Csak a Fidesz nem szavazta meg a Néppártban, hogy több pénzt kapjanak a civilek

2018.04.19. 17:32

Az a célja az Európai Parlament által frissen elfogadott javaslatnak, hogy a demokrácia, jogállamiság és szabadság uniós védelmet élvezzenek, és hogy legyen az e célból nyújtott támogatás külön költségvetési tétel a 2020 utáni büdzsében. A fideszesek nemmel szavaztak erre, szembemenve az Európai Néppárttal és a határon túli magyar képviselőkkel is.

Csak a Fidesz nem szavazta meg a Néppártban, hogy több pénzt kapjanak a civilek

Az Európai Parlament képviselői csütörtökön azt javasolták, hogy jöjjön létre az európai értékek védelmén dolgozó civil szervezetek támogatására szolgáló eszköz. Az állásfoglalás szerint

a civil szervezetek csak nehezen tudják a független és hatékony működéshez szükséges forrásokat előteremteni, miközben az aktív és jól fejlett civil társadalom jelenti a legmegfelelőbb védelmet ezen értékek eróziójával szemben.

A képviselők felszólítják az EU-t, hogy a hosszú távú uniós költségvetés keretében hozzon létre egy pénzügyi eszközt az európai értékek, így a demokrácia, szabadság, jogállamiság és alapvető jogok védelmére és előmozdítására, aminek a neve az Európai Értékek Eszköze lenne.

Az új eszköznek a helyi és nemzeti szinten a fenti értékek védelmén és előmozdításán dolgozó civil szervezetek működését kellene célzottan támogatnia. A képviselők szerint a támogatásoknak például az állampolgári részvétel növelésére, illetve az érdekképviseleti és egyéb felügyeleti tevékenységekre kell irányulnia. Emellett fontos, hogy az alapba friss pénz kerüljön, vagyis a támogatás kiegészítő jellegű legyen. A kezdeményezést a képviselők nagy többséggel elfogadták.

Magyarországról a zöldfrakcióban ülő Jávor Benedek és a szocialista-demokrata frakcióban ülő Szanyi Tibor, Molnár Csaba, Niedermüller Péter nyomott igent,

az Európai Néppárt többségi akaratával szembemenve a fideszes képviselők nemet mondtak arra, hogy több pénzt kapjanak a civilek. Ez azért is izgalmas, mert Juncker általuk is kritizált, mutyigyanús HR-politikájával szemben már nem voltak ennyire szigorúak.

Ők azok: Bocskor Andrea, Deli Andor, Deutsch Tamás, Erdős Norbert, Gál Kinga, Gyürk András, Kósa Ádám, Schöpflin György, Szájer József, Tőkés László. Két fideszes, Járóka Lívia és Hölvényi György nem vett részt a szavazáson. A Néppártból a fideszeseken kívül csak a szlovák Anna Záborská szavazott még nemmel.

Érdekesség, hogy a határon túli magyar néppárti képviselők – az RMDSZ-es Sógor Csaba, az MKP-s Csáky Pál, a Híd-Mostot képviselő Nagy József – megszavazták a javaslatot.

Nemmel szavazott a jobbikos Balczó Zoltán és a mostanában a Fidesz szövegét toló Morvai Krisztina is, aki szerint a javaslat Magyarország destabilizációját készíti elő. Az MSZP-s Ujhelyi István és az LMP-s Meszerics Tamás nem vett részt a szavazáson. Az eredmény az alábbi, név szerinti szavazásra vonatkozó jegyzőkönyv 73-74. oldalán látható.

FOTÓ: Miniszterelnöki Kabinetiroda, Szecsődi Balázs

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek