és a munkaerő szabad áramlását – akkor a menekültként érkező emberek érkezését, befogadását, integrálását, kiutasítását, kitoloncolását szabályoznia kell.

A migrációs kérdés azért nagyon fontos, mert az EU-nak nem gazdasági, hanem kifejezetten közrendvédelmi kérdésben kell egységesen fellépni, vagy különben szétesik.

Talán nem meglepő, hogy

Orbánék megint arra játszanak, hogy az utolsó pillanatig nem állnak be a sorba, közben a háttérben előkészítik a beállást, hogy a végén – a hiszti fenntartása mellett – szépen engedelmeskedjenek.

A lényeg, hogy itthon megmaradjon a migráncsok ostora-képzet a választókban.

A poszt a Diétás Magyar Múzsa FB-oldalán is megjelent, lájkoljátok ott is!

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek