+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea
2018. április 8. vasárnap, 23:02
Jól működött a taktikai szavazás, a választók hajlandók voltak átszavazni, viszont az ellenzéki pártok együttműködése hiányzott – mondja az Azonnalinak Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, aki ezért azon sem lepődött meg, hogy Lázár János megnyerte a körzetet. Szerinte a Jobbik elbizakodott volt, és nemsokára új ellenzék fog alakulni.

Az első hírek szerint nem váltotta be teljesen a taktikai szavazás a hozzá fűzött reményeket, legalábbis ott, ahol nem léptek vissza egymás javára az ellenzéki jelöltek. A független Kész Zoltán például elbukta Veszprémet, és Lázár Jánosnak is sikerült nyernie Hódmezővásárhelyen, ahol egy bő hónapja még az összellenzéki támogatással induló Márki-Zay Péter aratott nagy győzelmet az időközi polgármester-választáson.

 

Márki-Zayt telefonon kérdeztük a tanulságokról. A polgármester leszögezte: a választók ügyesek voltak, a taktikai szavazás jól működött, a hódmezővásárhelyi körzetben a baloldaliak közül rengetegen átszavaztak az esélyesebb jobbikos jelöltre. De ez nem volt elég, ebben pedig

 

az ellenzéki pártok a hibásak. Az összes en bloc, bár különböző mértékben. A Jobbik elbizakodott volt, hogy azt gondolta, hogy nyerhet egyedül

 

– mondta Azonnalinak Hódmezővásárhely polgármestere. 

 

Márki-Zay egyébként nem lepődött meg azon, hogy Lázár János megnyerte a Hódmezővásárhelyt is magába foglaló Csongrád megyei körzetet. Az ellenzék megosztottsága mellett az is az oka ennek, hogy Lázár kiválóan mozgósított: 7 százalékkal növelte a részvételt a négy évvel ezelőttihez képest, ezek az emberek pedig nagyjából mind rá is szavaztak – fejtette ki. Azt is hozzátette, hogy Lázár kampányában önkormányzati dolgozók is házaltak, sört, sonkát osztottak, és ment a láncszavazás, működött a Kubatov-lista.

 

A polgármester többször hangsúlyozta: a választók nagyon ügyesek voltak, minden eddiginél jobban működött a taktikai szavazás, de ez kevés volt.

 

A pártok képtelenek voltak együttműködni, ők bukták el a választást. Aki a Fideszre szavazott, azoknak a jó része is az ellenzék tehetetlensége miatt tett így

 

– mondta Márki-Zay, aki szerint ettől még a Fidesz meg fog bukni előbb-utóbb. Az is biztos, hogy új ellenzék fog alakulni. Kérdésünkre, hogy szerepet vállalna-e ebben, azt mondta: „bámilyen szerepet elvállalok, de csak támogatót, mert egy várost kell vezetnem”. 

 

FOTÓ: Bakó Bea / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Alexander Dobrindt annyit azonban elismert, a CEU Budapesten tartása ügyében még nem született pozitív döntés a magyar kormány részéről.

Miután Matteo Salvini is kikelt az opera működtetésébe való szaúdi beavatkozás terve ellen, a La Scala igazgatótanácsa inkább visszautalja a szaúdi milliókat.

Egy kínai nő kipróbálta, mert azt hitte, a friss gyümölcsök semmi kárt nem okozhatnak. Tévedett.

A román miniszterelnöknek sikerült olyan magyarázatot adnia az eltűnő pénzekre, ami mellett a magyarok teljesítménye a fasorban sincs.

A sorozatsztár Volodimir Zelenszkij támogatói #ZeFake hashtaggel osztják meg, hogy Zelenszkij valójában Angela Merkel szeretője, sőt, nő.

A hét kérdése

A miniszterelnök beígérte a térség újjászületését, de mi elképzelni sem tudjuk, mire gondolhatott. Szerintetek?

Azért ide elnéznénk

Az interaktív kiállítás Da Vinci halálának 500. évfordulóján érkezik, március 16-tól látogatható az Élményüzemben.

Előadás a szovjetek innovatív megoldásairól Budapesten március 22-én.

Na jó, ennél valamivel fancy-bb névvel fut a kolozsvári, március 29-31. közötti kóstoló.

Művészeti est március 30-án több, mint százötven slammer, költő és zenész társaságában. Helyszín: Négyszoba Galéria.

A branding hatásait járják körül magyar alkotók Pozsony egyik legmenőbb kiállítóterében, a Kunsthalléban, április 14-ig!

Ezt is szerettétek

Leginkább a még hezitáló német, spanyol és lengyel pártokon fog múlni a Fidesz sorsa az Európai Néppártban, de a kormánypártnak is vannak erős szövetségesei.

Alexisz Ciprasznak elég volt az első vörös vonalat átlépnie, hogy Berlin alig fél év alatt padlóra küldje. Ciprasz ugyanis, ellentétben Orbánnal, egy tényleges vörös vonalt érintett: a német bankok érdekeit.

Először az európai zöldpolitikában válhatna természetessé Európa újraegyesítése és az európai politika dekolonizálása.

Az AB az igazságügyi miniszter kérésére olvasott az igazságügyi miniszter korábbi gondolataiban! Sci-finek hangzik? Elmagyarázzuk!

Twitter megosztás Google+ megosztás