Kik és miért mennek ki a békemenetre?

2018.03.15. 19:05

A Fidesz, vagy a haza melletti kiállás a békemenet? Szívesen látják-e rajta az ellenzéki hazafiakat? Mi motiválja a felvonuláson résztvevő lengyeleket és a fideszes molinóval pózoló külföldi egyetemistákat? Egy Fidesz-szimpatizáns hibás német feliratú táblát is magával vitt, hogy Angela Merkelnek üzenjen, más viszont utoljára jobbikos tüntetésen volt.

„Azért vagyok itt, mert magyar ember vagyok, és azt akarom, hogy ez a kormány maradjon. Azért!” – mondta megindultan egy idős férfi azon kérdésünkre, hogy miért ment ki a március 15-i békemenetre. Találkoztunk viszont olyanokkal is, akik nem a pártpolitikához kötik a felvonulást, hanem közösségi eseményként tekintenek rá a nemzeti ünnepen. Sőt, van aki tíz éve volt utoljára tüntetésen, és az is jobbikos volt.

Az elszántabb Fidesz-szimpatizánsok visszatérő témája volt a migráció, pedig a békemeneten külföldiekkel is lehetett találkozni. Egy lengyel PiS-szimpatizáns az Azonnalinak azt mondta: egyre megy, hogy a magyar vagy a lengyel kormányról van szó, támogatni kell őket.

A Kossuth-téren két külföldi egyetemistával is találkoztunk, akik vidáman fotózkodtak fideszes molinókkal – amelyeket egyébként a hivatalos állami megemlékezés hoszteszei osztogattak a téren. A két lány az Azonnalinak azt mondta: nem biztos, hogy szavaznának a Fideszre, mert nem támogatják a külföldieket; a táblákat viszont legalább hasznosították az eső ellen.

A videó mint mindig, most is odafent van! 

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek