Hogyan leszünk gazdagok? Pártok a gazdaságról

2018.03.12. 17:25

Ki vezetné vissza többkulcsos jövedelemadót? Ki hogyan tolna ki a multikkal, és segítene a hazai kkv-knak? Mikor fogunk többet keresni, és hogyan fog a magyar gazdaság Orbán Ráhelnél is jobban a saját lábára állni? A lényeg hetedik részében a gazdaságról ígérgetnek a pártok – szigorúan egy-egy percben.

A multik, kkv-k és adókulcsok közepette a hírhedt saját láb is előkerült az ellenzéki politikusok gazdasági ígéretei között. Bár az egykulcsos személyi-jövedelemadó az Orbán-kormány egyik sokat vitatott intézkedése,

csak két ellenzéki párt tett arra ígéretet, hogy visszaállítják a többkulcsos adót: a Momentum és az LMP.

Az igazságosságról most is sokat beszélő Karácsony Gergely ezúttal kihagyta ezt a témát, de lehet, hogy csak azért, mert „már nem fért bele az egy percbe” – amint azt lemondóan megjegyezte, mielőtt könyörtelenül leállítottuk volna a kamerát.

Karácsony egyébként főleg azt fájlalja, hogy a multik csak nagyon alacsony társasági adót fizetnek, sőt, sokszor még azt se fizetik be különböző kedvezmények miatt, miközben az alacsonykeresetűek nálunk adóznak a legtöbbet az EU-ban. Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje azt mondja:

a multikra szükség van, de ők csak előkelő idegenek a magyar gazdaságban,

helyettük inkább a magyar kis- és középvállalkozásokat kellene helyzetbe hozni.

A multik kontra kkv-k témát a többi párt is feszegette, az LMP például adócsökkentést ígér az utóbbiaknak. A jobbikos Z. Kárpát Dániel egyenesen a „félgyarmati” jelzőt használta a magyar gazdaságra: szerinte tulajdonképpen 

külföldi autógyárak szezonális ajánlatain múlik a magyar GDP.

A Jobbik a magyar kis- és középvállalkozásoknak azt ígéri: öt évre kiszámítható gazdasági környezetet teremtenek.

A kiszámíthatóság valamilyen szinten a Momentumnál is megjelenik. Már ha kiszámíthatónak lehet nevezni Orosz Anna ígéretét, miszerint évente csak egyszer vezetnének be új adónemeket, és eltörölnék a szektorális különadókat. 

A cégek helyett inkább a munkavállalókra fókuszál az LMP és a DK. Az LMP-nek a bérválság megoldása a fő célja a gazdaságpolitikában: ezt a többkulcsos szja-val oldanák meg, ami az átlagos- és alacsony-keresetűeknél adócsökkentést jelentene. A DK munkahelyteremtést és a produktív piaci foglalkoztatáshoz való visszavezetést ígért:

Varju László valószínűleg elfelejtette, hogy már rég nem munkanélküliség, hanem munkaerőhiány tombol az országban.

Hogy ki tartja fontosnak az otthonteremtést, és ki hivatkozott Orbán Ráhel saját lábára, az is kiderül a fenti videóból.

A lényeg eddigi részeit pedig itt tudod visszanézni.

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek