Esélyes jelöltek: beindult a természetes szelekció

Szerző: Ésik Sándor
2018.03.21. 16:13

Az esélyes jelöltek civilek általi kiválasztásának megtörténte jelzi: Magyarország, mint demokrácia nem halott, hiszen beindult a természetes szelekció. Most ennek itt is van az ideje, hiszen ellenzéki oldalon a magyar pártstruktúra kusza.

Esélyes jelöltek: beindult a természetes szelekció

A választási rendszerről írottak megerősítése ez a hír.

Ugyanis látszik, hogy ha a népakarat egyébként akar valamit, akkor az valamilyen formában utat fog törni, méghozzá tipikusan a politikus segítségével, aki egyrészt önös érdekeit érvényesíti, másrész viszont függ a nép akaratától ezért igyekeznie kell azt kiszolgálni.

Márki-Zay Péter érzi, hogy erre szükség van, és saját magát respektált, országos szereplővé tudja alakítani.

Az egyfordulós választási rendszer megszüntette azt a kényelmes helyzetet, hogy az első forduló után kell leülni beszélni. És behozott egy csomó játékelméleti kérdést.

A játékelmélet alapja viszont a korlátozott információ (pl. nem tudom milyen lapjai vannak a másiknak). A dilemmák elméleti leírásának pedig ezen kívül még az, hogy a dilemmába nem nyúl bele senki.

De most belenyúltak, már a második önjelölt szervezet, amelyik megnevezi az „esélyes jelöltet” ezzel sok patthelyzetben lépéskényszert okozva. Persze lehet úgy is nézni a dolgot, hogy sok párt itt hátradőlhet, hiszen a közel hatvan „esélyes jelölt” már megkérdőjelezi a Fidesz győzelmét, tehát még akár a maradék körzetekben még jobban elmérgesítheti az állóháborút. De, akár „népharagot” is kiválthat, hogy legyen már nálunk is „esélyes jelölt”!

Ezek együtt pedig egy sajátos, nem előre lefektetett szabályok szerinti első fordulót jelentenek, ahol a kamarillapolitikában, alkudozásban erős politikai erők illetve a jó érdekérvényesítő képességű egyéni politikusok kiharcolhatják maguknak az "esélyes jelölt" pozícióját.

A dolog nem példa nélküli, érdemes megnézni az amerikai választási rendszerben szokásos mindenféle "caucus"-t, ahol helyben igyekeznek lejátszani a dolgot.

A dolog azt jelzi, hogy Magyarország, mint demokrácia nem halott, hiszen beindult a természetes szelekció. Most ennek itt is van az ideje, hiszen ellenzéki oldalon a magyar pártstruktúra kusza.

A fejlődés következő lépcsője az, amikor az ellenzéki oldalon rájönnek, hogy ez így a politikusnak nem jó, hiszen mindenféle lelkes amatőrök, öreg professzorok döntik el a sorsát, amiben számára így rengeteg a bizonytalanság.

Sokkal jobb lenne neki, ha ez valami szabályozott keretek között történne.

Ki tudja, ha lesz kormányváltás, akkor 2022 elején a talpon maradt pártok előválasztásokat fognak tartani.

Az írás megjelent a Diétás Magyar Múzsa FB-oldalon is, itt lájkoljátok!

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek