Romániában minden egyetemista ingyen vonatozhat, mindegy, mennyi idős

2018.03.28. 14:42

De csak a romániai egyetemek hallgatói. Nesze neked, EU!

Romániában minden egyetemista ingyen vonatozhat, mindegy, mennyi idős

Életkortól függetlenül ingyenesen utazhatnak vonattal az állami felsőoktatásban vagy akkreditált magánegyetemeken tanuló egyetemisták, írja a bukaresti Agerpres hírügynökség magyar kiadása.

Eddig a 26 évnél fiatalabb egyetemisták utazhattak ingyenesen a román vasút szerelvényein, ezután azonban életkortól függetlenül ingyenesen igénybe vehetik a vasút szolgáltatásait, amennyiben bizonyítják, hogy egyetemi hallgatók valamelyik akkreditált egyetem alapkézésén, mesterképzésén vagy doktori képzésén.

A PSD nevű, papíron szociáldemokrata, de inkább nacionalista kormánypártot vezető Liviu Dragnea, a székelyakasztásos mondatáról elhíresült Mihai Tudose exminiszterelnök, Liviu Pop oktatási miniszter és Marcel Ciolacu szociáldemokrata honatyának köszönhetik ezt meg a 26 éven felüli román egyetemisták.

Mint az Azonnali korábban már megírta: az egyetemisták ingyenvonatoztatása a PSD egyik választási ígérete volt 2016-ban. Neki is estek a fiatalok Románia beutazásának – 75 százalékkal nőtt emiatt az utasforgalom. Ám ez csak és kizárólag a romániai egyetemeken tanulókat illeti meg. Az Azonnali tavaly nyáron panaszt is tett emiatt a CFR-nél, a román vasúttársaságnál.

Lapunk azt a választ kapta, hogy csak azok a személyek részesülhetnek kedvezményekben a CFR járatain, akik Romániában akkreditált felsőoktatási intézmények diákjai, s erre vonatkozóan aktuális egyetemi évben lepecsételt diákigazolvánnyal, illetve érvényes személyivel rendelkeznek. A többieknek nem jár semmiféle kedvezmény.

Így például hiába ad a MÁV az uniós előírásoknak megfelelően minden uniós állampolgárnak a magyar állampolgárokéval megegyező kedvezményeket – Romániában nem érvényesül sem a reciprocitás, sem az egyenlő bánásmód elve, vagyis a többi EU-tagállam polgáraival szembeni diszkrimináció tilalma.

FOTÓ: A bukaresti főpályaudvar

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek