Márki-Zay Péter a kezébe veszi az ellenzéki koordinációt

2018.03.17. 11:49

Hódmezővásárhely új polgármestere saját honlapot indított az esélyes ellenzéki jelöltekről, hogy motiválja a választási koordinációt. Ő maga egyéniben az esélyesebbnek tartott jobbikos jelöltre fog szavazni, azt viszont még nem döntötte el, hogy listán kire voksol. Arról is megkérdeztük Márki-Zay Pétert, hogy mikor alapít pártot, miért akarja miniszterelnöknek Bod Péter Ákost, és átnevezi-e a hódmezővásárhelyi Lázár utcát?

Az alig három hete megválasztott hódmezővásárhelyi polgármester, Márki-Zay Péter a kezébe szeretné venni az ellenzéki koordinációt. Meglepő győzelme óta még jobban felerősödtek azok a hangok, amelyek azt mondják: ha minden választókerületben egy ellenzéki jelölt áll csak a fideszessel szemben, akkor le lehet győzni Orbánékat.

Az ellenzéki pártok között ugyan némileg felgyorsultak az egyeztetések azóta, és a Jobbik sincs már karanténban az ellenzéken belül, így sem biztos, hogy elég helyen visszaléptetik majd az ellenzéki pártok a jelöltjeiket egymás javára. Sok körzetben tehát a választónak kell eldöntenie: ki az az esélyes jelölt, akire húznia érdemes az x-et, hogy ne a Fidesz legyen a nevető harmadik.

De mégis honnan tudná a választó, hogy ki az esélyes ellenzéki jelölt? Márki-Zay Péter csinált egy honlapot, a rendszervaltas2018.hu-t, amin őket fogja összegyűjteni.

Egyelőre csak két Csongrád megyei körzetben tüntette fel az esélyeseket: mint mondja, ezt a környéket ismeri, itt biztosan tudja, hogy Hódmezővásárhelyen a jobbikos, a Szeged egy részét is magában foglaló Csongrád 1-ben pedig a szocialista jelölt győzheti le a Fideszt.

A többi választókerületben a Közös Ország Mozgalom és a Viszlát Kétharmad felméréseire is támaszkodna, de leginkább azt szeretné, hogy maguk a pártok egyezzenek meg a visszaléptetésekről, és közöljék vele az esélyes jelöltet, akit feltüntethet a táblázatban.

Egyéniben tehát a jobbikos Kiss Attilára fog szavazni, de a listás szavazatáról még nem döntött – mondta Márki-Zay az Azonnalinak. Azért hozzátette: az olyan kis pártokra adott szavazatok, amelyek végül nem érik el az 5 százalékos parlamenti küszöböt, a Fidesz hatalmának a fenntartását szolgálják. Azt is megkérdeztük, hogy

ha sikeres lesz az ellenzéki koordináció, ki lehetne az ideális miniszterelnök?

Márki-Zay szívesen látná Orbán helyén Bod Péter Ákos közgazdászt, aki a kilencvenes évek elején miniszter, majd jegybankelnök is volt, sőt, ő volt Orbán Viktor valaha volt egyetlen saját magán kívüli miniszterelnök-jelöltje, méghozzá 2006-ban. A hódmezővásárhelyi polgármester szerint Bod olyan integratív személyiség, akivel a jobboldali, korábban fideszes szavazók is szimpatizálnak, ezért ideális lenne egy ügyvivő szakértői kormány élén.

Szerinte a választások után még a Fidesz padsoraiból is lennének olyanok, akik átülnének egy ilyen ügyvivő kormányt támogató koalícióba.

Konkrétumokat nem árult el, de hallott ilyen neveket – állítja.

Ha ilyen határozott elképzelései vannak Márki-Zaynak az országos politikában, fog-e mostanában pártot alapítani? – merül fel a kérdés.

Még mindig nem látja, és hiányolja azt a pártot, amibe szívesen belépne, de a választás után biztosan lesz ilyen

– szólt a válasz. Azon felvetésünkre, hogy ő fogja-e ezt a pártot megalapítani, azt mondta: sosem volt egyszemélyes hős típus, inkább egy csapathoz szeretne csatlakozni. Már most is lát sok olyan embert, aki hozzá hasonlóan a pártját keresi, ezért is biztos benne, hogy lesz egy ilyen párt, és ő nagy örömmel fog hozzá csatlakozni – mondta Márki-Zay.

Azt is elmondta: sokan kérték tőle a hódmezővásárhelyi választás előtt, hogy mindig maradjon független. Ő ezt úgy értelmezte, hogy ne lépjen  be a Jobbikba vagy az MSZP-be. Ezen pártok jelenlegi állapotában erre nem is lát esélyt – tette hozzá megnyugtatólag.

A fenti videóból további részletek is kiderülnek: megkérdeztük például, hogy kiket tart Márki-Zay rendes fideszesnek, és átnevezi-e a Lázár utcát Hódmezővásárhelyen.

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek