Manfred Weber az Azonnalinak: Majd döntünk a Momentumról, ha jelentkeznek

Szerző: Bukovics Martin
2018.03.13. 11:55

Fekete-Győr András Momentum-elnök felvetette, pártja akár az EPP-frakcióhoz is csatlakozna az Európai Parlamentben. Az Azonnali megkérdezte a Fideszt is soraiban tudó Európai Néppárt frakcióvezetőjét strasbourgi sajtótájékoztatóján, mit szól az ötlethez. A CSU-s Manfred Weber válaszában inkább a Fideszt dicsérte.

Manfred Weber az Azonnalinak: Majd döntünk a Momentumról, ha jelentkeznek

Három verzión gondolkozik a Momentum azzal kapcsolatban, hogy melyik európai pártcsaládhoz csatlakozzanak, ha 2019-ben sikerül bejutniuk az Európai Parlamentbe. A Guy Verhofstadt vezette liberálisok, az Európai Néppárt vagy egy Emmanuel Macronék által szervezett esetleges új európai pártcsalád is szóba jöhet számukra. Ezt Fekete-Győr András, a párt elnöke mondta, meg is írtuk.

Manfred Weber, a Fideszt, a felvidéki MKP-t és az erdélyi RMDSZ-t is soraiban tudó Európai Néppárt bajor CSU-s frakcióvezetője kedd délelőtti strasbourgi sajtótájékoztatóján az Azonnali kérdésére választ is adott a Momentumnak.

Két kérdést tettünk fel Webernek: örülne-e annak, ha a Fideszen kívül más magyarországi tagja is lenne az EPP-frakciónak, valamint hogy mennyire biztos abban, hogy az Orbán Viktor vezette magyar kormánypárt 2019-től is a néppárti frakció tagja lesz.

„A fideszes kollégák – főleg itt, az Európai Parlamentben – lényegesen hozzájárulnak az Európai Néppárt egységéhez.

A frakciószavazások eredménye szerint cselekednek, ezek mentén szolidárisan összezárnak. Számunka a közös munka alapja az egység, az összetartás. Hogy tartalmi kérdésekben összetartsunk, amikor szavazásra kerül sor. Minden más kérdést akkor tisztázunk, amikor eljön az idejük” – válaszolt Manfred Weber az Azonnali kérdésére.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke a tegnap esti Republikon-rendezvényen arról beszélt, meg kell fogni, és páros lábbal ki kell vágni Orbánékat a Néppártból. A momentumos vezető egyébként pont Weber párttársánál, Hans-Peter Friedrich volt német belügyminiszter irodájában volt gyakornok, mielőtt belevágott volna a pártpolitikába. 

Előfordult már, hogy valakit nem vettek be Magyarországról a Néppártba. Bokros Lajos, aki MDF-es színekben jutott be 2009-ben az Európai Parlamentbe, pont az Azonnalinak panaszolta el, hogy azért kellett a torykkal és a Kaczynski-féle lengyel PiS embereivel egy frakcióban ülnie, mert a fideszesek megvétózták, hogy tagja legyen az EPP-frakciónak.

FOTÓ: Bakó Bea / Azonnali

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek