+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2018. április 13. péntek, 09:29
Hiába tiltja a pártvezetés, a brandenburgi tartományi vezetőjük koalíciót kötne az AfD-vel. Sőt: még a baloldali populista Linkével is.

A menekültválság óta felívelőben lévő AfD-ben álmodni se mertek arról, hogy a CDU-ban, Angela Merkel kereszténydemokrata pártjában lévő ellenállás irántuk ilyen gyorsan repedezni kezd.

 

A Berlin körüli tartomány, Brandenburg CDU-s vezetője, Ingo Senftleben ugyanis arról beszélt csütörtökön, hogy lazán el tudja képzelni, hogy koalíciós alkudozásba kezd pártja az AfD-vel a jövő évi tartományi választást követően. Ezt persze akár pragmatizmusnak is nevezhetjük, hiszen a politikus a CDU számára legalább ennyire tabut jelentő baloldali populista Die Linkével is szóba állna, ha a tartomány kormányzásáról van szó.

 

Csakhogy a CDU nyilvánosan szélsőjobboldali heccpártnak tartja az AfD-t, és ennek a képnek igencsak árt, ha tartományi vezetőiről olyan hírek terjengenek, hogy a színfalak mögött már szövetkeznek velük. Arról nem beszélve, hogy a párt parlamenti frakciójának döntése értelmében tilos együttműködniük mind az AfD-vel, mind a Die Linkével.

 

Az indoklás: a CDU szerint sem az AfD, sem a Die Linke nem polgári párt.

 

A Senftleben provokatív kijelentése körüli botrány elérte a CDU berlini székházát is, ahonnan az új főtitkár, Annegret Kramp-Karrenbauer telefonon gyorsan rendreutasította a brandenburgi pártvezetőt. Nagy hatással nem lehetett rá, Senftleben ugyanis később úgy fogalmazott: a főtitkárral egyetértettek abban, hogy a potenciális koalíciós partnerek kiléte elsősorban helyi szinten kezelendő kérdés. 

 

A Potsdam székhelyű tartományban 1990 óta töretlenül a szociáldemokrata SPD nyeri a választást, akik hol a Linkével, hol a CDU-val kormányoznak együtt. Az AfD menekültválság óta tapasztalható előretörése azonban borította a brandenburgi erőviszonyokat: a felmérések szerint a CDU, az SPD, az AfD és a Die Linke támogatottsága közel azonos szinten mozog. Nem csoda, hogy a politikusok a maximális rugalmassággal próbálnak jó pontokat szerezni az együttműködést kifejezetten díjazó német választóknál.

 

FOTÓ: Az AfD potsdami szervezete

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Napirend előtti felszólalás helyett kivonultak a parlamentből az ellenzéki képviselők. Esztergomba mennek tiltakozni.

II. János Pál menesztette 1983-ban a nicaraguai Ernesto Cardenalt, aki az akkori szélsőbalos kormány minisztere volt. Most Ferenc pápa rehabilitálta a 94 éves papot.

Ma elstartol a parlament tavaszi ülésszaka, és egészen június 14-ig tart. Briefing négy pontban.

Eredetileg a migrációs rész nem tetszett a magyaroknak, de most változtatás nélkül ment át.

Bár fizikailag lassan vége lesz a kalifátusnak, a mögöttük lévő hálózatokat is el kell vágni.

A hét kérdése

Újabb intézkedéseket jelentett be Orbán Viktor annak érdekében, hogy ne fogyjon tovább a magyar. De elég ez bármire is? Mondjátok meg ti!

Azért ide elnéznénk

Hogy végzi a munkáját a Magyar Filmalap? A Revizor folyóirat kivesézi február 18-án.

Tölgyessy Péter jogász-expolitikus a rendszerváltásról ad elő február 20-án.

Milyen a furmint, ha balaton-felvidéki? Kóstold végig őket a február 22-23-i hétvégén!

Kóstold végig a legjobb badacsonyi borokat Budapesten, március 9-én, szombaton!

A branding hatásait járják körül magyar alkotók Pozsony egyik legmenőbb kiállítóterében, a Kunsthalléban, április 14-ig!

Ezt is szerettétek

Egy tangóharmonika, egy ember, egy dal, hat nép. Melyik a legjobb? A bosnyák? A horvát?

Milyen lesz a kontinens, amikor százéves lesz a világ legsikeresebb utópisztikus projektje? Mondjátok el ti az Azonnali novellapályázatán!

Hiába ugyanis a rengeteg adat, ha nem tudjuk őket kutatható módon megőrizni; márpedig jelenleg még ötlet sincs erre.

És vajon mit keresett a Jobbik évadnyitóján az LMP társelnöke vagy éppen Márki-Zay Péter?

Twitter megosztás Google+ megosztás