+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea
2018. április 8. vasárnap, 23:02
Jól működött a taktikai szavazás, a választók hajlandók voltak átszavazni, viszont az ellenzéki pártok együttműködése hiányzott – mondja az Azonnalinak Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, aki ezért azon sem lepődött meg, hogy Lázár János megnyerte a körzetet. Szerinte a Jobbik elbizakodott volt, és nemsokára új ellenzék fog alakulni.

Az első hírek szerint nem váltotta be teljesen a taktikai szavazás a hozzá fűzött reményeket, legalábbis ott, ahol nem léptek vissza egymás javára az ellenzéki jelöltek. A független Kész Zoltán például elbukta Veszprémet, és Lázár Jánosnak is sikerült nyernie Hódmezővásárhelyen, ahol egy bő hónapja még az összellenzéki támogatással induló Márki-Zay Péter aratott nagy győzelmet az időközi polgármester-választáson.

 

Márki-Zayt telefonon kérdeztük a tanulságokról. A polgármester leszögezte: a választók ügyesek voltak, a taktikai szavazás jól működött, a hódmezővásárhelyi körzetben a baloldaliak közül rengetegen átszavaztak az esélyesebb jobbikos jelöltre. De ez nem volt elég, ebben pedig

 

az ellenzéki pártok a hibásak. Az összes en bloc, bár különböző mértékben. A Jobbik elbizakodott volt, hogy azt gondolta, hogy nyerhet egyedül

 

– mondta Azonnalinak Hódmezővásárhely polgármestere. 

 

Márki-Zay egyébként nem lepődött meg azon, hogy Lázár János megnyerte a Hódmezővásárhelyt is magába foglaló Csongrád megyei körzetet. Az ellenzék megosztottsága mellett az is az oka ennek, hogy Lázár kiválóan mozgósított: 7 százalékkal növelte a részvételt a négy évvel ezelőttihez képest, ezek az emberek pedig nagyjából mind rá is szavaztak – fejtette ki. Azt is hozzátette, hogy Lázár kampányában önkormányzati dolgozók is házaltak, sört, sonkát osztottak, és ment a láncszavazás, működött a Kubatov-lista.

 

A polgármester többször hangsúlyozta: a választók nagyon ügyesek voltak, minden eddiginél jobban működött a taktikai szavazás, de ez kevés volt.

 

A pártok képtelenek voltak együttműködni, ők bukták el a választást. Aki a Fideszre szavazott, azoknak a jó része is az ellenzék tehetetlensége miatt tett így

 

– mondta Márki-Zay, aki szerint ettől még a Fidesz meg fog bukni előbb-utóbb. Az is biztos, hogy új ellenzék fog alakulni. Kérdésünkre, hogy szerepet vállalna-e ebben, azt mondta: „bámilyen szerepet elvállalok, de csak támogatót, mert egy várost kell vezetnem”. 

 

FOTÓ: Bakó Bea / Azonnali

 

Hírszolgáltatás

A francia jobboldali Michel Barnier is szívesen lenne az Európai Bizottság új elnöke. Ezzel a bajor Manfred Weber kihívója lesz az EPP-ben.

Nincs mit szépíteni, ismerte el Merkel a vereségét. Saját pártja, a CDU mutatott neki sárga lapot. A választók a pirosat mutatják.

Míg mindenki az Iszlám Államra figyelt a világban, a sunyi Al-Kaida ismét megerősödött.

Előkerült a Kuciak-gyilkosság lehetséges szemtanúja, aki azt állítja, fogalma sem volt arról, hogy kicsoda a meggyilkolt szlovák tényfeltáró újságíró.

A hét kérdése

Útmutatót írt a Momentum Ungár Péternek, hogyan szálljon ki az összelőrinceződött BIF-ből. Szerintetek mit csináljon Ungár?

Azért ide elnéznénk

100 éves Észtország, ennek apropóján nyolc észt és 6 magyar művész reflektál a balti és a pannon jelenre.

Hörgés, halál és hasonlók a Dürerben. Amcsik, olaszok, magyarok, szeptember 26.

A folk metálé lesz a főszerep szeptember 28-án a Barba Negrában: az orosz Arkona és a magyar Dalriada lép színpadra.

Az ellenzékiség három arca, illetve a zene és a politikai vezetés kapcsolata is szóba fog kerülni szeptember 28-án.

Hivatalos előzményregényt kapott Bram Stoker Drakulája! Bemutató szeptember 29-én.

Ezt is szerettétek

Deutsch Tamás az Azonnalinak mindent megmagyaráz!

Eddig fel sem tűnt, de most már mindenhol ezt fogod látni!

Esély a helyzet tisztázására? Nagy katyvasz? Ideológiailag motivált vádak? EP-képviselők a Sargentini-jelentésről.

Mi lenne, ha megtámadnának minket nyugatról? Az Azonnali játékelméleti kalandozása.

comments powered by Disqus
Twitter megosztás Google+ megosztás