Tele lett a pécsi Széchenyi tér kormányellenes tüntetőkkel

2018.04.15. 19:55

Pécs is megadta a módját a negyedik Orbán-kormány elleni tiltakozásnak. A több tízezres szombati budapesti tömegre Baranyában teli főtérrel feleltek.

Tele lett a pécsi Széchenyi tér kormányellenes tüntetőkkel

A pécsi tüntetés hírére a Facebookon 1700-an jelezték, hogy mennek és további 3600-an, hogy érdeklődnek iránta. Ebből lett a fenti képen és a Szabad Pécs élő közvetítésén is látható létszám.

„Az eseményre korosztályra és világnézetre való megkötés nélkül várjuk azokat, akik elutasítják az elmúlt években kialakult közéleti állapotokat, a Nemzeti Együttműködés fullasztó rendszerét, a mindent behálózó korrupciót, az oligarchákat és családtagokat közpénzen etető politikusokat, az ember- és polgártársaink ellen irányuló gyűlöletbeszédet, a kirekesztést, a tudatos kormányzati hazudozást, a szabad és független sajtó szisztematikus leépítését, a demokratikus jogrend elpusztítását, Magyarország nemzetközi megítélésének sárba tiprását” – írták a szervezők a Facebookon.

A kormányközeli sajtóból érkező, ellenzéki demokráciadeficitről szóló kritikákra is reagálnak a pécsi szervezők: 

„A szimpátiatüntetésnek nem szándéka az április 8-i választások eredményének kétségbe vonása, célja viszont annak megmutatása, hogy a többségi magyar társadalom elítéli az elmúlt két ciklus kormányainak politikáját.”

A tüntetésen többek közt arról beszéltek a szónokok, hogy nem szabad lenézni, pláne nem gyűlölni azokat, akik a Fideszre szavaztak. Szó esett a közszolgálatiságba csomagolt pártpropagandáról, rezsicsökkentésről és a köztük élő, nem túl gazdag gázszerelőkről is. Az emberek azt skandálták: „nem félünk”, valamint azt is, hogy „folytatjuk”.

Ezzel arra utaltak, hogy a szombati több tízezres fővárosi tüntetés szervezői jövő hét szombatjára, április 21-ére is meghirdettek egy újabb demonstrációt. Pécsen többen is lógattak magyar zászlót a magasba, és akadt egy EU feliratú transzparens is.

Az egyik pécsi választókörzetben amúgy a függetlenként induló közgazdász, Mellár Tamás nyerte a képviselői mandátumot. Még úgy is, hogy indult ellene LMP-s, momentumos, kutyapártok és jobbikos jelölt. A másik pécsi körzet a Fideszé lett: Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár magabiztosan nyert, a DK és a Jobbik jelöltjei szinte fej-fej melletti versenyben álltak fel a dobogó további fokaira.

Az Azonnali eddigi pécsi témájú cikkeit itt érheted el.

FOTÓ: Szalai Szabolcs / Szabad Pécs

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek