A saját szórólapjai alapján írt cikkeket is cenzúrázná a Fidesz

Szerző: Petróczi Rafael
2018.03.20. 15:44

Egy kormánypárti jelölt nyilvános propagandaanyagaiból valószínűleg még Észak-Koreában is szabadna cikket írni. Százhalombattán viszont nem. Abszurd történet következik arról, hogy milyen alacsony szintre milyen ijesztő mértékben gyűrűzik be a Fidesz paranoiája a kampányban.

A saját szórólapjai alapján írt cikkeket is cenzúrázná a Fidesz

A választások közeledtével szerettem volna lakóhelyemen, Százhalombattán segíteni az embereknek a tájékozódásban és a politikai döntésük meghozatalában. Éppen ezért már február elején elhatároztam, hogy írok egy pártatlan, leíró jellegű választási körképet a helyben induló jelöltekről és a szigetszentmiklósi központú 8. számú választókerület erőviszonyairól, ahová Százhalombatta is tartozik.

Meg is kerestem az ötlettel a város legrégebbi médiumát, az önkormányzati tulajdonú Százhalombattai Hírtükröt. A lapnál beleegyeztek abba, hogy vendégszerzőként online felületet biztosítsanak nekem. Az egyetlen feltételük az volt, hogy a megjelenés előtt az érintett képviselőjelölteknek el kell olvasniuk az anyagot.

A választókerület jelöltjeit a leginkább összehasonlítható módon szerettem volna bemutatni. Így ahelyett, hogy a jelöltek sokszor nagyon is különböző kampányanyagait böngésztem volna, elküldtem nekik a saját kérdéseimet, kérve őket, hogy egységesen ezekre válaszoljanak. Ezt majdnem mindenki korrekten meg is tette, egyedül az LMP-s Hevényiné Danics Nikoletta nem reagált többszöri megkeresés után sem.

De most jön csak az igazán érdekes rész!

Úgyszintén többszöri megkeresés után, március 12-én, 11 órakor válaszolt a regnáló fideszes jelölt, Bóna Zoltán munkatársa. Elutasítóan. Az alábbi e-mailváltás zajlott le.

Szűk két és fél órával később a Hírtükör egyik munkatársától a következő üzenet fogadott: „Szervusz Rafael, sajnálattal értesítelek, hogy a főszerkesztőnk úgy döntött, nem kérünk elemzést.” Azt ezt követő rövid párbeszéd itt olvasható:

A reakciómra adott válasz sokat sejtető: az illető egy szóval sem igyekezett tagadni a gyanúmat. Ez is arra enged következtetni, hogy a hirtelen pálfordulás mögött a Fidesz hatalmi nyomása állhat. Teljes bizonyossággal ez persze nem állítható, ám aki egy kicsit is jártas a politika világában, s nem teljesen naiv, az átlát a szitán.

Egyértelműsítem a fideszeseknek, hogy meg fogom írni a cikket, ha akarják, ha nem, s pár órával később a helyi lap főszerkesztője hirtelen meggondolja magát.

Kimondom nyíltan, hogy elkészítem azt a munkát, ami helyben felületet biztosítana a Fidesz itteni kihívóinak is, s rejtélyes módon pont aznap jut eszébe a főszerkesztőnek, hogy mégsem kér „az elemzésemből”. Micsoda véletlen!

Hogy mennyire Abszurdisztánban élünk, jól mutatja, hogy a Fidesz önnön jelöltjének bárki által elérhető szórólapjait, nyilvános anyagait sem engedi használni, amennyiben nem ellenőrizheti szóról szóra az adott cikk tartalmát. És itt csupán egy kéthetente 5000 példányban megjelenő helyi újságról van szó.

Ha ilyen kicsiben is ekkora a cenzúra, az attól való félelem a Fidesz berkeiben, hogy nem mindent ők irányítanak, akkor képzelhetjük, hogy milyen elnyomás alatt működnek a nagy városi és megyei lapok, na meg az országos kormánymédia.

Meggyőződésem, hogy ebben a történetben a Százhalombattai Hírtükör is a gőzhengerként működő fideszes akarat áldozata lett: ők aligha engedhetik meg maguknak, hogy a politikai nyomásnak ellenálljanak.

Én viszont ezt megtehetem, s hál’ Istennek erre van is felületem. Úgyhogy itt, az Azonnali oldalán közlöm a minden bizonnyal önös politikai érdekek mentén elkaszált cikkemet.

Az alábbi lett volna az a cikk, amelyben úgy a fideszes, mint az ellenzéki jelöltek választási ígéretei is szerepelnek. Félelmetes, ugye?

+++

Választási körkép Pest megye 8. számú választókerületéről

A jelen sorok célja, hogy pártsemleges, elfogulatlan tájékoztatást adjon a szavazópolgároknak a 2018. április 8-i országgyűlési választásra nézve. Ennek során a voksoláshoz szükséges és hasznos információkat mutatom be.

Mire, kire szavazhatok, és hogyan lesz ebből parlamenti mandátum?

Mindenkinek két szavazata van. Egyrészről leadhatjuk a voksunkat az egyes pártok országos listáira, másrészről a bejelentett lakcímhez tartozó egyéni választókerület jelöltjeire. A 199 fős magyar parlamentben 93 helyet az országos pártlistákra leadott, 106 helyet pedig az egyéni választókerületekben leadott voksok alapján osztanak ki.

Mandátumot csak az az országos lista szerez, ami az április 8-án leadott szavazatok legalább 5%-át megszerzi, kivéve, ha két párt közösen állít listát: ilyenkor a küszöb 10%-ra emelkedik. Az egyéni kerületekben az a jelölt kapja meg a mandátumot, akire a legtöbben szavaznak, a vesztes jelöltekre leadott szavazatok pedig a pártjaik országos listáján töredékszavazatként hasznosulnak, így teljesen nem vesznek kárba.

Milyen pártokra szavazhatok?

Sokszor nem egyszerű követni, hogy mely pártok és milyen formációban indulnak a választáson, úgyhogy szemléltetésül táblázatban foglaltam össze a legfontosabb tudnivalókat.

A fentiekhez hozzá kell tenni, hogy 2017 decemberében a Demokratikus Koalíció megegyezést kötött MSZP-vel. Ennek értelmében a két párt felosztotta egymás között a 106 egyéni körzetet: 60 körzetben az MSZP, 46 körzetben a DK indíthatott jelöltet. Így nem fordulhat elő, hogy ugyanabban a körzetben elindul MSZP-s és DK-s egyéni jelölt is.

A Pest megye 8. számú egyéni választókerület és a 2014-es parlamenti választás eredményei

A 2010-es választást követően a korábbi egyéni választókerületi határokat átrajzolták. Százhalombatta így elszakadt Érdtől, s immáron Szigetszentmiklós és vonzáskörzetének tagja.

2014-ben is már a szigetszentmiklósi körzet részeként szavaztak a százhalombattaiak. Akkor a leadott szavazatok 40 százalékát megszerezve a Fidesz–KDNP jelöltje, Bóna Zoltán jutott mandátumhoz. Mögötte 7 százalékponttal lemaradva, 33 százalékkal végzett az akkori közös baloldali ellenzéki jelölt, az SZDSZ-veterán Kuncze Gábor. Sorrendben továbbhaladva a Jobbik színeiben Lupa János 18,5 százalékot, míg az akkori LMP-s jelölt, Jaksa-Ladányi Emma 5 százalékot szerzett.

A 2014-es számokból kiindulva a választás ebben a körzetben nem lefutott: ugyanúgy elképzelhető kormánypárti, mint ellenzéki győzelem.

Az előbbi kulcsa a sikeres mozgósítás, az utóbbié a szavazatok szétaprózódásának megakadályozása lehet az ellenzéki jelöltek között.

Mit ígérnek a 2018-as egyéni jelöltek?

