+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2018. március 30. péntek, 19:10
Hihetetlen sztorit osztott meg az Azonnalival kelet-magyarországi forrásunk. Szép nagy buszokkal hordják a kárpátaljai falvak lakóit a konzulátusokra, hogy le tudjanak szavazni. Hogy megköszönhessék a Fidesznek a támogatásokat, mondják. Mindezt kiállításlátogatásnak álcázzák.

Kárpátalján a hét elején megkezdődött a szavazólapokat tartalmazó levelek átvétele a magyar választójoggal rendelkezők számára, azaz ott már elindult a magyarországi választás. Két helyen: az ungvári és a beregszászi magyar konzulátusokon lehet leadni a voksokat. Nagypénteken, nagyszombaton és a jövő hét péntekjén-szombatján.

 

Transcarpathia Travel Agency

 

Egy szabolcsi kisvárosban élő forrásunk, nevezzük Sándornak, érdekes információkat osztott meg az Azonnalival a kárpátaljai szavazás menetéről. Elmondása alapján az egyik helyi magyar párt, a Fidesszel szoros szövetségi viszonyt ápoló, honlapján nyíltan a magyar kormánypártoknak kampányoló Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) pénzt és háttérszervezést sem sajnálva falvanként buszoztatja az ottani kettős állampolgárokat, hogy azok a két konzulátus valamelyikén le tudják adni a szavazatukat.

 

Az utazás számukra ingyenes.

 

Úgy tudjuk, még az is elhangzik, hogy kire kell szavazni: a Fideszre. Az indoklás egyszerű: így kell megköszönni azt a sok-sok pénzt Orbán Viktornak, ami Kárpátaljára érkezett. Azzal is fenyegetik az embereket, hogy ha nem a Fidesz győz, akkor elvesztik ezeket a magyarországi támogatásokat. Az Azonnalin nemrég nagyriportban mutattuk meg, milyen most Kárpátalja, ahol nem a kijevi, hanem a budapesti idő szerint élnek. Sokat számítanak a Budapestről érkezett segélyek.

 

 

Úgy tudjuk, hogy a buszoztatás szervezéséből az egyházak is kiveszik részüket. Forrásunk múlt hétvégén rokonainál járt az egyik kárpátaljai magyar településen és állítása szerint a vasárnapi istentisztelet után maga a pap hirdette ki, hogy mikor és honnan indul a busz Beregszászba, hogy a konzulátuson átvegyék a szavazólapot és szavazhassanak. Ám hiába kerestük, sem az ottani sajtóban, sem a Facebookon nem találtuk nyomát ilyenfajta szervezésnek.

 

A püspök a Fidesznek szorít

 

Zán-Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke az Azonnalinak elmondta: az ő gyülekezetükben tudomása szerint nem történt ilyesmi, de logikusnak tartja, hogy a kárpátaljaiak összefogjanak és már csak a pocsék útviszonyok miatt is együtt tegyék meg az utat valamelyik konzulátusra, ebben ő semmi kivetnivalót nem lát. Zán-Fábián szerint a kárpátaljaiak számára ugyanis egyáltalán nem mindegy, mi lesz a magyarországi választás kimenetele. Április 8-a kulcsdöntő momentum nem csak a magyar nemzet, de Európa jövője szempontjából is: a kontinens sorsa a tét – fogalmazott.

 

Felvetésünkre, miszerint a Fidesz is pont ezzel a szöveggel kampányol, a püspök azt mondta: 

 

„Hát nem is Gyurcsány Ferenc mellett kampányolunk. Ha ezt a választást a Fidesz-KDNP nyeri, Európának van esélye arra, hogy észhez térjen.”

 

A református püspök az Azonnalinak beszámolt arról is, hogy választási útmutatást ugyan nem adtak lelkészeik az istentiszteleten, arra azonban felhívták a gyülekezetek figyelmét, hogy vegyenek részt minél nagyobb számban a magyarországi választáson. 

 

Résen az ukrán szervek

 

Csakhogy Ukrajnában tiltott a kettős állampolgárság, ezért információnk szerint nem akarják nagy dobra verni a buszoztatást, nehogy felkeltsék az ukrán hatóságok érdeklődését. Ukrán részről a kárpátaljai szavaztatós szervezkedésről valószínűleg tudnak, sőt az is elképzelhető, hogy az Ukrán Nemzetbiztonsági Szolgálat (SZBU) direkt hagyja, hogy szervezetten utaztassák a magyar szavazókat, mert így könnyebb őket megfigyelni. Vagyis a magyar országgyűlési választásokat használják fel az ukrajnai magyarokra nézve hátrányos adtatgyűjtés céljából. Hiszen aki ezekben a napokban konzulátusokra utazik, annak vélhetően magyar útlevél is lapul a zsebében.

 

 

Erről az Azonnalinak egyébként Zán-Fábián Sándor is beszélt: egy ehhez hasonló forgatókönyvet a református püspök is elképzelhetőnek tart, szerinte az ukránok ezt eljátszották már az orosz elnökválasztáson, amikor blokád alá helyezték a kijevi orosz külképviseletet.

 

És különösen igaz lehet ez majd azokra, akik állandó magyarországi lakcímmel rendelkeznek, és Magyarországon kívánják leadni voksukat. Az ukrán szervek alaposságát ismerve

 

könnyen elképzelhető, hogy április 8-án és az azt megelőző napokban igen tüzetesen regisztrálják majd a Magyarországra igyekvő kárpátaljai magyarokat is.

 

Az alibi: kiállításlátogatás

 

A napok óta tartó, és vélhetően még jövő héten is folytatódó buszoztatásra is emiatt van egyébként szükség. A legtöbben pont az állampolgárságuk titkolása miatt nem a saját ottani lakcímükre kérik a szavazólapjukat, hanem valamelyik konzulátusra, mert erre is van lehetőség. Így viszont oda kell utazni, amire sokaknak leginkább a költségek miatt nincs módja. A szavazatukra viszont nyilván szükség van, hát segítenek nekik. Forrásunk szerint fedősztori is van, méghozzá az, hogy mindkét konzulátuson szerveztek egy-egy kiállítást, amely pár hétig megtekinthető még, és azokra viszik az embereket.

 

Nem is akármilyen kultúrprogram vár majd rájuk.

 

Ungváron Holló Katalin grafikusművész kiállítása tekinthető meg, Beregszászban pedig hétfőn volt a Szász Jenő-féle Nemzetstratégiai Kutatóintézet szervezésében zajlott gyermekrajzverseny díjkiosztó ünnepsége. Forrásunk azt gyanítja, hogy az egyébként nemes ügyek mentén mindkét esetben összejátszás történt, a konzulátusok elvileg pártfüggetlen munkatársai együttműködnek a fideszes szavazatszállítás szervezőivel.

 

 

Próbáltuk keresni őket hivatalos telefonszámaikon: az ungvári konzulátus telefonjában egy géphang azt közölte, zárva tartanak. Ez persze csak a telefonos ügyelet zárvatartása: a konzulátus honlapja szerint a levélszavazatokat reggel 6 és este 20 óra között le lehet náluk adni. A beregszászi telefont sem vették fel. Ahogy a KMKSZ központi telefonszámát sem. És számos olyan, a KMKSZ-hez vagy a református egyházhoz kötődő személy sem válaszolt érdeklődésünkre, akinek lehet köze a buszoztatáshoz.

 

FOTÓK: Gergely Előd Gellért / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kormány nem támogatja tovább a lakástakarékot, Kövér kiosztott pár piros lapot, és még három másik érdekesség máról.

Jézus: aki betartja, amit ígér! Ezzel a felirattal ragasztották le reggelre a müncheni kampányplakátokat.

Az ügy középpontjában természetesen nem Lorde fellépése, hanem Gáza van.

Boris Johnson előbb a kilépésért kampányolt, nyáron lemondott, de még mindig nagyon fontos neki Nagy-Britannia kiválása.

A hét kérdése

Sok olyan apró lépés van, amivel bárki hozzáteheti a magáét a klímaváltozás elleni küzdelemhez. Te mit teszel az ügyért, ha teszel? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Kedden kezdődik az Urániában. Lesz dráma, vígjáték, thriller,
de még dokumentumfilm is.

20 éves lett a mindig mozgásban levő ház. Október 16-án megünneplik.

A városrészt alapító Paulheim-családról, és az általuk építtetett épületek tucatjairól mesélnek.

Ha szereted a sorozatot, és unatkoznál szombat este,
akkor ott a helyed!

Vasárnap 2,5 kilométeres gyalogtúrát indítanak
a főapátság körül.

Ezt is szerettétek

Hogy áll a keletnémetek integrációja? Beengedik-e a nyugatnémetek a nappalijukba Kelet-Európát?

Az egyik legjobb kávé története Temesvártól Toszkánáig.

Mondjuk, hogy Romániában legalább tüntetnek a politikusok ellen. Interjú a volt román igazságügyi miniszterrel.

Az Európai Uniót elvileg arra
is tartjuk, hogy szabadon áramoljon a munkaerő. Elvileg.

Twitter megosztás Google+ megosztás