EU vagy Putyin? Pártok a külügyekről egy-egy percben

2018.03.03. 18:19

Vissza Európába! Ez a legfontosabb üzenetük az ellenzéki pártoknak a külügyek területén, bár eltérő hangsúlyokkal: a Jobbik azért kelet felé se zárkózna el. De jó-e az EU így, ahogy van, vagy kell rajta valamit változtatni? És ha igen, mit? Mi lesz a határvédelemmel, és kinek jutnak eszébe a határon túli magyarok? Válaszok a lényeg negyedik részében.

A kampány egy ideje leginkább csak a sorosozás-korszakváltás-orbánozás tengelyén mozog. Szerintünk ez így nincs jól, ezért A lényeg címmel sorozatot indítunk. Felkértük a pártokat, hogy egy-egy percben mondják el: konkrétan mit ígérnek tíz általunk megadott szakpolitikai területen. Az egyes pártok ígéreteit véletlenszerű sorrendben láthatjátok. Felkérésünkre egyedül a Fidesz mondott nemet: úgy tűnik, most sincs bővebb ígéretük annál, hogy folytatják.

+++

Nem csoda, hogy az EU és a nyugati kapcsolatrendszer az első, amit a pártok emlegetnek, ha külpolitikáról van szó, a hangsúlyok viszont nagyon eltérnek.

Az MSZP-Párbeszéd közös jelöltje, Karácsony Gergely kategorikusan kijelenti, hogy ne barátkozzunk diktatúrákkal, az EU-ban a helyünk, és álljunk élére az EU megreformálásának. A Jobbik külpolitikusa, Gyöngyösi Márton inkább a kapcsolatrendszer kelet-nyugati egyensúlyának helyreállításáról beszél, véletlenül sem zárva ki az oroszokat a barátok köréből.

De hogyan kellene megreformálni az EU-t?  Karácsony közös kül- és védelmi politikát, valamint egységes szociálpolitikát akar, az LMP-s Ungár Péter pedig ahhoz ragaszkodik, hogy a termőföldre ne vonatkozzon a tőke szabad áramlásának alapelve, így ugyanis meg lehetne tiltani az uniós külföldiek földszerzését is. 

Az emberek, és ne a piac Európája legyen az Európai Unió! 

– mondja az LMP-s Ungár; és nem a baloldali, szocialista-párbeszédes Karácsony.

Sem a DK-nak, sem a Momentumnak nincs az EU-hoz egy rossz szava se. Niedermüller Péter, a gyurcsánypárt EP-képviselője egyenesen kijelenti:

a liberális demokráciát csak az EU-ban lehet elérni.

A Momentum inkább konkrét EU-s ügyeket emel ki: csak ők említették meg például az euróbevezetést, amit ráadásul négy éven belül ígérnek, valamint az európai ügyészséghez való csatlakozást, amely majd lecsukja a fideszes oligarchákat – mondta Benedek Márton, aki gyorsan megígérte azt is: nem bontják le a határkerítést.

Beszédes, hogy a külpolitikával kapcsolatban kiknek jutottak eszébe határon túli magyarok. Az egyik ilyen párt nyilvánvalóan a Jobbik: Gyöngyösi kerek-perec kijelentette, hogy az autonómiatörekvések támogatása olyan külpolitikai cél, amit az EU-ban tudunk megvalósítani. Hogy a Jobbikon kívül ki szorított még időt a külhoni magyar-témára egy percben, az is kiderül a fenti videóból.

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek