Nem árulják el a fideszes EP-képviselők, mi a baj Brüsszellel

Szerző: Bukovics Martin
2018.03.22. 17:35

Négy fideszes EP-képviselőt is megkeresett a német közszolgálati Deutschlandfunk, hogy meséljék el, miben áll Budapest vitája Brüsszellel. Egyikőjük sem akart találkozni az újságíróval.

Nem árulják el a fideszes EP-képviselők, mi a baj Brüsszellel

„Tisztelt képviselő úr! Egy Brüsszel és Budapest vitás dolgairól szóló riportsorozaton dolgozom a Deutschlandfunk számára. Nagyon érdekelne, mi a magyar, illetve a Fidesz egy-egy EP-képviselőinek álláspontja a témában. Két napig Brüsszelben tartózkodom, örülnék, ha időt tudna szakítani egy körülbelül félórás rádóinterjúra. Üdvözlettel, Stephan Ozsváth.”

Stephan Ozsváth a fideszesek Európai Néppártban betöltött szerepét vizsgáló anyaga pont ma jelent meg a rádió oldalán (és ott meg is hallgatható). A cikk szerint a német közszolgálati Deutschlandfunk rádió munkatársa 

négy fideszes EP-képviselőnek küldte el a levelet. Szájer Józsefnek, Deutsch Tamásnak, Gál Kingának és Schöpflin Györgynek. Előbbi kettő válaszra se méltatta,

Gál nem talált megfelelő időpontot, Schöpflin válaszlevelében pedig egy háromoldalas Word-dokumentumot küldött, mondván abban benne foglaltatik minden, amiért nem kíván találkozni baloldali elkötelezettségű újságíróval.

Útmutató Orbán-kritikus cikkekhez

Az Identikit fájlnevű dokumentum

Schöpflin e-mailje szerint egyfajta útmutató az újságírók számára, hogyan tüntessék fel rossz fényben Magyarországot.

A recept összetevői: kevéske kutatás, jó sok copypaste, csipetnyi nacionalizmusvád és némi Orbán-bashing. A szarkasztikusnak szánt dokumentum figyelmeztet arra is, hogy az újságíró munkája során csak baloldaliaktól idézzen, mindenképpen kritizálja a magyarországi választási rendszert és Orbán autoriter hatalomgyakorlását, és semmiképpen se idézzen egy kormánypozícióban lévő politikustól se, elégedjen meg a kormányszóvivő szavaival. Fontos az is, hogy a pozitív dolgokat elhallgassák: a munkahelyteremtést és a gazdasági növekedést.

Hogy Schöpflin és három fideszes párt- és frakciótársa vajon a német újságíró nemrég megjelent, Pusztapopulizmus című kötete miatt nem adott interjút, nem tudni. Ozsváth magyar interjúalanyok híján a Fidesz legnagyobb Néppárt-beli kritikusára, a nemrég még Gyurcsány Ferenc pártját is megdicsérő luxemburgi Frank Engelre hivatkozott az anyag további részében. Aki mondott azért pár érdekes dolgot.

A németek tartják bent a Fideszt

„Az a benyomásom, hogy a fideszeseket nem különösen érdekli, hogy az Európai Néppárton belül sok kapcsolatuk legyen más, nem magyar képviselőkkel. A többi magyar EP-képviselő közül is csak a jobboldaliakkal” – mondja Engel, aki szerint

a fideszes EP-képviselők elég jól érzik, hogy ki nem álhatják őket a Néppártban, és már az agyára mennek mindenkinek. Az érzés kölcsönös:

Gulyás Gergely Fidesz-frakcióvezető tavaly nyáron az Azonnalinak azt mondta, neki egyáltalán nem jó érzés egy pártszövetségben lennie Frank Engellel.

Engel kijelentésévek némileg egybecsengenek az Azonnalinak nemrég interjút adó CDU-s Ingeborg Gräßle óvatos szavai: 

„A fideszesek kellemes kollégák ugyan, de elő-előfordul, hogy nekem nem tetszőt tesznek. Például amikor elhatárolódnak a Néppárt sajtóközleményeitől – miközben a CDU rengeteg ügyben támogatta őket. Elkeserítő látni ezeket a szolidaritást nélkülöző lépéseiket. Ezeket azért megjegyzi az ember. Persze, jó lenne együtt maradni egy pártcsaládban, de ezért a család minden tagjának tennie kell.”

Arra az újságírói kérdésre, hogy miért tagja még mindig a Néppártnak a Fidesz, annak ellenére, hogy már volt ellenük kizárási eljárás, Engel így fogalmazott a Deutschlandfunknak: „Abból nem lesz semmi, mert az olyan pártok, mint a CSU óvó kezükkel védik az Orbán-klánt és pártját. Hogy miért, nem tudom.”

Egyesülve a sokféleségben

Valóban: az Európai Néppárt frakcióvezetője, a CSU-s Manfred Weber az Azonnali kérdésére egy hete Strasbourgban alaposan megvédte a Fideszt. „A fideszes kollégák – főleg itt, az Európai Parlamentben – lényegesen hozzájárulnak az Európai Néppárt egységéhez. A frakciószavazások eredménye szerint cselekednek, ezek mentén szolidárisan összezárnak.”

Az Azonnalinak nemrég interjút adó, Orbánt a magyar kormány Ukrajna-politikája miatt amúgy Putyin pincsijének tartó CDU-s Michael Gahler szintén az egységgel magyarázta a Fideszhez való ragaszkodásuk okát: „Mi fontos partnernek tekintjük a magyarokat a Néppárton és az Európai Unión belül, és nem szeretnénk, ha valahol máshol kötnének ki a végén. Az semmi jót nem hozna Magyarországnak. Együtt erősebbek vagyunk, mint széttöredezve.”

Vissza Schöpflin Györgyre. Az EP ülésein többnyire angolul felszólaló politikus bár a német újságírónak nem akart arról beszélni, mi a baj Brüsszellel, a Magyar Nemzet tudósítójának azért elejtett egy megjegyzést.

Miután az Európai Parlament alkotmányügyi bizottsága szerdán elfogadott jelentésében a hírhedt 7-es cikkes eljárás megindítását javasolta Magyarországgal szemben, és rajta kívül a költségvetési ellenőrzési, oktatási-kulturális és a nőjogi-esélyegyenlőségi bizottsága is tárgyalt arról, hogy Magyarországon milyen aggasztó folyamatok zajlanak, Schöpflin azt mondta a lapnak: ezek a magyarországi állapotról szóló beszámolók és szavazások a bizonyítékai annak, miért kell Brüsszelt megállítani. Úgy véli, ezek mind hozzájárulnak a Fidesz újabb választási sikeréhez.

FOTÓ: Miniszterelnöki Kabinetiroda, Szecsődi Balázs

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek