Nem szedeti le az Alkotmánybíróság a jogsértő Orbán-plakátot

Szerző: Bakó Bea
2018.04.05. 16:27

Korábban a Kúria jogsértőnek nyilvánította, hogy az Orbán Viktort ábrázoló plakátokból nem derül ki, hogy azok a Fidesz kampányához tartoznak, és nem kormányzati hirdetések. A Fidesz alkotmányjogi panasszal élt, és kérte az AB-t, hogy a döntésig ne kelljen leszedniük a kifogásolt plakátot. Az AB erre rábólintott. Slusszpoén, hogy maga a plakát már nincs ott.

Nem szedeti le az Alkotmánybíróság a jogsértő Orbán-plakátot

Csak úgy röpködnek az elmarasztalások és bírságok amiatt a fideszes plakát miatt, amelyen Orbán Viktor szerepel magyar zászlók előtt, mindenféle pártlogó nélkül, alatta azzal a felirattal, hogy „Nekünk Magyarország az első”.

A Momentum először egyetlen, az M3-as mellett elhelyezett ilyen plakátot panaszolt be arra hivatkozva: nem egyértelmű, hogy a plakát a Fidesz választási kampányához tartozik, vagy a kormányt népszerűsítő anyag. Az impresszum ugyanis nagyon kis betűkkel van rajta, így esélytelen, hogy a plakát mellett autóval elhaladók azt lássák.

A választási bizottság után a Kúriához került az ügy, amely jogerősen elmarasztalta a Fideszt emiatt az egy konkrét plakát miatt, a választás tisztaságának és a jóhiszemű joggyakorlás elveinek megsértése miatt, mivel a plakátról nem állapítható meg egyértelműen, hogy kinek a támogatására ösztönöz. Szankcióként

a Kúria bírságot nem szabott ki, csak eltiltotta a pártot a további jogsértéstől, ami magyarul azt jelenti, hogy le kell szedni a plakátot. 

A példán aztán felbuzdult a Momentum, és több bejelentést is tettek ugyanolyan plakátok miatt. Eddig Tiszaújvárosban és Baján is jogellenesnek mondták ki a helyi választási bizottságok az Orbán-plakátot, de már nem álltak meg ennek megállapításánál, hanem milliós bírságokat is kiszabtak. Ezek az ügyek egyelőre nem jogerősek, csak a Kúria döntése. Ami ellen viszont már be is adott egy alkotmányjogi panaszt a Fidesz.

Bár az alkotmányjogi panaszokat elvileg ésszerű időn belül kell elbírálni – ami a jelen helyzetben nyilvánvalóan a választás előtti időpontot jelentene –, nincs rá garancia, hogy az Alkotmánybíróság vasárnapig érdemben eldönti az ügyet.

Szerdán mindenesetre az AB hozott egy végzést, amiben felfüggesztette a Kúria döntésének végrehajtását, vagyis tulajdonképpen megengedte a Fidesznek, hogy a végleges döntésig kint hagyják a plakátot. 

Erre egyébként van jogszerű lehetőség, ha fennáll annak a veszélye, hogy a kérelmezőt helyrehozhatatlan hátrány éri amiatt, hogy végrehajtottak egy számára hátrányos határozatot, amíg az AB ült az ügyön.

De tényleg helyrehozhatatlan hátrány érné a Fideszt egyetlen Orbán-plakát leszedésével?

Nem kell hozzá alkotmánybírónak lenni, hogy kitaláljuk: naná, hogy nem. Az ügyben eljáró öttagú tanács tagjai közül azonban ezt az evidenciát egyedül Stumpf István vette észre, aki fűzött is egy különvéleményt a döntéshez, mondván: a Kúria vizsgált döntése egyetlen darab plakátot érint, aminek a levétele aligha okozna helyrehozhatatlan érdeksérelmet a Fidesznek, még akkor is, ha utóbb az ügy végén mégis nekik adnának igazat.

Ugyanerre mutatott rá G. Szabó Dániel,  a Momentum jogi igazgatója is, amikor megkerestük az üggyel kapcsolatban. Mint mondta: a konkrét esetben egyetlen plakátról van szó, de az AB végzéséből úgy tűnik, mintha már előre számolnának azzal, hogy több plakátot is érinteni fog a történet.

„Egyébként tegnapelőtt autóztam arra az M3-ason, és az érintett plakát már nincs is ott”

– tette még hozzá G. Szabó. 

Eszerint tehát valakik már azelőtt végrehajtották a kúriai döntést, hogy ez alól az AB ideiglenes felmentést adott volna. 

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek