+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bakó Bea
2018. március 26. hétfő, 10:48
Nyilvánvalóan félrevezették Ingeborg Gräßlét, hiszen a nyilatkozata azt sugallja, mintha lenne Magyarországon nem valódi nyomozás is – méltatlankodik Polt Péter legfőbb ügyész, akinek egy egész hónapba telt, hogy válaszoljon az EP Költségvetési Ellenőrző Bizottságát vezető Gräßle kritikáira.

Valódi nyomozást kell végeznie a magyar ügyészségnek a miniszterelnök vejét érintő Elios-ügyben – mondta még február végén a Politicónak Ingeborg Gräßle. Mint emlékezetes, az uniós csalás elleni hivatal, az OLAF jelentései valószínűsítik, hogy Tiborcz István volt cége szabálytalan közbeszerzéseken nyert el számos önkormányzati közvilágítási projektet, amiket EU-s pénzből finanszíroztak.

 

Az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságának elnöke nemrég az Azonnalinak adott interjúban megerősítette, és bővebben is kifejtette az üggyel kapcsolatos véleményét. Mint mondta, az EU-s pénzek nem arra valók, hogy jutalomként osztogassák őket, hanem az egész ország érdekét kell szolgálniuk. Hozzátette azt is: szerinte Orbán Viktornak is érdeke, hogy tisztázza magát az ügyben, és bebizonyosodjon, hogy nincs köze az uniós pénzek szabálytalan felhasználásához.

 

Kérdésünkre Gräßle elmondta, hogy nem tekintett be a magyar nyomozás irataiba, és nem is minősíti a magyar ügyészség munkáját. Arra a felvetésre, hogy Polt mennyiben tekinthető függetlennek, hiszen fideszes volt, és Orbán régi barátja, diplomatikusan fogalmazott: „őt az alapján kell mérni, hogy eleget tesz-e munkaköri kötelességeinek, így az uniós szintről érkező észrevételek kivizsgálásának, nem pedig azalapján, kivel milyen kapcsolatban áll. Láttam már makulátlan munkát korábbi párttagoktól hasonló pozíciókban.”

 

Ingeborg Gräßle (FOTÓ: Azonnali / Bakó Bea)

 

Polt Péter legfőbb ügyész március 26-án tízoldalas levélben reagált Gräßle valódi nyomozást sürgető nyilatkozataira. Először a még szocialista vezetés alatt nyélbe ütött négyes metró ügyével foglalkozik röviden, amivel kapcsolatban Gräßle az Azonnalinak azt mondta: december óta várják, hogy a magyar ügyészség tájékoztassa őket a nyomozás állásáról.

 

A négyes metró kapcsán Polt a britekre fogja a késlekedést, mondván: a brit hatóságokkal együttműködve dolgoznak az Alstom szerződései ügyén, de mivel ott feloszlatták az eljáró esküdtszéket, így újra kell kezdeni az eljárást.

 

A Tiborcz István-féle Eliost érintő uniós közbeszerzések ügyében már támadóbb hangnemet üt meg Polt. Némileg sértett hangvételben előrebocsátotta, hogy

 

Gräßlét bizonyára félretájékoztatták, hiszen úgy fogalmaz, mintha Magyarországon létezne nem valódi nyomozás is. Ezután kioktatja a bizottsági elnököt az OLAF jogköreiről:

 

a hivatalnak nincs nyomozati jogköre, tehát nem vizsgálhatja bűncselekmények gyanúját, hanem ilyen gyanú esetén az illetékes tagállami hatósághoz kell fordulnia.

 

Nem mintha Gräßle ezt nem tudná. Ő maga is hasonlóan nyilatkozott az Azonnalinak: „Az OLAF nagyon szűk hatáskörrel bír tagállami szinten. Vizsgálatai a nemzetállami hatóságok nélkül alig érnek valamit. Ahhoz, hogy egy ügy végére érjünk, kell a magyar állam intézményeinek közreműködése is.”

 

Polt szerint tehát Gräßle félrevezeti a közvéleményt, amikor azt mondja, hogy az OLAF megállapította, hogy csalás történt.

 

Mondjuk ezt Gräßle nem is állította: az Azonnalinak adott interjújában is azt hangsúlyozta, hogy várják a magyar hatóságok együttműködését, és szeretnék tisztázni a helyzetet.

 

Végezetül a legfőbb ügyész az OLAF-fal való együttműködésre vonatkozó számokat sorol fel, és táblázattal is személteti, hogy mennyire együttműködő a magyar ügyészség, ha az OLAF valamilyen szabálytalanságot észlel. A táblázatból kiderül, hogy számos esetben rendeltek el nyomozást az OLAF észrevételei alapján, sőt egy lezárt ügyet is újraindítottak, de arra is volt példa, hogy már amúgy is nyomoztak az OLAF által kifogásolt ügyben.

 

Ami viszont beszédes a Polt által a levélben büszkén felsorolt ügyekben, az az ügy-állása rubrika:

 

rengeteg ügy még folyamatban van, a lezártak közül pedig legalább annyiszor szüntették meg a nyomozást, mint ahány esetben vádat emeltek.

 

(Emlékezetes példa lehet erre a Rogán Antal-féle városvezetés alatt megvalósított belvárosi Budapest Szíve program, amelyben az OLAF ajánlásai ellenére megszüntették a nyomozást tavaly nyáron.)

 

Zárásként Polt megenged egy jó poént is, és kifejezi nagyrabecsülését a Költségvetési Ellenőrző Bizottság munkája iránt. 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Illetve az „udvarias embereknek”, ahogyan a köznyelvben a Krímet is megszálló, felségjelzés nélküli csapatokat is hívták.

Bármennyire is meglepően hangzik ez így elsőre, évtizedes vízitúrás tapasztalatokra épül!

2022-ben minden egyéni körzetben közös jelöltet akarnak állítani, országosan pedig egyetlen közös programmal vágnának neki a választásoknak.

Az IT-szektor emigrációval fenyeget, ha tovább folytatódik az erőszak, de már az orvosok is beálltak tüntetni. Mutatjuk, mi történt éjjel Belaruszban.

Kristálytiszta érvelés: dolgozni nem dolgoznak, így van idejük lázadozni, korzózni az utcán.

Így tiltakoznak a rendőri brutalitás ellen, no meg azért, mert több ezer embert tartóztattak le a rendőrök: arról, hogy velük mi történik, napok óta alig tudni valamit.

Hiába állt össze a Strache-lista, Strache indulása még mindig kétséges, mivel az FPÖ bejelentette: még a választások előtt óvást nyújt be az egész Team Strache ellen.

A hét kérdése

Nem csak a Balatonnál magasabbak a szokottnál az árak, a horvát sajtó a dalmáciai árakon háborog. Szavazz: te fizetnél 1000 forintot érte?

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás