+++ Eltűntünk a facebookon? Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig tudj arról, amiről írunk! +++
Szerző: Kiss Brigi
2018. április 3. kedd, 17:45
Karácsony Gergely a Facebook-oldalán cáfolta, hogy az MSZP-Párbeszéd és az LMP négy körzetben visszalépteti egymás javára a jelöltjeit. Azt írta, az egész kacsa, még csak nincs is tárgyalás köztük. Az Azonnali viszont Salgótarjánban elkapta egy interjúra az ott fórumozó Szél Bernadettet, aki állítja: igenis zajlanak az MSZP-vel tárgyalások a viszonossági alapú visszaléptetésekről, és nyitnának a Jobbik felé is.

Az Indexen megjelent egy cikk, ami szerint az LMP és az MSZP két-két körzetben kölcsönösen visszalépett a másik javára.

 

Tárgyalások zajlanak erről.

 

Akkor ez a történet még nincs lezárva?

 

Lezárva akkor lesz, ha bemennek a jelöltek, és mindenki visszaadja a lapját. Ez még nem történt meg. Szándék van a részünkről arra, hogy a lehető legtöbb ellenzéki mandátumot el tudjuk hozni. Az LMP ezért jobbra és balra is közreműködik. A jobboldal irányába is szeretnénk ilyen együttműködésre javaslatot tenni. A lényeg az, hogy maximalizáljuk az ellenzéki mandátumok számát. Két helyen már visszaléptünk egyoldalúan, gesztusértékűen Kunhalmi Ágnes és Kepli Lajos körzetében. Ez a mostani visszalépés viszonossági alapon működne.

 

De a Jobbik következetesen azt mondja, hogy mind a 106 helyen el akar indulni.

 

Harmadszorra is megpróbálom megtudni, hogy ez még mindig így van-e.

 

Az MSZP-vel viszont már folyamatban vannak a tárgyalások. Mitől változott meg az LMP véleménye, hogy a teljes koordinációt feladva hajlandó csak egy irányba is nyitni?

 

Másik irányba is nyitottunk. Kepli Lajosnak már visszaléptünk.

 

Igen, de itt most kölcsönös visszalépésekről van szó, ahogy ön is mondta.

 

Jobbra is el fogjuk küldeni az ajánlatunkat. Kíváncsi vagyok, a Jobbik hogyan fog erre reagálni. Ellenzéki mandátumok forognak kockán, és mi mind a két oldalban gondolkodunk.

 

De ha csak a baloldal irányába működik ez kölcsönös visszalépés, akkor is lesz még több ilyen?

 

Nem szeretem a sajtóba kiszivárgó dolgokat. Egy dolgot tudok leszögezni: ha a tény ténnyé válik, értesítjük róla a sajtót. Egy dologban vagyunk érdekeltek.

 

Velünk mindenki szóba áll, ők egymással nem állnak szóba. Ezért nem lett Magyarországon teljes ellenzéki koordináció.

 

Mert az ellenzéki térfélen a baloldal nem áll szóba a jobboldal, a jobboldal meg a baloldallal. Mi egy dolgot tudunk csinálni ebben a helyzetben. Megpróbálunk olyan helyzetet előidézni, ahol ellenzéki mandátumok tudnak a magyar parlamentben felsokasodni. Ez ennek a tevékenységnek a része.

 

A taktikai szavazásról egyébként az LMP-nek mi a véleménye? Vona Gábor és Karácsony Gergely is beszélt már erről, de az LMP részéről még nem hallottunk ezzel kapcsolatos véleményt.

 

Én úgy érzem a magyar politika jelen állapota alapján, hogy erős LMP-re van szükség ahhoz, hogy jó irányba menjenek a dolgok. Úgyhogy

 

két dolgot tudok kérni a választópolgároktól. Az egyik az, hogy mindenféleképpen menjenek el szavazni annak érdekében, hogy kormányváltás legyen.

 

A másik, hogy az LMP-re szavazzanak annak érdekében, hogy jó irányba tudjon Magyarország indulni.

 

De akkor egyéniben se a legesélyesebb jelöltre, hanem mindig az LMP-sre?

 

Elmondtam, hogy ebben a kérdésben mit gondolok. Azon dolgozom még mindig, hogy a lehető legtöbb ellenzéki mandátum tudjon megvalósulni. Ezt visszalépésekkel is lehetséges még fokozni. Dömsödi Gábornak a körzetében vagyunk, itt ő a legesélyesebb ellenzéki jelölt. Én Pest megye 2. számú választókerületében indulok, ott én vagyok a legesélyesebb jelölt. Mégis: a Jobbik aktív kampánytevékenységet folytat ellenem. Fórumokat tart, meg táblái vannak. Hevesebben kampányol ellenem, mint a Fidesz.

 

Ha már Dömsödi. A DK-val is zajlanak tárgyalások? Mert ebben a Nógrád megyei körzetben a DK-nak van jelöltje.

 

Ne haragudjon, de én ennyiről tudok beszámolni, amik kiszivárogtak a sajtóba. Nem a médián keresztül üzengetek. Amint vannak fejlemények, megyünk velük a sajtó elé.

 

Az LMP másik társelnöke, Hadházy Ákos a közelmúltban azt nyilatkozta, hogy ha többségben marad a Fidesz, akkor azonnal lemond az LMP társelnökségéről. Ezt ön is követi hasonló esetben?

 

Őszintén sajnálnám, hogy ha tettre kész és aktív politikusok mondanának le. Küzdelmes időszak elébe nézünk. Ha kormányra kerülünk, azért, ha ellenzékbe, akkor meg azért. De a cél az, hogy kormányra kerüljünk.

 

FOTÓ: Szél Bernadett FB-oldala

 

Hírszolgáltatás

Mint a bíró okos lánya: elmennek Tusnádfürdőre, de a pódiumbeszélgetésen és Orbán Viktor beszédén nem vesznek részt a szocialista politikusok.

A nógrádi kisváros képviselő-testületének kormánypárti többsége azután oszlatta fel magát, hogy a polgármester csúnyán elbukta az országgyűlési választást.

Nyilvános a migrációs mesterterv, amit Seehofer hetekig titkolt a sajtó elől. Elmondjuk, mi van benne.

Andy Vajna hitvese az Instagramon coming outolt.

A Starbucks is elköszön a teljesen fölösleges műanyag termékektől – persze nem azonnal. A McDonald's-nak is hasonló ambíciói vannak.

A hét kérdése

Helsinkiben találkozik egymással Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök. Szerinted miről egyeztet a két elnök?

Azért ide elnéznénk

Fesztivál, szabadegyetem, tábor: július 16-tól 22-ig a Gombaszögi-völgyben.

Régi, nagy slágerekkel a Kobuciban július 17-én, hiszen régen minden jobb volt.

Augusztus 8. és 15. között idén is Sziget.

Július 20-án, vendég a Csaknekedkislány.

Kibékülés-történetek a pannonhalmi apátság múltjából. Ősz végéig a főmonostorban.

Ezt is szerettétek

Az Azonnali megkérdezte a budapesti utca emberét.

Milyen ígéret alapján választott polgármestert Józsefváros?

A déli szomszédnál épp megy az orbánista államfő és az EU-párti miniszterelnök küzdelme!

comments powered by Disqus
Twitter megosztás Google+ megosztás