+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Ésik Sándor
2018. április 10. kedd, 13:11
Pártokat kell csinálni. Méghozzá igaziakat. Értelmiségi holdudvart is csinálni kell. A holdudvarból kritikus pártsajtót kell csinálni.

A választások Orbán Viktor fényes győzelmét hozták. Lehet, hogy csaltak, nem tudom. Köszönjük az ezzel kapcsolatos tucatnyi üzenetet, mi nem igazán tudunk velük mit kezdeni, mivel nem vagyunk oknyomozók. Fenntartom viszont a véleményem, hogy a Fidesz stabil kormánytöbbsége tökéletes, Jobbikot is magába foglaló koordináció mellett és választási csalás nélkül is meglett volna.

 

Ahogy az EBESZ jelentése helytállóan tartalmazza, a csalás itt inkább az lehet, hogy a “kormány” a “Fidesz” és “Orbán Viktor” fogalmakat sikeresen mosták egybe és finanszírozták a kampányt végtelen mennyiségű közpénzből. Ezt lehetett tudni előre. Az eredmény ezzel együtt érvényes, a hatályos jogszabályoknak megfelelő, Orbán Viktor továbbra sem fogja senki (legalábbis nyilvánosan) egy hatalmát puccsal megszerzett bitorlónak tartani.

 

Segít majd a külföld?

 

Nem. Legalábbis direkt semmiképp sem. Amerika félresikerült beavatkozásai szerte a világban megerősítették azt az európai álláspontot (az európai nagyhatalmi álláspontot), hogy direkt sehol sem fognak belenyúlni. Magyarország iszonyatosan sok indirekt ütést fog kapni (ahogy eddig is kapott), csak mostantól egy darabig nagyobbakat. Hogy ettől bármelyik választó itthon majd meggondolja magát és nem szavaz a Fideszre, a vasárnapi eredményt ismerve naivitás lenne hinni.

 

A nemzetközi porondon eredményt elérni is csak itthonról lehet, méghozzá egy jól sikerült EU parlamenti választással.

 

A Fidesz kinti képviselői ugyanis jelenleg megbecsült és fontos tagjai az EPP-frakciónak, még ha nem is szeretik a főnöküket. Ha kevesebben lesznek, kevesebbet fogják őket bevédeni... de ez mellékszál. Fontos, de mellékszál.

 

Az értelmiségi rezervátum

 

A Fidesz legfontosabb eredménye ezen a választáson nem a kétharmad. Az is fontos, de Orbán a legtöbb célját kétharmad nélkül is el tudta érni. Handó Tünde pozícióba rakásával például már rég nem kell kétharmad a bírósági rendszer züllesztéséhez.

 

A legnagyobb eredmény, hogy a három “baloldali” ellenzéki párt, a DK, az MSZP és az LMP nem párt. Magyarországon ugyanis nem csak azért van egypártrendszer, mert a Fidesz state capture-t csinált és intézményes eszközökkel biztosítja a hatalmát. Hanem azért, mert a Fideszen kívül nincs másik párt.

 

Mérsékelten belemenve a politológiába, a pártnak van 1. tagsága 2. értékei/ideológiája 3. szellemi háttere.

 

Ezek közül mindhárommal ma Magyarországon csak a Fidesz bír. A Jobbikot épp szétveti az, hogy nincsen ideológiája. A balosoknak tulajdonképp egyik sincs. Hátterük fővárosi szalonértelmiségiekből áll, ideológiájuk rég lejárt, valamiféle liberális hitvallás, amely már nyugaton is csak akkor sikeres, ha egy Macron-kaliberű politikus képes azt megújítani, és az országot ért kihívásokra sikeresen válaszolni. Érdemi tagságuk meg nincsen. Ebbe bukott bele az Együtt, de az LMP is, amelyet nagy, és a vezetőséget önmérsékletre kényszerítő tagság hiányában a vezetés belharcai tépnek éppen szét, ahogyan korábban az MSZP-t is.

 

Vagyis az ellenzék a parlamentbe hajszállal épp hogy bejutott (talán bejuttatott), budapesti értelmiségi klikkek által uralt klubokból áll, nem pártokból.

 

Klubok viszont akkor sem fognak megverni egy pártot a választáson, ha annak a pártnak a politikája olyan, mint a Fideszé. Egyszerűen egy klub nem ellenfele egy pártnak a választásokon. Egy klubban tartott vitán esetleg, de oda nem véletlenül nem megy el Orbán Viktor. Neki a klubokkal semmi dolga, leszámítva azt, hogy annyi pénzt juttasson nekik, amennyiből eljátsszák a díszlet-ellenzék szerepét.

 

Vagyis Orbánnak a lehető legtökéletesebb helyzet az, hogy az ellenzék egy fővárosi rezervátumban békésen legelészik, mindenkinek meg tudja mutatni, hogy neki igenis van ellenzéke.

 

Mi tehát a teendő?

 

Először is, sajnos a mostani parlamenti ellenzéket el kell felejteni. Ők Mózessel vándorolnak a pusztában, az ígéret földjére nem léphetnek be.

 

Pártokat kell csinálni. Méghozzá igaziakat.

 

Az SZDSZ elzüllése pontosan megmutatja, hogy mit NEM szabad egy pártnál csinálni. Egy párt, amennyiben a nemzet képviseletében akar fellépni, nem lehet a vidékieket fanyalogva néző fővárosi klikk pártja, különben a vidéki értelmiség otthagyja, ahogy azt a szadesszel is tette.
Tagság kell, fizető tagság. Nyilván ebben az országban keveseknek vannak milliói, pláne milliárdjai pártpolitikára.

 

De sikeres az a párt lesz, amelyik elvesz havonta ezer forint tagdíjat a tagjaitól, és elszámol minden évben a tagságával. Ha ez nincs, akkor az olyan kísérletek, mint Vona kísérlete a Jobbik néppártosításával, vagy a Hadházy-vonal az LMP-ben, nem vezethetnek sikerre.

 

A fizető tagság ugyanis havonta emlékeztetve van arra, hogy neki a pártélettel foglalkoznia kell, és az rá is tartozik, az nem tőle elérhetetlen távolságban, egy elefántcsonttoronyban zajlik.

 

Ha egy pártnak van egy választókerületben tíz tagja, válasszon titkos szavazással egy küldöttet és küldje fel minden évben a küldöttkongresszusra, és ha azt látja, hogy valami agresszív Napóleon el akarja vinni a pártot rossz irányba, hát tegye helyre.

 

A demokrácia kisegyszeregye ez. Ezt a feladatot az MDF és az SZDSZ szétesése óta azonban egyetlen párt sem végezte el, és amíg nem végzi el, addig nem lesz komoly párt.

 

Értelmiségi holdudvart is csinálni kell

 

Elterjedt tévhit (ebben például a Momentum is szenvedett, igaz, az idő rövidsége miatt is) hogy a párt programját, ideológiáját a választás előtt kell megcsinálni.

 

Nem. A program kidolgozására az a négy év van, ami a két választás között van. rég késő, mikor értelmiségiekre kell vadászni, hogy mondják már meg, mit kéne csinálni az NMHH-val vagy épp az oktatással. Egy pártnak rendezvényeket és kiadványokat kell csinálnia, nem azért mert Józsi bácsi Pusztatekerettyén ettől majd rá fog szavazni. Hanem azért, hogy ha majd a kampányban valamit mondani kell, akkor annak legyen alapja, hogy országszerte véleményvezérként gondoljanak rá.

 

A holdudvarból kritikus pártsajtót kell csinálni

 

Az értelmiségi háttérnek biztosítani kell megjelenési lehetőséget és olyan felületet, amit olvashat, tájékozódhat belőle és kialakíthatja viszonyát a Nagy Kérdésekhez és a kicsikhez. Nem, ez nem a print média és a tévé lesz. Nem, Simicska pénzkivonása nem a világ vége. A hagyományos média egyébként is hanyatlani fog.

 

Nem az a kérdés, ki nyomtat ki több lapot. Hanem hogy ki csinál olyan médiát, amelyet “illik” a nyomtatott média helyett olvasni, különben nem leszel menő.

 

Nem, a 444 erre nem alkalmas, a legtöbb ember zsebében Bede Mártontól kinyílik a bicska. Az enyémben is, pedig én őt az egyik legjobb tollú magyar újságírónak tartom.

 

Facebook, tumblr, blogok, ennyi. Kis költségvetés, egy slank hírszerkesztőség, és társadalmi munkában bedolgozó szakértő szerzők. Közösségi alapon. Pont elég. Egy részét munka mellett is lehet csinálni, ahogy én is teszem. Végül pedig a közösség, az eszmei háttér ideológiát fog eredményezni. Nem kell együtt lakkozni (a parkettát) a farkasnak a báránnyal. Lehet ebből jobbos is meg balos is.

 

Rengeteg akadály van

 

Vidéken sokan egzisztenciális félelemben élnek, és nem könnyen vesznek részt ilyesmiben. Sok-sok csendes figyelő és olvasó lesz. Mások bevállalják a részvételt. Ebből senki se lesz milliárdos. Az se garantált, hogy az eredmény gyors lesz. Enélkül viszont nem lesznek országos pártok, akik egyáltalán szóba jöhetnének a Fidesz alternatívájaként.

 

Enélkül gittegyletek lesznek, azok pedig a mostani választáson sikeresebbek voltak, mint a Fidesz.

 

Ők ugyanis már elérték a maximumot.
 

A poszt a Diétás Magyar Múzsán is megjelent, itt lehet lájkolni!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Férjétől elvette az FPÖ a Facebook-oldalát is, ő azonban beül a parlamentbe.

Mi volt a sikeres az ellenzéki stratégiában az önkormányzati választáson, és mit kellene csinálnia az ellenzéknek, ha 2022-ben győzni akar?

A védelmi miniszterré előlépett AKK nemzetközi biztonsági zónáról szóló javaslatáról a szocdem külügyminiszter utólag, SMS-ben értesült.

A liberálisok nagy reménysége túlélte az elmúlt hónapok botrányait, de második ciklusában már sokkal kisebb mozgástere lesz, mint eddig.

Az amerikai újság szerint a Fehér Házban többen is kézzel-lábbal tiltakoztak az Orbán-Trump találkozó ellen, és épp az történt, amitől féltek.

A tavalyi Győrkőcfesztivál meghívója illusztrálja, miért hozhat majd érdekes helyzeteket, ha Borkai Zsolt marad Győr polgármestere.

„Kompromittáló felvételek” kerültek róla elő, „botrányba keveredett” – ennyit tudhatnak csak a Kisalföld olvasói a győri polgármester ügyéről.

A hét kérdése

A ló néz, a csikó lát? Mi a legjobb kontextus Orbánhoz? Ez a hét kérdése az Azonnalin, szavazz!

Azért ide elnéznénk

Szakértők magyarázzák el, mi folyik Rozsavában. Október 22-én a Corvinuson.

Tényleg mindenki ugyanazt akarja, amit a zöldek? Létezik zöld kapitalizmus? Tanácstalan Köztársaság október 25-én.

Bécsben, október 28-án!

Huszonnégy skandináv filmet vetítenek, közülük néhányat premier előtt lehet megnézni október 31-től november 6-ig.

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Ezt is szerettétek

Az olasz büszkeség napján ezen kívül a legfontosabb kérdést is feltettük, amit Rómában érdemes. Videó, felirattal!

Az EU leendő éléskamrája lehetne a zöldségek tömegét termelő Észak-Macedónia, aminek az új nevét a lakói nagy része rühelli, de elviselik az olyannyira vágyott EU-tagság áraként. De lesz-e ebből valami?

Bernie visszatért – zengte a több, mint húszezres tömeg. Helyszíni képriport a Queensbridge Parkból!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás