Ellenzék nélkül kormányt váltani nem lehet

Ésik Sándor

Szerző:
Ésik Sándor

2018.04.09. 00:20

Orbán tehát középtávon biztosan marad, egy nagy nemzetközi konjunktúrahullám tetején van az ország, sok külföldi pénz van itt, majd egy kicsit a körmére csapnak, ha nagyon Lukasenka akar lenni, de egyébként maradhat.

Tanulságok:

  • a Fidesz sikeresen kiépítette az iráni típusú államot, ahol a kormánypártnak nincs alternatívája. Annyira nincs, hogy Kósa Lajosra simán a választók 48%-a szavaz
  • Az ellenzék bemutatta a totális alkalmatlanságát, és ez a választási eredmény garantálja, hogy a jövőben is ez legyen a helyzet, mivel az összes tróger senkiházi, Karácsony Gergelytől, Gyurcsány Ferenctől az LMP-ig, bent van a Parlamentben.
  • Példás összefogással és koordinációval a Fidesztől a mostani eredményhez képest elvettek volna 15-20 helyet, de akkor is lazán kormánytöbbsége lenne.
  • A Jobbik nagyon jól tette, hogy senkivel sem fogott össze

Ha eddig bárki is kétségbe vonta, hogy a Fidesz rendszert épített ki, az mostmár nem teheti ezt meg. 70% körüli részvétel mellett a Fidesz, ahol nyert, ott 50%-ot közelítő eredménnyel nyert. Nagyon széles felhatalmazás ez, a legtöbb európai kormányfő mögött az össz-népességre vetítve nem áll ekkora tömeg.

Aztán van, ahol nem nyert, nagyon nem.

Visszajött a Kádár-, sőt a Horthy-korszak, vagy épp a kiegyezés utáni idők Magyarországa.

Budapesti ellenzéki “másként gondolkozó” rezervátum és a végtelen vidék, amelyik kormánypárti, és amíg a rendszernek valami véget nem vet, rendszerhű. Pesti értelmiségiként ez akár meg is nyugtathatna, leélhetem az életem a pesti rezervátumban, bár ez most annyira nem lelkesítő gondolat.

Orbán tehát középtávon biztosan marad, egy nagy nemzetközi konjunktúrahullám tetején van az ország, sok külföldi pénz van itt, majd egy kicsit a körmére csapnak, ha nagyon Lukasenka akar lenni, de egyébként maradhat. A magyarok (amúgy sajnos ki kell mondani, helyesen) nem látták úgy, hogy bármelyik alternatíva jobb lenne nála.

Az ellenzék

Hát igen, nehéz dolog nem cifra trágárságok között megemlékezni a “baloldal” pártjairól. A legnagyobb baj az, hogy nem döglöttek bele ebbe az egészbe.

Karácsony Gergely és a mögötte csoportosuló mindenre alkalmatlan kádárista brigád, továbbá Gyurcsány Ferenc és a mögötte tornyosuló szellemóriások, mint Gréczy Zsolt vagy Bauer Tamás, sajnos nem lettek elsöpörve.

Pedig, ha ez megtörtént volna, ha boldog nem is lennék, de alapvetően elégedett lennék az eredménnyel. Mert a valódi változás kerékkötője nem a Fidesz. A Fideszt, mint minden nagy korszakalkotó pártot, egyszer majd utoléri a végzete, túlérik, lehullik, és meghaladja a történelem. Erről viszont azért kell jövő időben beszélni, mert ha idejön mondjuk egy német SPD vagy angol Labour vagy francia szocialista politikus, hogy találkozzon az itteni baloldallal, akkor Karácsony “Tejbetök” Gergellyel vagy épp Molnár Gyulával, vagy a végtelenül európai Bauer Tamással fog találkozni. Nem pedig egy hiteles baloldali párttal.

Ami persze lehetne az LMP, ha létezne. Ez a választás azt domborította ki, hogy továbbra sem többek egyszerű budapesti értelmiségi klubocskánál, akiknek pont elegendő az, ami a legtöbb hasonló gittegyletnek, hogy tudniillik legyen Budapesten egy nyugdíjas állás, amiért azért nem kell hajnalban kelni és már fél hatkor vonatokat fékpróbázni a Keletiben. Ezt, köszönik szépen, megszerezték, jöhetnek a német és francia vagy akármilyen elvtársak, közösen szidni a rendszert. Van miből.

A taktikai szavazás alapvetően működött

Nagyon kevés helyen fogták ki a szelet egymás vitorlájából az ellenzéki pártok. Lényegesen jobb eredményt talán 15-20 körzet hozhatott volna... már ha a baloldal lép vissza a Jobbik javára, mivel ellenkező irányba nehezen volt elképzelhető az átszavazás. A balosok taktikai szavazásán nem sok múlt, a legtöbb helyen a balos pártok együtt nem értek el annyi szavazatot, mint a Fidesz.

A Jobbik

A Jobbik nyilván többre számított, rengeteg átszavazóra. Megcsíptek egyéni kerületet, Vona, bár nyilván szeretett volna nyerni, egyéniben nem jutott be, viszont a legnagyobb ellenzéki párt lettek a parlamentben és nem koszolták össze magukat a baloldal lebőgésével, bár nyilván holnap majd egy csomó rendkívül européer mágus majd jól összeadja, hogy rajtuk múlt.

Vona Gábornak meg kell védenie magát, mert nyilván a pártja neki fogja szegezni a kérdést, hogy ezért az eredményért megérte-e Hello Kitty matricát ragasztani a nyilaskeresztre.

Alapvetően megérte, mert a Fidesznél szélsőségesebb nacionalista politikát csinálni jelenleg nem lehet, de ettől még Vonára most belharcok várnak.

Most gyorsan ennyi, a többit, majd ha kicsit tisztult a kép.

A poszt megjelent a Diétás Magyar Múzsán is, ott is lájkolhatjátok!

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek