+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bakó Bea
2018. március 26. hétfő, 10:48
Nyilvánvalóan félrevezették Ingeborg Gräßlét, hiszen a nyilatkozata azt sugallja, mintha lenne Magyarországon nem valódi nyomozás is – méltatlankodik Polt Péter legfőbb ügyész, akinek egy egész hónapba telt, hogy válaszoljon az EP Költségvetési Ellenőrző Bizottságát vezető Gräßle kritikáira.

Valódi nyomozást kell végeznie a magyar ügyészségnek a miniszterelnök vejét érintő Elios-ügyben – mondta még február végén a Politicónak Ingeborg Gräßle. Mint emlékezetes, az uniós csalás elleni hivatal, az OLAF jelentései valószínűsítik, hogy Tiborcz István volt cége szabálytalan közbeszerzéseken nyert el számos önkormányzati közvilágítási projektet, amiket EU-s pénzből finanszíroztak.

 

Az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságának elnöke nemrég az Azonnalinak adott interjúban megerősítette, és bővebben is kifejtette az üggyel kapcsolatos véleményét. Mint mondta, az EU-s pénzek nem arra valók, hogy jutalomként osztogassák őket, hanem az egész ország érdekét kell szolgálniuk. Hozzátette azt is: szerinte Orbán Viktornak is érdeke, hogy tisztázza magát az ügyben, és bebizonyosodjon, hogy nincs köze az uniós pénzek szabálytalan felhasználásához.

 

Kérdésünkre Gräßle elmondta, hogy nem tekintett be a magyar nyomozás irataiba, és nem is minősíti a magyar ügyészség munkáját. Arra a felvetésre, hogy Polt mennyiben tekinthető függetlennek, hiszen fideszes volt, és Orbán régi barátja, diplomatikusan fogalmazott: „őt az alapján kell mérni, hogy eleget tesz-e munkaköri kötelességeinek, így az uniós szintről érkező észrevételek kivizsgálásának, nem pedig azalapján, kivel milyen kapcsolatban áll. Láttam már makulátlan munkát korábbi párttagoktól hasonló pozíciókban.”

 

Ingeborg Gräßle (FOTÓ: Azonnali / Bakó Bea)

 

Polt Péter legfőbb ügyész március 26-án tízoldalas levélben reagált Gräßle valódi nyomozást sürgető nyilatkozataira. Először a még szocialista vezetés alatt nyélbe ütött négyes metró ügyével foglalkozik röviden, amivel kapcsolatban Gräßle az Azonnalinak azt mondta: december óta várják, hogy a magyar ügyészség tájékoztassa őket a nyomozás állásáról.

 

A négyes metró kapcsán Polt a britekre fogja a késlekedést, mondván: a brit hatóságokkal együttműködve dolgoznak az Alstom szerződései ügyén, de mivel ott feloszlatták az eljáró esküdtszéket, így újra kell kezdeni az eljárást.

 

A Tiborcz István-féle Eliost érintő uniós közbeszerzések ügyében már támadóbb hangnemet üt meg Polt. Némileg sértett hangvételben előrebocsátotta, hogy

 

Gräßlét bizonyára félretájékoztatták, hiszen úgy fogalmaz, mintha Magyarországon létezne nem valódi nyomozás is. Ezután kioktatja a bizottsági elnököt az OLAF jogköreiről:

 

a hivatalnak nincs nyomozati jogköre, tehát nem vizsgálhatja bűncselekmények gyanúját, hanem ilyen gyanú esetén az illetékes tagállami hatósághoz kell fordulnia.

 

Nem mintha Gräßle ezt nem tudná. Ő maga is hasonlóan nyilatkozott az Azonnalinak: „Az OLAF nagyon szűk hatáskörrel bír tagállami szinten. Vizsgálatai a nemzetállami hatóságok nélkül alig érnek valamit. Ahhoz, hogy egy ügy végére érjünk, kell a magyar állam intézményeinek közreműködése is.”

 

Polt szerint tehát Gräßle félrevezeti a közvéleményt, amikor azt mondja, hogy az OLAF megállapította, hogy csalás történt.

 

Mondjuk ezt Gräßle nem is állította: az Azonnalinak adott interjújában is azt hangsúlyozta, hogy várják a magyar hatóságok együttműködését, és szeretnék tisztázni a helyzetet.

 

Végezetül a legfőbb ügyész az OLAF-fal való együttműködésre vonatkozó számokat sorol fel, és táblázattal is személteti, hogy mennyire együttműködő a magyar ügyészség, ha az OLAF valamilyen szabálytalanságot észlel. A táblázatból kiderül, hogy számos esetben rendeltek el nyomozást az OLAF észrevételei alapján, sőt egy lezárt ügyet is újraindítottak, de arra is volt példa, hogy már amúgy is nyomoztak az OLAF által kifogásolt ügyben.

 

Ami viszont beszédes a Polt által a levélben büszkén felsorolt ügyekben, az az ügy-állása rubrika:

 

rengeteg ügy még folyamatban van, a lezártak közül pedig legalább annyiszor szüntették meg a nyomozást, mint ahány esetben vádat emeltek.

 

(Emlékezetes példa lehet erre a Rogán Antal-féle városvezetés alatt megvalósított belvárosi Budapest Szíve program, amelyben az OLAF ajánlásai ellenére megszüntették a nyomozást tavaly nyáron.)

 

Zárásként Polt megenged egy jó poént is, és kifejezi nagyrabecsülését a Költségvetési Ellenőrző Bizottság munkája iránt. 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Google mesterséges intelligencián alapuló fejlesztése, a FreddieMeter meg is mondja, mennyire érsz fel a legendás énekeshez.

Kövér László szerint az európai integráció tulajdonképpen olyan, mint a nácizmus, a sztálinizmus, és az amerikai imperializmus.

Behrouz Boochani korábban úgy nyert ausztrál irodalmi díjat, hogy egy ausztrál menekülttáborban tartották őrizetben, most Új-Zélandtól kapott ideiglenes vízumot.

Thierry Breton és Adina Vălean is átment a meghallgatáson, csak a magyar biztosjelölt fog kapni még plusz kérdéseket.

A magyar jelölt jó teljesítményt nyújtott, de nem tudta elhitetni, hogy biztosként le tudna szakadni az Orbán-kormányról.

Csak azért, hogy aztán pár hét múlva ki is lépjenek – már ha tényleg kilépnek. Von der Leyennek főhet a feje, ki tudja, mikor lép hivatalba a már most is késő új Európai Bizottság.

A hét kérdése

„Támogasson téged a Momentum!” – hangozhatna a mondat azoktól, akiken megpróbáltak segíteni Fekete-Győrék az elmúlt napokban.

Azért ide elnéznénk

Jobbnál jobb európai filmeket vetítenek november 13-15. között, ráadásul még jegyet is lehet nyerni!

És mindegyiktől lehet kóstolni! Ráadásul Budapesten! És még finomak is a borok. Nov. 23.

Eljött a te időd! Ugyanis a szocialista párt szervezésében megnézhető Az ifjú Karl Marx című film november 14-én.

Fantasztikusirodalmi találkozó november 30-án!

Jávor Benedekkel, Stumpf Andrással és Bajomi-Lázár Péterrel december 12-ig.

Ezt is szerettétek

Miért nézik le egymást az értelmiségiek és a melósok? Három pályakezdő: egy büszke gázszerelő, egy egyetemista és egy self made man mondja el.

Romániának is valamiről illene szólnia. Most arról szól, hogy nagy, és még nagyobb akar lenni. Így nehéz lesz bármiféle autonómia, mert az nem mennyiségi, hanem inkább minőségi cél. Véleménycikk!

Az EU leendő éléskamrája lehetne a zöldségek tömegét termelő Észak-Macedónia, aminek az új nevét a lakói nagy része rühelli, de elviselik az olyannyira vágyott EU-tagság áraként. De lesz-e ebből valami?

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás