+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2018. április 25. szerda, 10:36
Bár a kormány illetékes részei a kékfrankos évének nevezték ki 2018-at, egy magyar borokkal foglalkozó amerikai kereskedő magabiztos imázsfilmmel bizonyítja: a hárslevelűnél menőbb magyar szőlőfajta nincs és nem is lesz idén.

Athena Bochanis a magyar borok egyik legsikeresebb amerikai nagykövete. A NYU-n jogászként végzett fiatal vállalkozó egy 2009-es magyarországi tartózkodás során szeretett bele a Kárpát-medence boraiba, és egy ideje Palinkerie nevű cégével importálja is őket az USA-ba. New Yorkba ráadásul, a világ egyik legnehezebb borpiacára.

 

A magyar borokat, és eleve az angol nyelven nehezen kimondható szőlőfajtákat eladni gyakran bizonyul kihívásnak. A neszmélyi borvidék legnagyobb borászata,

 

a Hilltop a kilencvenes években azzal ért el sikert Angliában, hogy a cserszegi fűszerest nemes egyszerűséggel úgy adták el, hogy a The Unpronounceable, vagyis A Kiejthetetlen nevet adták neki.

 

Az osztrák bormarketingesek később a zöldveltelinit, avagy Grüner Veltlinert rövidítették le GruVe-ra az amerikai piacokon, ami angolosan kiejtve rögtön nem egy jódlizó salzburgi bőrgatyás bácsit idéz.

 

De Athena Bochanis nem a könnyebb utat választotta.

 

A hárslevelű köré életérzést épített fel. (A hársot nem csak fajtaborként érdemes nézni: az eddig főleg a furmintra épített, így szinte kizárólag furmintból készített Nagy Tokaji Szárazborokban egyre többször jelenik meg azt kiegészítendő a hárslevelű. Jogosan, hiszen korábban alapelv volt a tokaji borvidéken, hogy egy-egy dűlőbe hárslevelűt is telepítenek a furmint mellé – ezt tehát a kétezres évek furmintfétisének korrekciójaként is értelmezhetjük.)

 

Mutatjuk, hogyan.

 

A post shared by Athena Bochanis (@palinkerie) on

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hogyan segítik a fekete-fehér csíkok a zebrákat a bögölycsípés elkerülésében? Új kutatás mondja el, amit mindig is
tudni akartál a zebrákról!

A fodrász ezzel azt bizonyítaná: Vietnámban az emberek örülnek, hogy náluk lesz a két vezető második találkozója.

Nem, nem vicc: a Francia Vívó Szövetség felvállalta a lézerkardozást a hivatalos sportágak között, hogy mozgásra inspirálja a fiatalokat.

Négy éve csatlakozott barátnőivel az Iszlám Államhoz egy 19 éves lány. Újszülött fiával akart volna hazatérni most, hogy a terrorszervezetnek kb. annyi.

Bécsben is nagyobb stadiont tudtak építeni a magyaroknál ugyanennyi pénzért, de az oroszokhoz képest sehol nem vagyunk költekezésben.

A hét kérdése

Újabb intézkedéseket jelentett be Orbán Viktor annak érdekében, hogy ne fogyjon tovább a magyar. De elég ez bármire is? Mondjátok meg ti!

Azért ide elnéznénk

Ki dönti el, hogy mi a tudás? Erről is szó lesz február 22-én.

Milyen a furmint, ha balaton-felvidéki? Kóstold végig őket a február 22-23-i hétvégén!

Készült egy film az 1989-2018 közötti Magyarországról. Bemutató február 27-én!

Kóstold végig a legjobb badacsonyi borokat Budapesten, március 9-én, szombaton!

A branding hatásait járják körül magyar alkotók Pozsony egyik legmenőbb kiállítóterében, a Kunsthalléban, április 14-ig!

Ezt is szerettétek

Lassan egy éve, hogy a független Márki-Zay Péter vezeti polgármesterként a várost, Lázár János hátországát. Körülnéztünk ott. Videó!

Arra kértük az MTA mellett tüntető tudósokat, hogy foglalják össze: ugyan mire jó az embereknek a bölcselkedés?

Miért kormányoz együtt az EU-párti Öt Csillag Mozgalom Olaszországban az unió gyengítésén munkálkodó Matteo Salvinivel? Interjú az EP-ből!

Milyen lesz a kontinens, amikor százéves lesz a világ legsikeresebb utópisztikus projektje? Mondjátok el ti az Azonnali novellapályázatán!

Twitter megosztás Google+ megosztás