A hetes cikkelyt javasolják Magyarországgal szemben az EP-ben

2018.04.12. 13:05

A magyarok ma nem lehetnek biztosak benne, hogy a kormányuk révén egyenlő és becsületes eljárásban részesülnek, véli az Európai Parlament jelentéstevője. Ezért hetes cikkelyes eljárást javasolnak az EP-ben Magyarország ellen.

A hetes cikkelyt javasolják Magyarországgal szemben az EP-ben

Az Európai Parlament állampolgári jogi bizottságának (LIBE) tagjai a jogállamiság, demokrácia és alapjogok helyzetéről vitáztak csütörtökön. A LIBE-bizottságot az EP 2017 májusában bízta meg azzal, hogy tanulmányozza a magyar helyzetet, különösen az uniós alapszerződés 7. bekezdésének első pontját illeti. Egy akkori állásfoglalásban a képviselők úgy látták, hogy a magyarországi helyzet indokolttá teszi az eljárás megindítását, amely szankciókkal – köztük a tanácsi szavazati jog felfüggesztésével – járhat.

Judith Sargentini (Zöldek, Hollandia) ma reggel mutatta be jelentése tervezetét és felszólította a Tanácsot, hogy állapítsa meg, fennáll-e az EU alapértékei megsértésének nyilvánvaló veszélye Magyarországgal kapcsolatban. A jelentéstevő szerint

„a magyar emberek már nem támaszkodhatnak azokra az alapvető jogokra, amelyeket Európa többi részén természetesnek veszünk.”

„Európában elkötelezzük magunkat az emberi méltóság, szabadság, demokrácia, egyenlőség, jogállamiság, emberi jogok közös értékei mellett. A magyarok ma nem lehetnek biztosak benne, hogy a kormányuk révén egyenlő és becsületes eljárásban részesülnek. Nem tudtam más következtetést levonni, mint hogy szükség van a 7-es cikkely szerinti eljárásra. Ki kell állnunk azon magyar polgárok mellett, akiknek a jogait veszélyeztetik” – mondta Judith Sargentini az EP Azonnalinak küldött sajtóközleménye szerint.

A vita során több képviselő egyetértett azzal, hogy a magyar demokráciát és a jogállamot rendszerszintű veszély fenyegeti és megköszönték a jelentéstevő tárgyilagos hozzáállást a tervezet elkészítéséhez. Más képviselők azt követelték, hogy senki ne használja az eljárást politikai haszonszerzésre és bírálták a széleskörű belföldi támogatást élvező magyar kormány elleni támadásokat.

Az állampolgári jogi bizottság júniusban, a plenáris szeptemberben szavaz a jelentésről. Annak elfogadásához a leadott szavazatok kétharmada és az összes képviselői szavazat fele, tehát minimum 376 szavazat szükséges. 

A Fidesz szerint újabb Soros-támadás indult Magyarország ellen.

Hogy mi is a 7-es cikkes eljárás, és van-e értelme Lengyelország után Magyarországgal szemben is megindítani, arról mi is írtunk korábban az Azonnalin.

FOTÓ: Bakó Bea / Azonnali

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek