Morvai Krisztinát Észak-Koreába szólítja a kötelesség

Szerző: Bakó Bea
2018.03.22. 12:45

Egy észak-koreai minisztert fog az EU-hoz hozni tárgyalni Nirj Deva, az Európai Parlament Koreai-félszigettel való kapcsolatokért felelős bizottságának vezetője, aki mindezt történelmi lépésként harangozta be Strasbourgban. Deva az Azonnalinak azt is elmondta: delegációjuk látogatást tervez Észak-Koreába. A delegáció magyar tagja Morvai Krisztina, aki viszont egyelőre semmit sem tud a tervezett látogatásról.

Morvai Krisztinát Észak-Koreába szólítja a kötelesség

Történelmi jelentőségű eseményként harangozta be a múlt héten Nirj Deva, az Európai Parlament Koreai-félszigettel való kapcsolatokért felelős bizottságának vezetője, hogy leszervezi egy észak-koreai miniszter brüsszeli látogatását. A diplomáciai találkozóról ugyanakkor kevés konkrétumot árult el: még a miniszter nevét sem volt hajlandó megmondani. Inkább azt részletezte: számos észak-koreai hivatalnokkal és miniszterrel folytatott megbeszéléseket titokban az elmúlt években.

Utoljára egyébként 2007-ben tett hivatalos látogatást Brüsszelben észak-koreai politikus, az EP illetékes delegációja pedig legutóbb 2011-ben, vagyis még Kim Dzsongun hivatalba lépése előtt látogatta meg a világtól elzárt diktatúrát. 

Most viszont az EP-delegáció újabb észak-koreai látogatást tervez, ami amiatt is érdekes, mert a delegációnak egy magyar tagja is van Morvai Krisztina személyében.

Bár a Jobbiktól újabban elpártolt Morvai mostanában többnyire azzal tűnik ki, hogy a fideszes propagandára tökéletesen rímelő migránsozást ad elő az Európai Parlamentben – a fideszesekkel ellentétben ő nem az Európai Néppárt tagja, így ezt még könnyebben megteheti –, és a békemeneten való részvételre buzdít, az Azonnali ezúttal különleges külpolitikai missziója kapcsán kereste meg a politikust.

„Nem tudok még erről a tervezett látogatásról. A delegációval 2015 nyarán voltam Szöulban, Dél-Koreában, akkor is úgy volt, hogy Észak-Koreát is meglátogatjuk (hiszen a delegációnk a teljes Koreai-félszigettel, azaz Észak-és Dél-Koreával egyaránt felelős a kapcsolattartásért), de a politikai feszültségek miatt az észak-koreai látogatás elmaradt” – írta érdeklődésünkre Morvai.

Hozzátette: a delegációjuk azon dolgozik, hogy a két Korea között fegyverszünet helyett valódi békekötés legyen, de legalábbis csökkenjen a feszültség, ő maga pedig a nők jogaival foglalkozik a testületben. „Azt a feladatot vállaltam magamra, hogy az ENSZ nők jogaival foglalkozó bizottságának (CEDAW) egykori tagjaként közös tárgyalásokat, eszmecseréket, konzultációkat kezdeményezek az észak-koreai és dél-koreai női jogokkal foglalkozó politikusok illetve NGO-k között. Mind Észak-Korea, mind Dél-Korea tagja (részes állama) a CEDAW-egyezménynek” – fejtette ki.

A delegáció munkájára rálátó forrásunk szerint Morvai egyébként kifejezetten konstruktív a nőjogi ügyekben. „Amíg nem tudtam, hogy a Jobbik képviselője, azt hittem, hogy valamilyen zöld vagy szocialista pártnak a tagja” – idézte fel meglepetten forrásunk.

A delegációt vezető Nirj Deva az Azonnalinak azt mondta: biztosan mennek majd Észak-Koreába,

de további részleteket ő se mondott, csak annyit: „a megfelelő időpontban” fognak odautazni.

Nirj Deva (Fotó: Azonnali / Bukovics Martin)

A srí lankai származású brit konzervatív párti politikus azt is elárulta: a tervezett miniszteri találkozón az EU külügyi főképviselője és ő külön-külön fognak tárgyalni az észak-koreai miniszterrel. „Mogherini a Bizottságot és a tagállamokat, én pedig az Európai Parlamentet képviselem” – indokolt Nirj Deva. 

Azon felvetésünkre, hogy mennyire hiteles, hogy egy ilyen kényes diplomáciai ügyben egy fél lábbal már az EU-n kívül lévő tagállam politikusa jár el, nagyot nevetett. „Ez egy olyan kérdés, amire nincs válaszom. Az én szerepem az, hogy jó tisztségviselője legyek az EP-nek, konszenzust építsek” – mondta.

A delegáció komolyságát egyébként az is jól jelzi, hogy számos Morvaihoz hasonló, frakció nélküli politikust zsúfoltak be a delegációba: tagja a testületnek például a német viccpárti Martin Sonneborn, a viccpártnál még egy fokkal komolytalanabb állatvédő Tierschutzpartei-t képviselő Stefan Eck, és a még Marine Le Pennek is túl szélsőséges elzászi francia Bruno Gollnisch. Szóval ők lennének azok, akik az EU képviseletében kibékítenék a két Koreát. 

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek