+++ Eltűntünk a facebookon? Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig tudj arról, amiről írunk! +++
Szerző: Bukovics Martin
2018. április 13. péntek, 09:29
Hiába tiltja a pártvezetés, a brandenburgi tartományi vezetőjük koalíciót kötne az AfD-vel. Sőt: még a baloldali populista Linkével is.

A menekültválság óta felívelőben lévő AfD-ben álmodni se mertek arról, hogy a CDU-ban, Angela Merkel kereszténydemokrata pártjában lévő ellenállás irántuk ilyen gyorsan repedezni kezd.

 

A Berlin körüli tartomány, Brandenburg CDU-s vezetője, Ingo Senftleben ugyanis arról beszélt csütörtökön, hogy lazán el tudja képzelni, hogy koalíciós alkudozásba kezd pártja az AfD-vel a jövő évi tartományi választást követően. Ezt persze akár pragmatizmusnak is nevezhetjük, hiszen a politikus a CDU számára legalább ennyire tabut jelentő baloldali populista Die Linkével is szóba állna, ha a tartomány kormányzásáról van szó.

 

Csakhogy a CDU nyilvánosan szélsőjobboldali heccpártnak tartja az AfD-t, és ennek a képnek igencsak árt, ha tartományi vezetőiről olyan hírek terjengenek, hogy a színfalak mögött már szövetkeznek velük. Arról nem beszélve, hogy a párt parlamenti frakciójának döntése értelmében tilos együttműködniük mind az AfD-vel, mind a Die Linkével.

 

Az indoklás: a CDU szerint sem az AfD, sem a Die Linke nem polgári párt.

 

A Senftleben provokatív kijelentése körüli botrány elérte a CDU berlini székházát is, ahonnan az új főtitkár, Annegret Kramp-Karrenbauer telefonon gyorsan rendreutasította a brandenburgi pártvezetőt. Nagy hatással nem lehetett rá, Senftleben ugyanis később úgy fogalmazott: a főtitkárral egyetértettek abban, hogy a potenciális koalíciós partnerek kiléte elsősorban helyi szinten kezelendő kérdés. 

 

A Potsdam székhelyű tartományban 1990 óta töretlenül a szociáldemokrata SPD nyeri a választást, akik hol a Linkével, hol a CDU-val kormányoznak együtt. Az AfD menekültválság óta tapasztalható előretörése azonban borította a brandenburgi erőviszonyokat: a felmérések szerint a CDU, az SPD, az AfD és a Die Linke támogatottsága közel azonos szinten mozog. Nem csoda, hogy a politikusok a maximális rugalmassággal próbálnak jó pontokat szerezni az együttműködést kifejezetten díjazó német választóknál.

 

FOTÓ: Az AfD potsdami szervezete

 

Hírszolgáltatás

Mint a bíró okos lánya: elmennek Tusnádfürdőre, de a pódiumbeszélgetésen és Orbán Viktor beszédén nem vesznek részt a szocialista politikusok.

A nógrádi kisváros képviselő-testületének kormánypárti többsége azután oszlatta fel magát, hogy a polgármester csúnyán elbukta az országgyűlési választást.

Nyilvános a migrációs mesterterv, amit Seehofer hetekig titkolt a sajtó elől. Elmondjuk, mi van benne.

Andy Vajna hitvese az Instagramon coming outolt.

A Starbucks is elköszön a teljesen fölösleges műanyag termékektől – persze nem azonnal. A McDonald's-nak is hasonló ambíciói vannak.

A hét kérdése

Helsinkiben találkozik egymással Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök. Szerinted miről egyeztet a két elnök?

Azért ide elnéznénk

Fesztivál, szabadegyetem, tábor: július 16-tól 22-ig a Gombaszögi-völgyben.

Régi, nagy slágerekkel a Kobuciban július 17-én, hiszen régen minden jobb volt.

Augusztus 8. és 15. között idén is Sziget.

Július 20-án, vendég a Csaknekedkislány.

Kibékülés-történetek a pannonhalmi apátság múltjából. Ősz végéig a főmonostorban.

Ezt is szerettétek

Az Azonnali megkérdezte a budapesti utca emberét.

Milyen ígéret alapján választott polgármestert Józsefváros?

A déli szomszédnál épp megy az orbánista államfő és az EU-párti miniszterelnök küzdelme!

comments powered by Disqus
Twitter megosztás Google+ megosztás