+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea
2018. április 8. vasárnap, 23:02
Jól működött a taktikai szavazás, a választók hajlandók voltak átszavazni, viszont az ellenzéki pártok együttműködése hiányzott – mondja az Azonnalinak Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, aki ezért azon sem lepődött meg, hogy Lázár János megnyerte a körzetet. Szerinte a Jobbik elbizakodott volt, és nemsokára új ellenzék fog alakulni.

Az első hírek szerint nem váltotta be teljesen a taktikai szavazás a hozzá fűzött reményeket, legalábbis ott, ahol nem léptek vissza egymás javára az ellenzéki jelöltek. A független Kész Zoltán például elbukta Veszprémet, és Lázár Jánosnak is sikerült nyernie Hódmezővásárhelyen, ahol egy bő hónapja még az összellenzéki támogatással induló Márki-Zay Péter aratott nagy győzelmet az időközi polgármester-választáson.

 

Márki-Zayt telefonon kérdeztük a tanulságokról. A polgármester leszögezte: a választók ügyesek voltak, a taktikai szavazás jól működött, a hódmezővásárhelyi körzetben a baloldaliak közül rengetegen átszavaztak az esélyesebb jobbikos jelöltre. De ez nem volt elég, ebben pedig

 

az ellenzéki pártok a hibásak. Az összes en bloc, bár különböző mértékben. A Jobbik elbizakodott volt, hogy azt gondolta, hogy nyerhet egyedül

 

– mondta Azonnalinak Hódmezővásárhely polgármestere. 

 

Márki-Zay egyébként nem lepődött meg azon, hogy Lázár János megnyerte a Hódmezővásárhelyt is magába foglaló Csongrád megyei körzetet. Az ellenzék megosztottsága mellett az is az oka ennek, hogy Lázár kiválóan mozgósított: 7 százalékkal növelte a részvételt a négy évvel ezelőttihez képest, ezek az emberek pedig nagyjából mind rá is szavaztak – fejtette ki. Azt is hozzátette, hogy Lázár kampányában önkormányzati dolgozók is házaltak, sört, sonkát osztottak, és ment a láncszavazás, működött a Kubatov-lista.

 

A polgármester többször hangsúlyozta: a választók nagyon ügyesek voltak, minden eddiginél jobban működött a taktikai szavazás, de ez kevés volt.

 

A pártok képtelenek voltak együttműködni, ők bukták el a választást. Aki a Fideszre szavazott, azoknak a jó része is az ellenzék tehetetlensége miatt tett így

 

– mondta Márki-Zay, aki szerint ettől még a Fidesz meg fog bukni előbb-utóbb. Az is biztos, hogy új ellenzék fog alakulni. Kérdésünkre, hogy szerepet vállalna-e ebben, azt mondta: „bámilyen szerepet elvállalok, de csak támogatót, mert egy várost kell vezetnem”. 

 

FOTÓ: Bakó Bea / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Olyan jelenés történt, ami azt bizonyítja, mekkora ereje van a kimondott szavaknak még tizenkét évvel később is.

Ezt még nem a szerdai blokádért, hanem a hétfői sípolásért kapták.

A már 82 éves olasz exminiszterelnök emellett megkérte Matteo Salvinit: szálljon ki a jelenlegi kormánykoalícióból, és szövetkezzen inkább vele.

Boris Johnson? Jacob-Rees Mogg? Valaki más? May megnyerte az ellene indított bizalmatlansági szavazást, de távolról sem biztos a pozíciója.

Trump lefújta az évtizedes hagyományokra visszatekintő karácsonyi újságírói bulit, az ok az elnök a médiával ápolt viharos viszonya lehet.

A hét kérdése

Tüntetés, parlamenti obstrukció, füttykoncert, kivonulás: ez már mind megvolt, itt az ideje a csínytevésnek! De hogyan?

Azért ide elnéznénk

A budapesti Bem moziban látható az épp 30 éves klasszikus.

Sorrentino két korábbi klasszikusa mellett premier előtt megnézheted a Berlusconi-filmet is. Dec.14-16.

December 17-én a főszerepben: Ady karácsonyi versei és Kosztolányi eddig nem
ismert szövegei.

Kömlődi Ferenc és Tamás Veronika vezet be a látszat-ellentétek világába december 19-én a Múzeum körúton!

A híres osztrák zeneszerző Holdbéli világ című vígoperáját hallhatják a nézők december 20-án a Festetics Palotában.

Ezt is szerettétek

A szélsőjobboldali befolyás azonban töretlen a párton belül.

A zöldpolitikus Karácsony Gergely miért épp az olcsóbb autózásért tüntetők mellett állt ki a sárga mellénnyel?

Nem az a kérdés, hogy jöjjön-e a vasút privatizációja, hanem az, hogy mikor.

Twitter megosztás Google+ megosztás