+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2018. április 13. péntek, 09:29
Hiába tiltja a pártvezetés, a brandenburgi tartományi vezetőjük koalíciót kötne az AfD-vel. Sőt: még a baloldali populista Linkével is.

A menekültválság óta felívelőben lévő AfD-ben álmodni se mertek arról, hogy a CDU-ban, Angela Merkel kereszténydemokrata pártjában lévő ellenállás irántuk ilyen gyorsan repedezni kezd.

 

A Berlin körüli tartomány, Brandenburg CDU-s vezetője, Ingo Senftleben ugyanis arról beszélt csütörtökön, hogy lazán el tudja képzelni, hogy koalíciós alkudozásba kezd pártja az AfD-vel a jövő évi tartományi választást követően. Ezt persze akár pragmatizmusnak is nevezhetjük, hiszen a politikus a CDU számára legalább ennyire tabut jelentő baloldali populista Die Linkével is szóba állna, ha a tartomány kormányzásáról van szó.

 

Csakhogy a CDU nyilvánosan szélsőjobboldali heccpártnak tartja az AfD-t, és ennek a képnek igencsak árt, ha tartományi vezetőiről olyan hírek terjengenek, hogy a színfalak mögött már szövetkeznek velük. Arról nem beszélve, hogy a párt parlamenti frakciójának döntése értelmében tilos együttműködniük mind az AfD-vel, mind a Die Linkével.

 

Az indoklás: a CDU szerint sem az AfD, sem a Die Linke nem polgári párt.

 

A Senftleben provokatív kijelentése körüli botrány elérte a CDU berlini székházát is, ahonnan az új főtitkár, Annegret Kramp-Karrenbauer telefonon gyorsan rendreutasította a brandenburgi pártvezetőt. Nagy hatással nem lehetett rá, Senftleben ugyanis később úgy fogalmazott: a főtitkárral egyetértettek abban, hogy a potenciális koalíciós partnerek kiléte elsősorban helyi szinten kezelendő kérdés. 

 

A Potsdam székhelyű tartományban 1990 óta töretlenül a szociáldemokrata SPD nyeri a választást, akik hol a Linkével, hol a CDU-val kormányoznak együtt. Az AfD menekültválság óta tapasztalható előretörése azonban borította a brandenburgi erőviszonyokat: a felmérések szerint a CDU, az SPD, az AfD és a Die Linke támogatottsága közel azonos szinten mozog. Nem csoda, hogy a politikusok a maximális rugalmassággal próbálnak jó pontokat szerezni az együttműködést kifejezetten díjazó német választóknál.

 

FOTÓ: Az AfD potsdami szervezete

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A magyar kormány beperli az Európai Parlamentet a Sargentini-jelentés miatt, a románok meg a Bizottságra rágtak be egy olyan jelentés miatt, amire maga Románia hatalmazta fel a Bizottságot.

Mire megy majd Manfred Weber és Frans Timmermans ellen az euroszkeptikus cseh?

Valóban teremt pár új munkahelyet a kilépés, hiszen évente többmillió vámmegállapodást
kell majd összehozni.

Már eddig is részt vettek a hajléktalanok ilyen programban, de most a kormány bővítené ezt.

Bár mindenkivel szívesen beszélget a Momentum, de biztos, hogy önálló listán indulnak az EP-választáson.

A hét kérdése

Gruevszki egy hatszázezer eurós Mercedes miatt volt kénytelen egy kétéves börtönbüntetés elől Magyarországra menekülni. Mit kérjünk a menedékjogért cserébe? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Pethő Tibor könyvet írt a tavasszal bezárt újság történetéről. Bemutató: november 14.

A 2006-os Eurovízió-győztes banda november 14-én érkezik a Barba Negra színpadára.

Ősze Gergely bemutatkozó albuma is hallható lesz november 15-én. Dzsessz!

Nyolc új filmmel és egy Arany Medvével érkezik november 15. és 19. között a Román Filmhét!

Kóstold végig a juniboros borászok friss, 2018-as borait november 21-én!

Ezt is szerettétek

Megkérdeztük Orbán szimpatizánsait, melyik a rosszabb. Videó!

Csapataink harcban állnak, ötödik rész. Az utolsó forgatókönyvben mi támadunk.

Mit gondolnak a CEU mellett tüntetők Sorosról? És mit szólnak a korábbi, font elleni spekulációjához? Videó!

A Bata cipőtől kezdve a Beneš-dekrétumokon át Karel Gottig és a Kofoláig. Csehszlovákia idén ünnepelhetné a századik születésnapját.

Twitter megosztás Google+ megosztás