A magyar választás miatt rúgnák ki az osztrák köztévé tudósítóit

2018.04.15. 20:14

Ki kellene rúgni az osztrák közmédia tudósítóit, ha nem hajlandók rendesen dolgozni – nyilatkozta a jobboldali populista FPÖ köztévés delegáltja, aki szerint az ORF egyoldalúan tudósított a magyar választásról. Az ORF ügyvezetője visszautasítja a felvetést, és 2021-ig meghosszabbította a budapesti tudósító szerződését.

A magyar választás miatt rúgnák ki az osztrák köztévé tudósítóit

A külföldi tudósítók egyharmadától megválunk, ha nem hajlandók rendesen dolgozni – mondta az ORF FPÖ-s delegáltja a Salzburger Nachrichtennek. Az osztrák közmédia kuratóriumába a jobboldali populista Osztrák Szabadágpárt által delegált

Norbert Steger a magyar választásokról szóló „egyoldalú” tudósításokat említette példaként, mint ami miatt ki kellene rúgni az újságírókat.

Az sem mindegy Stegernek, mit posztolnak a Facebookra az ORF-es munkatársak. Ha nem tartják be az új irányelveket, először figyelmeztetjük őket, aztán mehetnek – fogalmazott.

AZ ORF ügyvezetője, Alexander Wrabetz rögtön reagált, és megvédte a tudósítókat. Közleményében azt írta: a leghatározottabban visszautasítja Steger felvetését. Az ORF tudósítói nélkülözhetetlenek, az újságírás szakmai kritériumai szerint végzik a munkájukat, és nagyban hozzájárulnak a nemzetközi tudósítások színvonalához. Olyannyira fontos a munkájuk, hogy további két állomáshellyel bővül majd az ORF tudósítói hálózata 2020-ig – részletezte az ügyvezető.

A magyar választással kapcsolatban Wrabetz épp pár napja jelentette be a Twitteren, hogy 

Ernst Gelegs, az ORF budapesti tudósítója olyan kiválóan tudósított a magyar parlamenti választásról, hogy 2021-ig meghosszabbítják a szerződését.

A magyarországi választásról az ORF nem csak szikár, alapvető információkat távirati stílusban közlő anyagokat hozott le. A választás napján például annak mentek utána, hogyan lett Orbán forradalmárból jobboldali populista, megemlítve azt is, hogy míg Orbán a rendszerváltás környékén Soros-ösztöndíjból élt, most a magyar-amerikai milliárdost nevezte ki Magyarország első számú ellenségének.

Az ORF ezen felül beszámolt a magyar média Fidesz általi egyszólamúsításáról és a migránsokkal való riogatásról, az Orbán veje elleni OLAF-nyomozásról. Sőt: a Figyelő Soros-listája, az EBESZ által számos Magyarországon tapasztalt szabálytalanság és a szombati több tízezres Orbán-ellenes budapesti tüntetés is bekerült a híradóba.

Orbán Viktort legutóbbi bécsi látogatásán amúgy pont az osztrák köztévé próbálta kínos helyzetbe hozni. Az ORF egyik emlékezetes kérdése az illiberális államra vonatkozott Orbán Viktor és Sebastian Kurz osztrák kancellár év eleji közös sajtótájékoztatóján Bécsben. Orbán a riporternek vehemensen azt válaszolta, hogy „mi nem fogadjuk el, hogy a demokráciát bárki a liberalizmussal azonosítsa”, mire Kurz diplomatikusan közölte, hogy ő liberális-keresztényszociális beállítottságú politikusként örül annak, hogy Ausztria erős demokrácia.

Az FPÖ-s Norbert Stegernek amúgy nem ez az első említésre méltó húzása: amint arról az Azonnali is beszámolt, év elején belengette az FM4 nevű, itthon is kultikusnak számító háromnyelvű könnyűzenei rádióadó megszüntetését. 

NYITÓKÉP: Heinz-Christian Strache és Orbán Viktor – ORF

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek