Lázár bécsi fake news-híradója kontra valóság

Szerző: Kardos Gábor
2018.03.07. 13:28

Lázár János az elhíresült – és azóta eltüntetett – bécsi videója alapján azt sem tudta, hol van, ezért röviden bemutatjuk neki az általa nem ismert, vagy tudatosan letagadott tényeket. Bemutatjuk neki Bécset és a Monarchia e kis szeletén keresztül régi közös történelmünket, meg az európai jogállami normákat, mert a videó alapján ezeket egyáltalán nem ismeri.

Lázár bécsi fake news-híradója kontra valóság

Most, hogy Lázár János Hódmezővásárhelyre már nem mer kiállni, mivel ott a propagandája nagyot bukott a választáson, egészen Bécsig ment: hátha az ország népe beveszi mindazt a tárgyi tévedésekre felépített blőd uszítást, amit egyfajta fake news-riporterként a Favoriten negyed egyik forgalmas utcájára kiállva előadott, és kedden feltett a hivatalos Facebook-oldalára.

Utóbb azonban rájöhetett, hogy nagyon nem stimmel az egész, mert szerdán eltűnt a videó az oldaláról. Lázár azt állítja, a Facebook cenzúrázta azt ki. Nyilván nem mondhatja, hogy ő maga gondolta meg magát, és vette le a videót, hiszen így mintegy ő maga hitelesítené helyreigazító cikkünket.

Lázár álriportja talán még az ipari méretekben álhíreket gyártó orosz szakembereknek is dicsőségére válna. A YouTube-on szerencsére továbbra is látható:

Mivel Lázár állításai alapján nyilvánvalóan azt sem tudta, hol van, röviden bemutatjuk neki az általa nem ismert, vagy tudatosan letagadott tényeket. Bemutatjuk neki Bécset és a Monarchia e kis szeletén keresztül régi közös történelmünket, meg az európai jogállami normákat, mert a videó alapján ezeket egyáltalán nem ismeri.

1. A Favoriten már a Monarchiában is „bevándorlónegyed” volt

Lázár legdurvább tévedése, hogy ott ne lettek volna bevándorlók korábban, illetve mára kirívóan sokan lennének. A Favoriten negyedben már a Monarchia idején is viszonylag sok „bevándorló” volt, és máig is főleg szerbek, románok, csehek, szlovákok, lengyelek és magyarok élnek ott. A törökök (4,8%) még ma is kevesebben vannak, mint a szerbek (5,9%).

A demográfiai adatok nyilvánosan elérhetők. Ezek szerint a Favoritenben élő külföldiek aránya öt százalékponttal tér el a bécsi átlagtól (32, illetve 27 százalék), ráadásul jelentős itt az európai bevándorlók aránya.

2. Már százharminc évvel azelőtt is volt ott „bevándorlóiskola”

Kőhajításra onnan, ahol Lázár álriporterkedett, például cseh iskola állt már 1883-ban, a Quellenstrasse 72-ben, tehát a miniszter valótlanságot állít azzal, hogy korábban a bevándorlóknak ne lett volna arrafelé iskolájuk.

3. Lázár nem tudja, milyen egy világváros

Tisztázni kéne továbbá azt, hogy milyen egy világváros, és milyen etnikai diverzitás volt a Monarchiában és a régi Magyarországon is. Erről a mai Magyarországon mintha teljesen megfeledkeznénk, pedig ez nagyon is a történelmi identitásunk alapjaihoz tartozott mintegy ezer évig.

Aki tagadja ezt, az Trianon szellemi örököse, mert

az Orbán által vizionált etnikailag és kulturálisan is homogén magyar nemzetállamot nem a magyar nép, vagy történelmünk legfontosabb személyiségei, hanem a trianoni békediktátum hozta létre:

azaz a minket legyőző és Magyarországot feldaraboló nagyhatalmak.

Az ő szellemi örökségük, amit Orbánék összehordanak ezügyben, nem pedig a magyar történelmi identitás része, mert Magyarország az államalapítás óta mindig soknemzetiségű ország volt. István király intelmei óta tudjuk, vagy illene tudnunk, hogy a homogén, egyszokású, egynemzetiségű ország gyenge.

Nemcsak Bécs volt olyan sokszínű, bevándorlókat vonzó világváros, amilyennek máig meg tudott maradni, hanem a háború előtt Budapest is sokkal inkább ilyen volt.

Ha Lázár nem látott még világvárost, és nem ismeri országa történelmét, akkor nem ártana ezt pótolnia. Tanulni nem olyan nagy szégyen, mint uszító hazugságokat terjeszteni Magyarország nevében.

5. Négy-öt bevándorló átvette volna a hatalmat a hatvanfős önkormányzatban?

Végül Lázár azt is állítja, hogy bevándorlók határozzák meg a városrész életét, mi több, átvették az irányítást. Ha megnézzük az önkormányzat összetételét, azt látjuk, hogy nincs köztük több török, illetve muszlim név, mint magyar vagy szerb. Nagyjából két-két fő több mint hatvanból, és még egy görög. Egyébként csupa osztrák név. Ó, borzalom!

Vajon mire gondolhatott Lázár? A demográfiai összetételnek megfelelő, korrekt képviseleti rendszernek tűnik a helyi önkormányzat – ha a valós tényeknek is utánanézünk, és nem csak a levegőbe beszélünk. Az álhírgyártás alól egyáltalán nem menti fel Lázárt, ha másnapra eltűnik a videó: akár ő vette le, akár a Facebook. Ettől még helyre kell igazítanunk.

Nemcsak a sajtóban, hanem politikailag is. Ahogy a hódmezővásárhelyi választók tették, csak nem ártana, ha országosan is a helyére kerülne minden és mindenki.

Önjelölt videóbloggerkedés helyett egy kormányinfón beszélhetne Lázár például arról, hogy az Európai Bíróság a magyar földtörvénnyel kapcsolatos vitában az osztrákok javára ítélt. A bíróság szerint a tőke szabad áramlását sérti a zsebszerződések törvényi felbontása, amellyel az uniós külföldiek földszerzését próbálta megakadályozni Magyarország.

Lázárnak és a magyar kormánynak tehát inkább a saját bizonyítványukat kéne magyarázniuk, nem Bécs belügyeibe illetéktelenül beavatkozni.

Lehet persze minderre azt mondani, hogy ugyan tévedésekre épül az egész álriport, de mindez csak vélemény.  

Ne érjük be azért egy legyintéssel, ahogy következmények nélküli országokban szokás. Ausztriában simán elképzelhető, hogy egy ilyen videó miatt valaki uszítás miatt feljelentést tesz, még ha a sikere kétes is lenne egy ilyen feljelentésnek. Egy valódi jogállamban véleményszabadság van, és akár olyan durván sértő hazugságokat is mondhat valaki, mint Lázár.

Csakhogy normális esetben egy ilyen videó után le kellene mondania annak, aki miniszterként uszít a mi nevünkben, az adófizetők pénzéből. Április 8-a jó alkalom lehet benyújtani a számlát.

Kardos Gábor
Kardos Gábor Vendégszerző

Filozófus, borkereskedő, a Balatoni Kör egyik alapítója.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek