Összejött az egymillió aláírás a Minority Safepackhez

2018.03.29. 13:41

Az utolsó pillanatban sikerült összegyűjteni az aláírásokat a nemzeti kisebbségek nyelvi és kulturális jogainak bővítéséért.

Összejött az egymillió aláírás a Minority Safepackhez

Az április eleji határidő előtt pár nappal sikerült összegyűjteni a szükséges egymillió aláírást a nemzeti kisebbségek nyelvi és kulturális jogainak bővítését célzó Minority Safepack európai polgári kezdeményezéshez. A szervezők mindenesetre tovább gyűjtenek a biztonság kedvéért, nehogy néhány érvénytelen aláírás miatt ne legyen meg az egymillió – erről a kezdeményező FUEN elnöke Vincze Lóránt számolt be a Kolozsvári Rádiónak.

Az adatok egyelőre nem hivatalosak, csak becslések: a FUEN partnerszervezetei által összegyűjtött papíralapú aláírások és az online aláírások összesítéséből jött ki az egymillió-tízezres szám.

A Minority Safepack lényege, hogy az EU ajánlásokkal, egyes területeken pedig egyenesen kötelező jogalkotási aktusokkal segítse a kisebbségek érvényesülését az állampolgárságuk szerinti országokban, elsősorban a nyelvi jogok terén. Nyilvánvaló, hogy Magyarországot különösen érinti a Minority Safepack ügye, hiszen a határon túli magyarok jogainak védelmére ez akár egy jó lehetőség is lehetne.

Az európai polgári kezdeményezéshez hét tagállamból kell egymillió aláírást összegyűjteni, azonban

az Európai Bizottság még a kellő számú aláírás megléte esetén sem köteles az ügyben jogalkotást kezdeményezni.

Az, hogy az aláírások összegyűltek a határidőig, csaknem csodaszámba megy, hiszen a magyarországi pártok elképesztő bénázást produkáltak az ügyben. Szavakban mindannyian kiálltak az ügy mellett, de a tényleges aláírásgyűjtésben nem igazán jeleskedtek még akkor sem, ha egyébként épp standoltak és gyűjtöttek valamilyen más témában. Az összmagyar ügyet egyébként nem csak Magyarországon, de a határon túl is sajnálatos módon átszőtte a pártpolitikai logika.

A jelenlegi egymillió-tízezer körüli aláírás persze nem garancia semmire, és nem csak azért, mert a Bizottság nem köteles lépéseket tenni a kezdeményezésnek megfelelően. Hanem azért is, mert – amint azt Vincze is elmondta a Kolozsvári Rádiónak – 

számolni kell azzal, hogy utóbb érvénytelennek nyilvánítanak aláírásokat. Emiatt a szervezők még a következő napokban is gyűjtenek,

hogy meglegyen a szükségesnél legalább tíz százaléknyival, azaz százezerrel több támogató aláírás.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek