Nincs más választásuk, eladják a szavazataikat

2018.04.08. 10:35

Néhányezer forintért vásárolják a cigányok szavazatát.

Nincs más választásuk, eladják a szavazataikat

A Ne add el a szavazatod kampány szervezője, a Kethane Egyesület és az aHang közösségszervezője, Balogh Lajos egy borsodi kistelepülésen beszélgetett telepi romákkal, akik arról meséltek, hogyan írták elő nekik a szavazást, vagy vásárolták meg a szavazataikat. „Ha ön neadjisten roma és neadjsiten egy cigánysoron él, az ön szavazata három-négyezer forint” – mondja Balogh. (Az aHang és a Khetane közös kampánya, a Ne add el a szavazatod, azt hangsúlyozta, hogy minden választópolgár szavazata ugyanannyit ér.)

Ezzel szemben a pártok 50 és 100 ezer forint között költenek a többségi társadalom tagjainak szavazatára. A kétségbeejtő körülmények között, szegregáltan élő romák azért adják el a szavazatukat, mert nincs más választásuk. Van, akinek egészen konkrétan nincs, mert közmunkásként utasítják, hogy a Fideszre kell szavaznia.

Balogh beszélgetőpartnerei közül

ketten is arról számoltak be, hogy ha nem a kormánypártra voksolnak, akkor nem veszik fel őket többé közmunkára.

Másoktól néhány ezer forintért vásárolják meg a szavazataikat. „Elvittek, jöttek egy busszal, egy fülkébe bementem, lefényképeztem és aztán adták a pénzt.” A beszámolók szerint a vidéki szegregátumokba kora reggel érkeznek a buszok, amelyek elutaztatják a telepi lakosokat a szavazóhelyiségekhez. Ott a kezükbe adnak egy kamerás telefont, az alany szavaz, lefotózza a szavazólapot és amikor kimegy a helyiségből, bemutatja a fényképet. Ennek ellenében kapja meg a három-ötezer forint közötti összeget.

Minderről Gulyás Mártonék videócsatornáján számoltak be:

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek