+++ Eltűntünk a facebookon? Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig tudj arról, amiről írunk! +++
2018. március 30. péntek, 19:10
Hihetetlen sztorit osztott meg az Azonnalival kelet-magyarországi forrásunk. Szép nagy buszokkal hordják a kárpátaljai falvak lakóit a konzulátusokra, hogy le tudjanak szavazni. Hogy megköszönhessék a Fidesznek a támogatásokat, mondják. Mindezt kiállításlátogatásnak álcázzák.

Kárpátalján a hét elején megkezdődött a szavazólapokat tartalmazó levelek átvétele a magyar választójoggal rendelkezők számára, azaz ott már elindult a magyarországi választás. Két helyen: az ungvári és a beregszászi magyar konzulátusokon lehet leadni a voksokat. Nagypénteken, nagyszombaton és a jövő hét péntekjén-szombatján.

 

Transcarpathia Travel Agency

 

Egy szabolcsi kisvárosban élő forrásunk, nevezzük Sándornak, érdekes információkat osztott meg az Azonnalival a kárpátaljai szavazás menetéről. Elmondása alapján az egyik helyi magyar párt, a Fidesszel szoros szövetségi viszonyt ápoló, honlapján nyíltan a magyar kormánypártoknak kampányoló Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) pénzt és háttérszervezést sem sajnálva falvanként buszoztatja az ottani kettős állampolgárokat, hogy azok a két konzulátus valamelyikén le tudják adni a szavazatukat.

 

Az utazás számukra ingyenes.

 

Úgy tudjuk, még az is elhangzik, hogy kire kell szavazni: a Fideszre. Az indoklás egyszerű: így kell megköszönni azt a sok-sok pénzt Orbán Viktornak, ami Kárpátaljára érkezett. Azzal is fenyegetik az embereket, hogy ha nem a Fidesz győz, akkor elvesztik ezeket a magyarországi támogatásokat. Az Azonnalin nemrég nagyriportban mutattuk meg, milyen most Kárpátalja, ahol nem a kijevi, hanem a budapesti idő szerint élnek. Sokat számítanak a Budapestről érkezett segélyek.

 

 

Úgy tudjuk, hogy a buszoztatás szervezéséből az egyházak is kiveszik részüket. Forrásunk múlt hétvégén rokonainál járt az egyik kárpátaljai magyar településen és állítása szerint a vasárnapi istentisztelet után maga a pap hirdette ki, hogy mikor és honnan indul a busz Beregszászba, hogy a konzulátuson átvegyék a szavazólapot és szavazhassanak. Ám hiába kerestük, sem az ottani sajtóban, sem a Facebookon nem találtuk nyomát ilyenfajta szervezésnek.

 

A püspök a Fidesznek szorít

 

Zán-Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke az Azonnalinak elmondta: az ő gyülekezetükben tudomása szerint nem történt ilyesmi, de logikusnak tartja, hogy a kárpátaljaiak összefogjanak és már csak a pocsék útviszonyok miatt is együtt tegyék meg az utat valamelyik konzulátusra, ebben ő semmi kivetnivalót nem lát. Zán-Fábián szerint a kárpátaljaiak számára ugyanis egyáltalán nem mindegy, mi lesz a magyarországi választás kimenetele. Április 8-a kulcsdöntő momentum nem csak a magyar nemzet, de Európa jövője szempontjából is: a kontinens sorsa a tét – fogalmazott.

 

Felvetésünkre, miszerint a Fidesz is pont ezzel a szöveggel kampányol, a püspök azt mondta: 

 

„Hát nem is Gyurcsány Ferenc mellett kampányolunk. Ha ezt a választást a Fidesz-KDNP nyeri, Európának van esélye arra, hogy észhez térjen.”

 

A református püspök az Azonnalinak beszámolt arról is, hogy választási útmutatást ugyan nem adtak lelkészeik az istentiszteleten, arra azonban felhívták a gyülekezetek figyelmét, hogy vegyenek részt minél nagyobb számban a magyarországi választáson. 

 

Résen az ukrán szervek

 

Csakhogy Ukrajnában tiltott a kettős állampolgárság, ezért információnk szerint nem akarják nagy dobra verni a buszoztatást, nehogy felkeltsék az ukrán hatóságok érdeklődését. Ukrán részről a kárpátaljai szavaztatós szervezkedésről valószínűleg tudnak, sőt az is elképzelhető, hogy az Ukrán Nemzetbiztonsági Szolgálat (SZBU) direkt hagyja, hogy szervezetten utaztassák a magyar szavazókat, mert így könnyebb őket megfigyelni. Vagyis a magyar országgyűlési választásokat használják fel az ukrajnai magyarokra nézve hátrányos adtatgyűjtés céljából. Hiszen aki ezekben a napokban konzulátusokra utazik, annak vélhetően magyar útlevél is lapul a zsebében.

 

 

Erről az Azonnalinak egyébként Zán-Fábián Sándor is beszélt: egy ehhez hasonló forgatókönyvet a református püspök is elképzelhetőnek tart, szerinte az ukránok ezt eljátszották már az orosz elnökválasztáson, amikor blokád alá helyezték a kijevi orosz külképviseletet.

 

És különösen igaz lehet ez majd azokra, akik állandó magyarországi lakcímmel rendelkeznek, és Magyarországon kívánják leadni voksukat. Az ukrán szervek alaposságát ismerve

 

könnyen elképzelhető, hogy április 8-án és az azt megelőző napokban igen tüzetesen regisztrálják majd a Magyarországra igyekvő kárpátaljai magyarokat is.

 

Az alibi: kiállításlátogatás

 

A napok óta tartó, és vélhetően még jövő héten is folytatódó buszoztatásra is emiatt van egyébként szükség. A legtöbben pont az állampolgárságuk titkolása miatt nem a saját ottani lakcímükre kérik a szavazólapjukat, hanem valamelyik konzulátusra, mert erre is van lehetőség. Így viszont oda kell utazni, amire sokaknak leginkább a költségek miatt nincs módja. A szavazatukra viszont nyilván szükség van, hát segítenek nekik. Forrásunk szerint fedősztori is van, méghozzá az, hogy mindkét konzulátuson szerveztek egy-egy kiállítást, amely pár hétig megtekinthető még, és azokra viszik az embereket.

 

Nem is akármilyen kultúrprogram vár majd rájuk.

 

Ungváron Holló Katalin grafikusművész kiállítása tekinthető meg, Beregszászban pedig hétfőn volt a Szász Jenő-féle Nemzetstratégiai Kutatóintézet szervezésében zajlott gyermekrajzverseny díjkiosztó ünnepsége. Forrásunk azt gyanítja, hogy az egyébként nemes ügyek mentén mindkét esetben összejátszás történt, a konzulátusok elvileg pártfüggetlen munkatársai együttműködnek a fideszes szavazatszállítás szervezőivel.

 

 

Próbáltuk keresni őket hivatalos telefonszámaikon: az ungvári konzulátus telefonjában egy géphang azt közölte, zárva tartanak. Ez persze csak a telefonos ügyelet zárvatartása: a konzulátus honlapja szerint a levélszavazatokat reggel 6 és este 20 óra között le lehet náluk adni. A beregszászi telefont sem vették fel. Ahogy a KMKSZ központi telefonszámát sem. És számos olyan, a KMKSZ-hez vagy a református egyházhoz kötődő személy sem válaszolt érdeklődésünkre, akinek lehet köze a buszoztatáshoz.

 

FOTÓK: Gergely Előd Gellért / Azonnali

 

Hírszolgáltatás

Maradnának-e a Sziget után is Magyarországon? Zavarja-e őket Orbán és a magyar politikai helyzet? Megkérdeztük a Szigetre igyekvő külföldieket.

Az ápolási díj emelése és a devizahitelesek ügye lesz a téma. Azt nem tudni, a kormánypártok elmennek-e.

Több, mint 630 különböző eseményre lehet elnézni a nyolc nap során. A rendezvénynek az Azonnali is médiapartnere.

Mindenki más nyaral. Szerintetek mit csináljon, amíg mindenki távol van?

A hét kérdése

Az LMP női társelnöke az Azonnalin három hete bejelentette: elvonul gondolkodni. A közönség segítségét kérjük ehhez.

Azért ide elnéznénk

„Korruptpolitikus-baszó” koncert augusztus 16-án, csütörtökön.

Öt fehér cuvée és három (egy éjszakán át áztatott) rozé alkotja a kizárólag csak 2017-es tételekből álló sort. Aug. 17.

Underground a Mátrában augusztus 17-20-ig.

Éljen Mátyás! Felsorolni is nehéz, mennyi program lesz augusztus 19-26. között.

Virgilius Moldovan furcsa aktszobrai a szegedi Reök-palotában augusztus 31-ig.

Ezt is szerettétek

Az Azonnali körbejárta Románia Erdélyen kívüli régióit, hogy végigkérdezze az országot, milyen jövőt látnak maguknak.

Miben lesz jobb Vonánál? Mit tanult Orbántól? Miért készülnek az Európai Néppártba?

A focista iratkozott ki ugyanis a német társadalomból azzal, hogy májusban Erdoğan török elnökkel fotózkodott.

Miért gond az, hogy Magyarországon tabutéma a szexualitás, miközben mindent meztelen nőkkel reklámoznak?

comments powered by Disqus
Twitter megosztás Google+ megosztás