+++ Eltűntünk a facebookon? Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig tudj arról, amiről írunk! +++
Szerző: Bakó Bea
2018. április 8. vasárnap, 23:02
Jól működött a taktikai szavazás, a választók hajlandók voltak átszavazni, viszont az ellenzéki pártok együttműködése hiányzott – mondja az Azonnalinak Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, aki ezért azon sem lepődött meg, hogy Lázár János megnyerte a körzetet. Szerinte a Jobbik elbizakodott volt, és nemsokára új ellenzék fog alakulni.

Az első hírek szerint nem váltotta be teljesen a taktikai szavazás a hozzá fűzött reményeket, legalábbis ott, ahol nem léptek vissza egymás javára az ellenzéki jelöltek. A független Kész Zoltán például elbukta Veszprémet, és Lázár Jánosnak is sikerült nyernie Hódmezővásárhelyen, ahol egy bő hónapja még az összellenzéki támogatással induló Márki-Zay Péter aratott nagy győzelmet az időközi polgármester-választáson.

 

Márki-Zayt telefonon kérdeztük a tanulságokról. A polgármester leszögezte: a választók ügyesek voltak, a taktikai szavazás jól működött, a hódmezővásárhelyi körzetben a baloldaliak közül rengetegen átszavaztak az esélyesebb jobbikos jelöltre. De ez nem volt elég, ebben pedig

 

az ellenzéki pártok a hibásak. Az összes en bloc, bár különböző mértékben. A Jobbik elbizakodott volt, hogy azt gondolta, hogy nyerhet egyedül

 

– mondta Azonnalinak Hódmezővásárhely polgármestere. 

 

Márki-Zay egyébként nem lepődött meg azon, hogy Lázár János megnyerte a Hódmezővásárhelyt is magába foglaló Csongrád megyei körzetet. Az ellenzék megosztottsága mellett az is az oka ennek, hogy Lázár kiválóan mozgósított: 7 százalékkal növelte a részvételt a négy évvel ezelőttihez képest, ezek az emberek pedig nagyjából mind rá is szavaztak – fejtette ki. Azt is hozzátette, hogy Lázár kampányában önkormányzati dolgozók is házaltak, sört, sonkát osztottak, és ment a láncszavazás, működött a Kubatov-lista.

 

A polgármester többször hangsúlyozta: a választók nagyon ügyesek voltak, minden eddiginél jobban működött a taktikai szavazás, de ez kevés volt.

 

A pártok képtelenek voltak együttműködni, ők bukták el a választást. Aki a Fideszre szavazott, azoknak a jó része is az ellenzék tehetetlensége miatt tett így

 

– mondta Márki-Zay, aki szerint ettől még a Fidesz meg fog bukni előbb-utóbb. Az is biztos, hogy új ellenzék fog alakulni. Kérdésünkre, hogy szerepet vállalna-e ebben, azt mondta: „bámilyen szerepet elvállalok, de csak támogatót, mert egy várost kell vezetnem”. 

 

FOTÓ: Bakó Bea / Azonnali

 

Hírszolgáltatás

Szétosztják a minisztériumokat a Gaymobilban, a szokásosnál is alacsonyabb színvonalon. Vigyázat, felkavaró tartalom!

A hárslevelűnél menőbb magyar szőlőfajta nem lesz idén.

Bár a kormány összetétele még nem végleges, az ATV úgy tudja: Gulyás Gergely tarthatja a kormányinfókat a jövőben.

Msodik alkalommal tüntettek szombaton azok, akik nagyon nem örülnek az április 8-ai választás végeredményének.

A fideszes EP-képviselők szembementek a határon túli magyar képviselőkkel is.

A hét kérdése

Váratlanul lemondott Felcsút polgármestere, Magyarország leghíresebb gázszerelője. Mi lesz vele most? Szavazás.

Azért ide elnéznénk

Gazdálkodsz? Április 27-én itt egy remek program neked.

Nyílt nap a badacsonyörsi Folly Arborétumban május 12-én.

Peter Pollág nemrég nyílt kiállítása Közép-Európa legmenőbb múzeumában.

Hölvényi Kristóf kiállítása a pannonhalmi apátság galériájában.

Ezt is szerettétek

Miért ment focimeccsre a jelöltállító kongresszus helyett? Miért nem tud azonosulni az LMP-vel? Nagyinterjú.

Egypártrendszer jött létre Magyarországon. Ezt pedig a Fidesz és az ellenzéki pártok közösen hozták össze.

comments powered by Disqus
Twitter megosztás Google+ megosztás