Majdnem mindenhol indít jelöltet a Momentum

Szerző: Bukovics Martin
2018.03.05. 18:22

Kilencvenhét egyéni választókörzetben adott le ötszáznál több aláírást a Momentum, vagyis nagy eséllyel ennyi jelölttel vágnak neki a kampánynak. Fekete-Győr András az Újpest-lila színösszeállítású kampányközpontjukban tartott sajtótájékoztatón arról beszélt: ez hatalmas teljesítmény, most azon lesznek, hogy még ismertebbé váljanak.

Majdnem mindenhol indít jelöltet a Momentum

A Momentum március 5-én, hétfőn leadta a Nemzeti Választási Irodánál a párt országos listáját. A listát Fekete-Győr András, a Momentum elnöke vezeti, utána a további elnökségi tagok, majd az egyéni választókerületi jelöltek következnek.

Fekete-Győr András a Deák téri Remény Házának elnevezett, tüntetésként funkcionáló, Újpest-lila színekben pompázó momentumos kampányfaházban tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy

a 106 választókörzetből a párt 97 helyen adta le a szükséges több, mint 500 aláírást a választási irodákban ahhoz, hogy el tudja ott indítani jelöltjét.

Vagyis összesen 62 295 ajánlást gyűjtött a párt. Ezzel a Momentum jelöltjei a választókerületek több, mint 90 százalékában ott vannak. Összehasonlításként: az Együtt hiába parlamenti párt, ötven helyen sem tudta összegyűjteni a kellő számú aláírást.

Az ábrán a fehér színnel jelzett körzetekben nem jött össze 500 aláírás a pártnak:

A pártelnök külön megemlékezett arról, hogy ez mekkora eredmény pártja részéről. Mint mondta, 2006-ban a Jobbik már 3 éve működött pártként, de a MIÉP-pel szövetségben sem tudott értelmezhető eredményt felmutatni a választásokon. 2010-ban az egy évvel korábban alakult LMP alig több, mint a választókerületek felében tudott jelöltet állítani. Akkor még 176 egyéni választókörzete volt Magyarországnak.

A párt elnöke az ajánlásgyűjtést úgy értékelte, hogy ezzel a Momentum a legnagyobb és leghitelesebb parlamenten kívüli erővé vált. Fekete-Győr András elmondta, a pultban állók eléggé egybehangzó beszámolói szerint két nagy tanulsága volt az aláírásgyűjtés két hetének:

„Egyrészt minden nem fideszes választópolgár arra kért minket, hogy segítsük elő a kormányváltást április 8-án.

Ezért a Momentum elnöksége március 11-ére egy jelölti kongresszust hív össze, ahol megvitatják, hogy mit tegyenek a választókerületekben. Másrészt egy dolog van, amivel minden megszólított egyetértett: vérfrissítés kell a politikába – nem lehet, hogy 10–20 éve ugyanazokat az embereket kell néznünk a parlamentben” – fogalmazott a Momentum-vezér, hozzátéve, a céljuk most az, hogy a Momentum ismertségét 90 százalék körülire feltornásszák.

Majd egy egészen meglepő dolgot mondott, nagyon rímelve a Viszlát, kétharmad és a Közös Ország Mozgalom célkitűzéseire:

Arra buzdítanak, hogy az egyik X-et a legesélyesebb jelöltre rakják a választók, a másikat pedig a Momentumra.

Újságírói kérdésre kiderült, hogy Fekete-Győr többször is SMS-ezett már Szél Bernadettel, az LMP miniszterelnök-jelöltjével az elmúlt pár napban. És még a héten összeülnek, hogy egyeztessenek az együttműködésről.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek