Magyarország Európa szégyenpadján: az autoriter demokráciáknak üzent Macron

Szerző: Kardos Gábor
2018.04.17. 15:56

Macron az európai szuverenitás erősítésével védené meg az uniót a belső és külső autoriter fenyegetésektől. Üzent az illiberális tagállamoknak is, de a fideszes képviselők még csak részt sem vettek a vitában, amelyen a francia elnök mondta el a vízióját az EU jövőjéről. Az Azonnali Strasbourgból, egyenesen a plenáris ülés sajtópáholyából tudósít!

Magyarország Európa szégyenpadján: az autoriter demokráciáknak üzent Macron

Az EP az utóbbi időben rendre meghívja a tagállamok miniszterelnökeit, illetve elnökeit, hogy mondják el a plenáris ülésen az EU jövőjére vonatkozó víziójukat, amit aztán a képviselők megvitatnak. Kedden Emmanuel Macron francia elnökön volt a sor, aki korábban már bejelentette: összeurópai polgári konzultációt indít azért, hogy mindenki beleszólhasson az Európa jövőjéről szóló vitába.

Talán még sosem volt ennyire az európai politika középpontjában a magyar példa, mint ebben a vitában, ahol Macron egyértelműen üzent az illiberális demokráciáknak is.

Dicsekvésre tehát semmi okunk, mivel gyakorlatilag mindvégig elrettentő példaként szerepelt az illiberális magyar modell. Egyedül szélsőjobboldali-szuverenista frakciók képviselői léptek fel a legnagyobb frakciók egységesen elítélő álláspontjával szemben, némi utóvédharcot vívva. A valódi erőviszonyokról nagyon sokat elárul a tény, hogy igazából

senki sem állt ki egyértelműen és feltétel nélkül a magyar kormány politikája mellett, még maguk a fideszes EP-képviselők sem. Részt sem vettek az EP-vitában,

ami pedig jelentős mértékben pont róluk, illetve rólunk szólt.

Illiberális demokrácia kontra európai szuverenitás

Emmanuel Macron tulajdonképpen egész beszédét és az általa képviselt új európai szuverenitási modellt az autoriter és populista trendekre adott demokratikus válaszként, közös európai válaszként fogalmazta meg. A történelmi tét szerinte épp az, hogy a terjedő szélsőségekkel, autoriter és populista válaszokkal, az illiberális áldemokráciával szemben a liberális demokráciát, azaz a polgári demokráciát legfőbb európai értékként, közös európai identitásunk alapjaként védjük meg.

Súlyos szavakat használt, egyfajta „európai polgárháborúként” írta le a kialakult helyzetet és az antidemokratikus, populista rezsimek előretörése mögött autoriter nagyhatalmi törekvések mentén kirajzolódó „kidolgozott stratégiát” emlegetett.

Az volt a fő üzenet, hogy az illiberális fenyegetés nemcsak megosztja Európát, hanem kifejezetten háborús fenyegetést is jelent, amire csak egy sokkal erősebb és egységesebb európai szuverenitás adhat megfelelő választ. Beszédének kulcsmondata éppen ez volt:

„nem az autoriter demokrácia, hanem a demokrácia autoritása a válasz.”

Az európai béke megőrzése a tét

Macron egyértelművé tette, hogy az Európai Unió a világban ma a stabilitás és a béke egyedülálló térsége. Kiállt Európa globális vezető szerepe mellett, röviden utalva arra, hogy Európa amerikai partnerére sem támaszkodhat úgy, ahogyan korábban.

A végső tét tehát az európai béke és biztonság megőrzése. Hogy még markánsabbá tegye ennek leszögezését, Macron személyes élménnyel is megerősítette mondandóját:

„olyan generációhoz tartozom, amelyik már nem tapasztalta meg a háborút, de nem engedheti meg magának a luxust, hogy elfeledje”

a háború minden tanulságát és visszatérő fenyegetését.

„Nem akarok egy alvajáró generációhoz tartozni, hanem inkább olyan generációhoz, mely megvédi a demokráciáját.” Hogyan? Nem utolsó sorban a pártpolitikai vitákon felülemelkedve, a közös alapértékek mellett egyértelműen kiállva – mondta.

Macron elindította a konzultációt Európa jövőjéről

Macron azzal fejezte be beszédét, amivel kezdte: nem engedhetünk az autoriter populizmusok csábításának, amivel szemben egy élő demokrácia jelenthet kiutat.

Ebben a szellemben hirdette meg az európai konzultációkat is, melyek Franciaországban már ma elkezdődnek, és reményei szerint az unió tagállamaiban új alkalmat teremtenek a különféle álláspontok megfogalmazására és konszenzus kialakítására európai alapértékeink mentén.

Persze csak ott, ahol egyáltalán lehetséges ilyen demokratikus vita. A magyar kormány azt jelezte korábban, hogy nem kíván részt venni Macron konzultációjában.

Beszéde után a kérdésekre adott válaszait Macron rendkívüli súlyú mondatokkal zárta, tekintettel arra, hogy a francia elnök a legerősebb európai hadsereg főparancsnoka is egyben. Egy görög képviselő török fenyegetések miatt aggódó kérdésére válaszul kijelentette, hogy Franciaország kész megvédeni bármelyik európai tagállamot külső támadás esetén.

FOTÓK: az Európai Parlament fotószolgálata

Kardos Gábor
Kardos Gábor Vendégszerző

Filozófus, borkereskedő, a Balatoni Kör egyik alapítója.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek