A Román Akadémia új elnöke együttműködött a román Szekuritátéval

2018.04.12. 11:12

Ioan Aurel Pop, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem volt rektora, a Román Akadémia új elnöke is rajta van azon a Revista 22 romániai oldalon megjelent listán, amelyik kétszáz olyan személy nevét tartalmazza, akik a nyolcvanas években együttműködtek az akkori román Állambiztonsági Hivatallal (DSS; köznyelven: Securitate).

A Román Akadémia új elnöke együttműködött a román Szekuritátéval

A Mădălin Hodor kutató által nyilvánosságra hozott adatok a fent említett Hivatal UM 0225 egységének dolgoztak, s

az volt a dolguk, hogy az országból kitelepültekről jelentsenek.

A lista készítésének az apropója az volt, hogy 1985 februárjában Aristotel Stamatoiu, a Külföldi Információs Központ altábornoka parancsot adott ki, amelyben azt kérte minden alárendelt egységtől, hogy aktualizálják a forrásaikra vonatkozó adatokat, és ezeket továbbítsák.

A több, Ion Aurel Pophoz hasonlóan Romániában a közelmúltban vagy akár jelenleg is fontos szerepet betöltő személyiség nevét tartalmazó lista a Revista 22 oldalán böngészhető. A listán szerepel többek között Ion Aurel Pop mellett a történész Dan Berindei, Ioan Chiper és Radu Constantinescu; a szociológus Dorel Abraham, Ștefan Costea; az újságíró Cornel Nistorescu, Adrian Vasilescu és Mihai Pelin; a bölcsész Ștefan Cazimir, Ion Coja és Ion Deaconescu; az orvos Petre Ciobani és Constantin Gorgos is.

Ion Aurel Pop egyébként nem túl nagy barátja a magyar népnek, mint arról több írásában és interjújában hangot is adott.

via Transindex

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek