+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kiss Brigi
2018. április 3. kedd, 17:45
Karácsony Gergely a Facebook-oldalán cáfolta, hogy az MSZP-Párbeszéd és az LMP négy körzetben visszalépteti egymás javára a jelöltjeit. Azt írta, az egész kacsa, még csak nincs is tárgyalás köztük. Az Azonnali viszont Salgótarjánban elkapta egy interjúra az ott fórumozó Szél Bernadettet, aki állítja: igenis zajlanak az MSZP-vel tárgyalások a viszonossági alapú visszaléptetésekről, és nyitnának a Jobbik felé is.

Az Indexen megjelent egy cikk, ami szerint az LMP és az MSZP két-két körzetben kölcsönösen visszalépett a másik javára.

 

Tárgyalások zajlanak erről.

 

Akkor ez a történet még nincs lezárva?

 

Lezárva akkor lesz, ha bemennek a jelöltek, és mindenki visszaadja a lapját. Ez még nem történt meg. Szándék van a részünkről arra, hogy a lehető legtöbb ellenzéki mandátumot el tudjuk hozni. Az LMP ezért jobbra és balra is közreműködik. A jobboldal irányába is szeretnénk ilyen együttműködésre javaslatot tenni. A lényeg az, hogy maximalizáljuk az ellenzéki mandátumok számát. Két helyen már visszaléptünk egyoldalúan, gesztusértékűen Kunhalmi Ágnes és Kepli Lajos körzetében. Ez a mostani visszalépés viszonossági alapon működne.

 

De a Jobbik következetesen azt mondja, hogy mind a 106 helyen el akar indulni.

 

Harmadszorra is megpróbálom megtudni, hogy ez még mindig így van-e.

 

Az MSZP-vel viszont már folyamatban vannak a tárgyalások. Mitől változott meg az LMP véleménye, hogy a teljes koordinációt feladva hajlandó csak egy irányba is nyitni?

 

Másik irányba is nyitottunk. Kepli Lajosnak már visszaléptünk.

 

Igen, de itt most kölcsönös visszalépésekről van szó, ahogy ön is mondta.

 

Jobbra is el fogjuk küldeni az ajánlatunkat. Kíváncsi vagyok, a Jobbik hogyan fog erre reagálni. Ellenzéki mandátumok forognak kockán, és mi mind a két oldalban gondolkodunk.

 

De ha csak a baloldal irányába működik ez kölcsönös visszalépés, akkor is lesz még több ilyen?

 

Nem szeretem a sajtóba kiszivárgó dolgokat. Egy dolgot tudok leszögezni: ha a tény ténnyé válik, értesítjük róla a sajtót. Egy dologban vagyunk érdekeltek.

 

Velünk mindenki szóba áll, ők egymással nem állnak szóba. Ezért nem lett Magyarországon teljes ellenzéki koordináció.

 

Mert az ellenzéki térfélen a baloldal nem áll szóba a jobboldal, a jobboldal meg a baloldallal. Mi egy dolgot tudunk csinálni ebben a helyzetben. Megpróbálunk olyan helyzetet előidézni, ahol ellenzéki mandátumok tudnak a magyar parlamentben felsokasodni. Ez ennek a tevékenységnek a része.

 

A taktikai szavazásról egyébként az LMP-nek mi a véleménye? Vona Gábor és Karácsony Gergely is beszélt már erről, de az LMP részéről még nem hallottunk ezzel kapcsolatos véleményt.

 

Én úgy érzem a magyar politika jelen állapota alapján, hogy erős LMP-re van szükség ahhoz, hogy jó irányba menjenek a dolgok. Úgyhogy

 

két dolgot tudok kérni a választópolgároktól. Az egyik az, hogy mindenféleképpen menjenek el szavazni annak érdekében, hogy kormányváltás legyen.

 

A másik, hogy az LMP-re szavazzanak annak érdekében, hogy jó irányba tudjon Magyarország indulni.

 

De akkor egyéniben se a legesélyesebb jelöltre, hanem mindig az LMP-sre?

 

Elmondtam, hogy ebben a kérdésben mit gondolok. Azon dolgozom még mindig, hogy a lehető legtöbb ellenzéki mandátum tudjon megvalósulni. Ezt visszalépésekkel is lehetséges még fokozni. Dömsödi Gábornak a körzetében vagyunk, itt ő a legesélyesebb ellenzéki jelölt. Én Pest megye 2. számú választókerületében indulok, ott én vagyok a legesélyesebb jelölt. Mégis: a Jobbik aktív kampánytevékenységet folytat ellenem. Fórumokat tart, meg táblái vannak. Hevesebben kampányol ellenem, mint a Fidesz.

 

Ha már Dömsödi. A DK-val is zajlanak tárgyalások? Mert ebben a Nógrád megyei körzetben a DK-nak van jelöltje.

 

Ne haragudjon, de én ennyiről tudok beszámolni, amik kiszivárogtak a sajtóba. Nem a médián keresztül üzengetek. Amint vannak fejlemények, megyünk velük a sajtó elé.

 

Az LMP másik társelnöke, Hadházy Ákos a közelmúltban azt nyilatkozta, hogy ha többségben marad a Fidesz, akkor azonnal lemond az LMP társelnökségéről. Ezt ön is követi hasonló esetben?

 

Őszintén sajnálnám, hogy ha tettre kész és aktív politikusok mondanának le. Küzdelmes időszak elébe nézünk. Ha kormányra kerülünk, azért, ha ellenzékbe, akkor meg azért. De a cél az, hogy kormányra kerüljünk.

 

FOTÓ: Szél Bernadett FB-oldala

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Alexander Dobrindt annyit azonban elismert, a CEU Budapesten tartása ügyében még nem született pozitív döntés a magyar kormány részéről.

Miután Matteo Salvini is kikelt az opera működtetésébe való szaúdi beavatkozás terve ellen, a La Scala igazgatótanácsa inkább visszautalja a szaúdi milliókat.

Egy kínai nő kipróbálta, mert azt hitte, a friss gyümölcsök semmi kárt nem okozhatnak. Tévedett.

A román miniszterelnöknek sikerült olyan magyarázatot adnia az eltűnő pénzekre, ami mellett a magyarok teljesítménye a fasorban sincs.

A sorozatsztár Volodimir Zelenszkij támogatói #ZeFake hashtaggel osztják meg, hogy Zelenszkij valójában Angela Merkel szeretője, sőt, nő.

A hét kérdése

A miniszterelnök beígérte a térség újjászületését, de mi elképzelni sem tudjuk, mire gondolhatott. Szerintetek?

Azért ide elnéznénk

Az interaktív kiállítás Da Vinci halálának 500. évfordulóján érkezik, március 16-tól látogatható az Élményüzemben.

Előadás a szovjetek innovatív megoldásairól Budapesten március 22-én.

Na jó, ennél valamivel fancy-bb névvel fut a kolozsvári, március 29-31. közötti kóstoló.

Művészeti est március 30-án több, mint százötven slammer, költő és zenész társaságában. Helyszín: Négyszoba Galéria.

A branding hatásait járják körül magyar alkotók Pozsony egyik legmenőbb kiállítóterében, a Kunsthalléban, április 14-ig!

Ezt is szerettétek

Leginkább a még hezitáló német, spanyol és lengyel pártokon fog múlni a Fidesz sorsa az Európai Néppártban, de a kormánypártnak is vannak erős szövetségesei.

Alexisz Ciprasznak elég volt az első vörös vonalat átlépnie, hogy Berlin alig fél év alatt padlóra küldje. Ciprasz ugyanis, ellentétben Orbánnal, egy tényleges vörös vonalt érintett: a német bankok érdekeit.

Először az európai zöldpolitikában válhatna természetessé Európa újraegyesítése és az európai politika dekolonizálása.

Az AB az igazságügyi miniszter kérésére olvasott az igazságügyi miniszter korábbi gondolataiban! Sci-finek hangzik? Elmagyarázzuk!

Twitter megosztás Google+ megosztás