+++ Eltűntünk a facebookon? Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig tudj arról, amiről írunk! +++
Szerző: Bukovics Martin
2018. április 25. szerda, 10:36
Bár a kormány illetékes részei a kékfrankos évének nevezték ki 2018-at, egy magyar borokkal foglalkozó amerikai kereskedő magabiztos imázsfilmmel bizonyítja: a hárslevelűnél menőbb magyar szőlőfajta nincs és nem is lesz idén.

Athena Bochanis a magyar borok egyik legsikeresebb amerikai nagykövete. A NYU-n jogászként végzett fiatal vállalkozó egy 2009-es magyarországi tartózkodás során szeretett bele a Kárpát-medence boraiba, és egy ideje Palinkerie nevű cégével importálja is őket az USA-ba. New Yorkba ráadásul, a világ egyik legnehezebb borpiacára.

 

A magyar borokat, és eleve az angol nyelven nehezen kimondható szőlőfajtákat eladni gyakran bizonyul kihívásnak. A neszmélyi borvidék legnagyobb borászata,

 

a Hilltop a kilencvenes években azzal ért el sikert Angliában, hogy a cserszegi fűszerest nemes egyszerűséggel úgy adták el, hogy a The Unpronounceable, vagyis A Kiejthetetlen nevet adták neki.

 

Az osztrák bormarketingesek később a zöldveltelinit, avagy Grüner Veltlinert rövidítették le GruVe-ra az amerikai piacokon, ami angolosan kiejtve rögtön nem egy jódlizó salzburgi bőrgatyás bácsit idéz.

 

De Athena Bochanis nem a könnyebb utat választotta.

 

A hárslevelű köré életérzést épített fel. (A hársot nem csak fajtaborként érdemes nézni: az eddig főleg a furmintra épített, így szinte kizárólag furmintból készített Nagy Tokaji Szárazborokban egyre többször jelenik meg azt kiegészítendő a hárslevelű. Jogosan, hiszen korábban alapelv volt a tokaji borvidéken, hogy egy-egy dűlőbe hárslevelűt is telepítenek a furmint mellé – ezt tehát a kétezres évek furmintfétisének korrekciójaként is értelmezhetjük.)

 

Mutatjuk, hogyan.

 

A post shared by Athena Bochanis (@palinkerie) on

Hírszolgáltatás

Az élet meg minden podcast negyedik adásának vendége volt Belényi Dániel, aki beutazta a világot, és ebben még a death metál is segített neki.

Gumiszabállyal védené a képviselők magánéletét a Fidesz. Kérdés, mi számít szerintük zaklatásnak.

Az ezüstérmes válogatott többek között a fasiszta Thompsont kérte fel, hogy énekével köszöntse őket Zágrábban.

Az Azonnali körbekérdezte az ellenzéket, támogatják-e valahogy Pásztó jelenlegi független polgármesterét az időközi választás kampányában.

Mint a bíró okos lánya: elmennek Tusnádfürdőre, de a pódiumbeszélgetésen és Orbán Viktor beszédén nem vesznek részt a szocialista politikusok.

A hét kérdése

Lassan elfogynak a felelősségre vonható LMP-s politikusok. Merre keressen új alanyokat a párt etikai bizottsága? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Fesztivál, szabadegyetem, tábor: július 16-tól 22-ig a Gombaszögi-völgyben.

Július 20-án, vendég a Csaknekedkislány.

A legendás rockzenekar július 24-én lép fel a Budapest Arénában.

Július 25. és 28. között ismét a fémzene lesz főszerepben Székesfehérváron.

Kibékülés-történetek a pannonhalmi apátság múltjából. Ősz végéig a főmonostorban.

Ezt is szerettétek

Az Azonnali megkérdezte a budapesti utca emberét.

Milyen ígéret alapján választott polgármestert Józsefváros?

A déli szomszédnál épp megy az orbánista államfő és az EU-párti miniszterelnök küzdelme!

comments powered by Disqus
Twitter megosztás Google+ megosztás