Alább a közvéleménykutatók által mért pártok egyéni jelöltjeivel ismerkedhetünk meg. A bemutatkozó szövegeket a jelölteknek a kérésemre küldött válaszaik alapján készítettem el. Amennyiben a megkeresésre nem kaptam érdemi választ, úgy az adott jelölt szórólapjait, reklámanyagait használtam. A terjedelmi különbségek a használható források mennyiségéből adódnak. A pártosság látszatát elkerülendő a jelölteket ABC-sorrendben mutatom be.

Bóna Zoltán, a Fidesz-KDNP jelöltje

Dunavarsányban él családjával. Állítja, az elmúlt években igyekezett megszolgálni a szavazók bizalmát: segítségével igazgatási központ jött létre, közintézmények energetikai felújítására került sor, bölcsődék épültek és iskolák bővültek. A közlekedésfejlesztés terén az útfelújításokon túl egyéb eredményekre is hivatkozik: zajlik a százhalombattai vasútvonal korszerűsítése, és hamarosan elkezdődhet a Szigetszentmiklós-Gyártelep HÉV-átjárónál lévő közlekedési csomópont átépítése. Bóna szerint még idén megvalósul a szigetszentmiklósi szakrendelő további bővítése és fejlesztése. „Folytassuk tovább a megkezdett munkát!” – szólítja fel a választókat.

Kampányában továbbá figyelmezteti a lakosságot: „A migránsok eltartása, a bevándorláspárti ellenzék pénzügyileg is nehéz helyzetbe hozná Magyarországot. Ha Soros emberei kerülnek hatalomra, akkor a migránsok betelepítése megkezdődik, amely hatalmas veszélyekkel jár. Nekünk Magyarország az első, célunk, hogy Magyarország magyar ország maradjon.”

Hevényiné Danics Nikoletta, az LMP–Új Kezdet szövetség jelöltje

Tizenhét évnyi közigazgatási múlt áll mögötte. Nem hátra, hanem előre kíván nézni, így egy olyan párt mellett tette le a voksát, akikkel úgy érzi, egy az irány, egy a cél.

„Kisgyermekes szülő vagyok, nő, anya. Számomra a legfontosabb jövőkép az oktatás, az egészségügy és a családok biztonságának megteremtése, ugyanakkor szakmai tapasztalataimat figyelembe véve a helyi közügyek, az önkormányzatiság és a településfejlesztéssel, közutakkal kapcsolatos témák is érdekelnek” – írja a Facebook-oldalán a jelölt, aki a cikkünkel kapcsolatos megkereséseinkre nem reagált.

Ketskeméty-Rády Magdolna, az Együtt jelöltje

Egy helyi faluban, Szigetcsépen nőtt fel. Férje oldaláról családi kötődése is van Százhalombattához. Szívügye a térség, mivel több szálon kötődik ide. Négy éve politizál az Együtt aktivistájaként, a párt összes tüntetésen és akciójában aktív szerepet vállalt, a Questor-károsultak védelmében tartott 2016. áprilisi tüntetésen fel is szólalt. Baranyi Krisztina politikustársa segítségével lépéseket tett a Ráckevei (Soroksári) Duna-ág (RSD) vízminőségének javításáért. Szerinte ebből is látható, hogy aki tenni akar a térségéért, aki végére akar járni ügyeknek, az már ellenzékben is érhet el eredményeket.

„Az Együtt jelöltjeként szabad és biztonságos Magyarországot szeretnék, ahol a szabályok egyformán vonatkoznak mindenkire, ahol senkit sem hagynak az út szélén” – mondja a politikus, aki túl azon, hogy fiatal nőként fontosnak tartja a fiatalok és a nők képviseletét, kiemelt céljának tartja, hogy a körzetben is tudjanak a fiatalok boldogulni, és kényszerből ne kelljen elhagyniuk az országot.

„Országosan és itt helyben is megfelelő feltételeket kell biztosítani az oktatási intézményekben, a gyerekeket korszerű oktatási eszközökkel kell felkészíteni a XXI. század kihívásaira. Az utak és a közlekedés fejlesztését is létfontosságúnak tartom, mivel egyre többen lakunk a térségben.” – állítja a jelölt, kiemelve, hogy elsősorban a Csepel-szigeten kritikus a helyzet: azonnali megoldást igényel a szigetszentmiklósi gyártelepi csomópont ügye. Emellett a környezetvédelmet is hangsúlyosan kezeli, a Kis-Duna kotrásának és a levegőminőség folyamatos ellenőrzésének kiemelt szerepet tulajdonít.

„Úgy gondolom, én valóban szívből és hittel képviselném a választókerület lakosait, és mindent elkövetnék azért, hogy fejlődjön a térség. A szavazók bizalmát aktív, hatékony, odaadó munkával fogom meghálálni, és bebizonyítom, lehet ezt még jobban csinálni, mint elődeim tették.”

Lupa János, a Jobbik jelöltje

Tizenhat éves kora óta kötődik szorosabban a választókerülethez, jelenleg is Szigethalmon él családjával. Mint megbízott iskolaigazgató és tanár, órái felét a választókerületben lévő egyik tanintézményében teljesíti.

„Mint tanár, tudom, látom, érzem, hogy egy ember fejlődésére milyen óriási hatással van az, ami gyermekként éri, amit a családból »hoz« magával. Az én életemet is nagymértékben befolyásolja az az értékrend, amit gyermekként otthon éreztem, láttam, tapasztaltam” – meséli a politikus. Pártjának hívómondatai lefedik úgy a köznapi, mint a politikai hitvallását: „Magyar szívvel! (Viszonyom a hazámhoz.) Józan ésszel! (Viszonyom a mindennapokhoz.) Tiszta kézzel! (Viszonyom az erkölcsi normákhoz.)”

Választókerületi programjának fő pillérei az alacsony bérek elleni küzdelem, az egészségügy rendbetétele, és a közlekedési zűrzavar enyhítése. Ebben a ciklusban két ízben adott be költségvetési módosító javaslatot az országgyűlés alelnökének, kérvén, hogy az ország költségvetéséből 1 milliárd forintot különítsenek el ez utóbbi probléma megoldására. „A beadványomat mindkét alkalommal lesöpörte a Fidesz-KDNP” – mondja.

Részt vett továbbá Százhalombatta közmeghallgatásán is, ahol első kézből tudhatta meg: mint országosan, itt is az egészségügy helyzete aggasztja leginkább az embereket. A megoldást az egészségügyből kivett, oda visszapumpálandó pénzben látja. „Mint ahogy Vona Gábor, úgy én is vallom, hogy nekünk a stadionok és a foci helyett az egészségügy rendbetétele lesz a rögeszménk” – fejtegeti.

Az esélyeket latolgatva kiemeli: „A jelenlegi, velejéig korrupt kormányt el kell küldeni! A Jobbik az erre hivatott, legerősebb, egységes ellenzéki párt, ellentétben a részeire hullott, a koncon marakodó baloldallal. Kérem, adjanak esélyt, mert a kispadról nem tudok bizonyítani, de a pályán igen!”

Stefanik Zsolt, az MSZP–Párbeszéd–Liberálisok szövetség jelöltje

Halásztelken dolgozik tanárként, a településre második otthonaként tekint. Tizenkét éve vesz részt a közéletben, ebből négy évet önkormányzati képviselőként dolgozott, és négy éve a város alpolgármestere.

Állítja, 2010 óta segítségével megújult a halásztelki iskola, óvodával és bölcsődével is sikerült bővíteni az infrastruktúrát, 2017-ben pedig újabb építkezés kezdődött, hogy ki lehessen szolgálni a város növekedését. Halásztelken – elmondása szerint – politikustársaikkal nem legyőzni akarták egymást, hanem olyan közös döntéseket hozni, amellyel minden szavazó elégedett lehet, pártállástól, politikai meggyőződéstől függetlenül. A magát szociáldemokratának valló jelölt a továbbiakban is ezt a politikai kultúrát szeretné tovább vinni.

Közel két éve kapta meg a felkérést, hogy a térség MSZP-s országgyűlési képviselő-jelöltje legyen. „Azóta tudatosan készülök, hogy kellően tájékozott legyek választókerületünk településeinek helyzetéről, gondjairól és az emberek hétköznapjait megkeserítő problémákról” – számol be a politikus.

Tapasztalatai szerint a térség két legnagyobb problémája a közlekedés elmaradottsága és az egészségügyi ellátás elégtelen színvonala. Ezeknek a problémáknak a kezelése állami feladat, amelyben szerinte nem sikerült jelentősen előre lépni az elmúlt nyolc évben! A környék identitását boncolgatva kiemeli: „A választókerület településeinek meg kell őriznie a kisvárosias, kertvárosias arculatát, hiszen ezért szeretünk itt élni. Meg kell óvni és növelnünk kell a zöldterületeinket, játszótereinket, közösségi tereinket!”

Állítja, a közvélemény-kutatások szerint ebben a választókerületben neki van a legnagyobb esélye leváltani a Fidesz képviselőjét, amit óriási felelősségként, nagy kihívásként él meg. Figyelmeztet: a Fideszre írt választási rendszer már 34 százalékos támogatásnál is képes kétharmados kormányzati erőt létrehozni. „Ez a kétharmados többség jelentősen gyengítette a magyar demokráciát, megszüntette a politikai vitákat és kettéosztotta az országot fideszesekre és nem fideszesekre. Mindent megteszek azért, hogy ilyen ne fordulhasson elő még egyszer Magyarországon!” – ígéri.

Tótok József, a Momentum jelöltje

Szigetszentmiklóson nőtt fel, jelenleg Szigethalmon él. Pár évet leszámítva a választókerületben lakott, így állítja, ismeri a környék jelentősebb problémáit és a benne rejlő lehetőségeket. „Ugyanolyan átlagos lakója vagyok a választókerületnek, mint bármelyik olvasó, talán azzal a különbséggel, hogy megelégeltem, hogy nem változik semmi, hogy ugyanazok az arcok váltják egymást az orruknál fogva vezetve az embereket” – mondja.

Elege van a jobb-bal megosztottságból és abból a mesterséges ellenségképzésből is, ami szerinte a mai politikát és lassan életünk minden szegletét is behálózza. Állítja, ameddig ilyen mértékű megosztottság uralja mind a politikát, mind a magyar társadalmat, addig országunk nem fog tudni felemelkedni. „Valódi változást csakis új formáció hozhat, és az ebbe vetett hitet és reményt nem veheti senki el az emberektől: a Momentum Mozgalom képviselőjeként ezt a reményt szeretném visszaadni az embereknek, mert hiszem, hogy van remény” – hangoztatja a jelölt.

Elmondása szerint a képviseleti demokráciának nem a pártok közötti hatalmi játszmákról, hanem arról kell szólnia, hogy a körzetben lakó polgárok érdekeit képviselje. „Nem szeretnék egy messze lévő megmondóember lenni, hisz' úgy gondolom, hogy helyi problémákat helyi megoldásokkal lehet a leghatékonyabban megoldani” – mondja a politikus.

Ebből adódóan rendkívül fontosnak tartja a helyi civil szervezeteket és közösségeket, melyek már eddig is hiánypótló munkát végeztek. Állítja, velük szorosan együttműködve komoly változást lehetne elérni a térségben, legyen az egy mindennapos közlekedési dugó megoldása, lakhatási problémák kezelése vagy városaink élhetőbbé tétele. Ezzel összhangban célja a lakosság közügyekbe való legszélesebb mértékű bevonása, hiszen – elmondása szerint – ez az egyetlen módja annak, hogy valódi problémákkal foglalkozhasson.

A környék problémáiról beszélve kiemeli: „Térségünk egészségügyi és közlekedési rendszerének javítása, valamint városaink élhetőbbé tétele prioritást kell, hogy nyerjen Budapest déli agglomerációjában.”

+++

Utószó

Elolvasva a cikket joggal merülhet fel a kérdés: vajon megérte-e ez a Fidesznek? Megérte a jól megszokott módon erőből cselekedni? Megérte a választások előtt pár héttel megajándékoznia a politikai ellenlábasait egy ellene felhasználható újabb történettel?

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek