Mi lesz most Szlovákiában?

Szerző: Kollai István
2018.03.10. 13:45

Mi jön Szlovákiában Jan Kuciak meggyilkolása után? Nagy kérdés, hogy a tisztességes Szlovákiát követelő tüntetés szervezői, a felkavarodott pozsonyi közélet meg tudja-e hódítani az új feudális világokba belesüppedt emberek lelkét is.

Mi lesz most Szlovákiában?

A tegnapi tüntetésen a pozsonyi középosztály újra megmutatta erejét, és igényét a közélet irányítására. De lesz erő egész Szlovákia meghódításához?

A tisztességes Szlovákiát követelő tüntetés szervezői szerették volna felülmúlni az egy héttel ezelőtti Kuciak-emlékmeneten résztvevők számát. E cikk írásakor még nem tudni, hogy ez sikerült-e, de az látszik, hogy a mozgalom magával ragadta szinte az egész szlovák középosztályt, azt a réteget, amelyik nem szeretné elfogadni a politika által kínált korrupciós játékszabályokat, és fel akar lázadni a fojtogató cinizmus ellen.

Párhuzamos világok

A pozsonyi központi helyszín mellett Szlovákia-szerte voltak párhuzamosan tüntetések. Ami jól fest a térképen, országosnak mutatja a Kuciak-gyilkosság nyomán indult polgári mozgalmat, de kérdés, hogy valóban sikerül-e kilépni a városfalak mögül.

A szlovák középosztály a nagyvárosokban tömörül, főképp Pozsonyban. Ezek az urbánus mikrovilágok a szlovák gazdasági sikerek valódi motorjai, illetve a gazdasági növekedés előnyei is főképp itt csapódnak le. A vidéki, falusias és kisvárosias világok ebből sokszor alig érzékelnek valamit. A sikeres régióktól távolabb eső, elmaradott mikrokozmoszokban a piacgazdaság mechanizmusaival kevésbé találkoznak az emberek, ilyen körülmények között sokszor nem érzékelhető, hogy a demokrácia és a polgári szabadság adta mozgástér valójában milyen sok lehetőséget ad az embereknek.

Itt fásultan és beletörődve könnyebben elfogadják annak az urambátyám világnak a játékszabályait, amelyben vannak helyi erős emberek, földesurak, agrárbárók és privatizőrök, akik biztosítják a helyi megélhetést. Nemcsak Szlovákiára, hanem Magyarországra is igaz a közép-európai új feudalizmusnak ez a kórképe.

Feudalizmus vs polgárok

Nagyváros–vidék ellentétek másutt is vannak, de ha megnézzük az Európai Unió adatsorait, látható, hogy Szlovákia ennek kiugró példája. Szlovákiában van a legnagyobb szakadék a fővárosi és vidéki régiók fejlettsége között, de itt van az egyik legnagyobb differencia a fővárosi és az azon kívüli munkanélküliség szintje között is. A pozsonyi ingatlanárak pedig brutálisan elszakadtak a vidéki keresetektől.

Nagy kérdés, hogy a tisztességes Szlovákiát követelő tüntetés szervezői, a felkavarodott pozsonyi közélet meg tudja-e hódítani az új feudális világokba belesüppedt emberek lelkét is,

ami nyilván kell is ahhoz, ha országos többséget szeretnének elérni. Jelenleg a felállás a következő: a nyugatias urbánus világok – elsősorban Pozsony – éltetik a gazdaságot, a választásokon mégis alulmaradnak, ott Robert Fico politikai stílusa eddig többséget tudott magának szerezni.

Szerencsés esetben az a középosztályi, polgári atmoszféra, amit kissé leegyszerűsítve Pozsonnyal és más nagyvárosokkal szokás azonosítani, magával ragad másokat is. Szerencsétlen esetben a piacgazdaságok e sikeres és főleg városias zárványai, mint a középkori feudalizmusok idején, megteremtik a maguk szabad, de kifelé zárt világát. Feudális légkörtől legyengült demokrácia, polgári zárványokkal a városokban – vagy polgári légkör az egész országban?

Nagyjából ez lehet a következő évek tétje Szlovákiában.

Kollai István írása először a pozsonyi Új Szó című napilapban jelent meg. A felvidéki lappal az Azonnali együttműködik, ezért is olvashattátok ezt a cikket itt és most.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek