Szijjártó: Macron konzultáljon a franciákkal, mi meg konzultálunk a magyarokkal!

Szerző: Bakó Bea
2018.02.27. 17:35

Szijjártó Péter a V4-ek és Közép-Ázsia külügyminisztereinek találkozóját – amin a V4-ből csak Magyarország volt jelen – is széttrollkodta a migránsozással, mondván: most az ENSZ veszélyes migrációs tervéről szeretne tájékoztató kampányt. Aztán a sajtótájékoztató után bocsánatot kért kirgiz és kazah kollégájától az újságírók miatt, akik nem átallották magyar témákról kérdezni. Az Azonnali arra volt kíváncsi, miért nem szállunk be az EU jövőjéről szóló konzultációba. Szijjártó megmondta.

Szijjártó: Macron konzultáljon a franciákkal, mi meg konzultálunk a magyarokkal!
„Az ENSZ emberi jogi tanácsában megkezdődött a soros ülésszak. Mármint a soron következő”

– ezzel a fergeteges poénnal vezette be Szijjártó Péter nagy bejelentését, amit valamiért a V4-ek és Közép-Ázsia külügyminisztereinek tanácskozása utáni sajtótájékoztatóra időzített. (Más kérdés, hogy hiába harangozták be, a V4-es külügyminiszterek közül senki más nem jött el, és Közép-Ázsiából is csak a kirgiz és a kazah külügyminiszter. Ez a mellékes momentum jól jelezheti Magyarország diplomáciai súlyát és megítélését mostanság.)

Tájékoztatni fognak minket az ENSZ veszélyes migrációs tervéről

A kormány újabb tájékoztató kampányra készül, legalábbis Szijjártó – megfogalmazása szerint – nagyon szeretné, ha indítanának egy ilyet, úgyhogy nyugodtan vehetjük bejelentésnek a dolgot. Ezúttal nem kifejezetten Soros György, hanem az ENSZ veszélyes tervéről lesz szó – bár nyilván ugye az ENSZ is Soros zsebében van, akárcsak Brüsszel.

Az ENSZ ugyanis azt szeretné, hogy mindenki szabadon járhasson-kelhessen a világban!

Sőt! Hogy bontsuk le a kerítést, és mindenki fogadjon be migránsokat! Mindenkit nyomás alá fognak helyezni, aki nem akar bevándorlóország lenni – sorolta Szijjártó. Ez a sok veszély minimum egy plakátkampánnyal kombinált nemzeti konzultációt vetít előre, de várjuk ki a végét.

Macron irigyli az alacsony adóinkat, és különben is: konzultáljon a franciákkal!

Az Azonnali egy másik konzultációról kérdeztük a külügyminisztert. Szombaton ugyanis kiderült: a nemzeti konzultációk bajnoka, Magyarország lesz az egyetlen EU-tagállam, amely nem vesz részt az Európai Unió jövőjéről szóló európai szintű polgári konzultációban, amelyet Emmanuel Macron francia elnök kezdeményezett.

Szijjártó Péter ezt korábban azzal indokolta: azért maradunk ki belőle, mert nem tudni a konzultációról semmi konkrétat, Macron pedig adóharmonizációt akar, ami Magyarországon adóemeléssel járna.

Megkérdeztük a külülgyminisztert, hogy most akkor nem tudni semmit a konzultáció témiról, vagy azt mégis tudni lehet, hogy adóharmonizációról lesz benne szó? És honnan tudja ezt Szijjártó? Talán Macron elmondta neki? Fontos-e egyáltalán a kormánynak, hogy a magyar emberek véleményt mondhassanak az EU jövőjéről?

„A francia elnök kérdezze meg a franciákat, mi meg majd megkérdezzük a magyarokat, hogy mit gondolnak az Európai Unió jövőjéről”

– mondta Szijjártó. Közbevetésünkre, hogy eszerint akkor valóban az EU jövőjéről is megkérdezik-e a magyarokat, nem reagált. (Már most fogadni mernék amúgy, hogy ha netán tényleg csinálnak ilyet, a kormánynak az EU jövőjéről is kizárólag a migráció jut majd az eszébe.)

„Magyarország konzultációügyben amúgy sem szégyenkezhet, Európában mi biztosítjuk a legtöbb lehetőséget, hogy a magyar emberek elmondják a véleményüket a legfontosabb kérdésekről” – mondta Szijjártó Péter, és nem szakadt rá a plafon. (Legalább rendesen megcsinálták a tanácskozásnak valamilyen rejtélyes okból otthont adó Fradi-stadiont ennyi pénzből, ez mondjuk már valami.)

Szijjártó fenntartja, hogy Macron konzultációjának részleteiről semmilyen részlet nem ismert – ez egyébként igaz, mivel április közepén tervezik indítani. Ennek ellenére Magyarország az egyetlen, aki már előre, a kérdések és témák ismerete nélkül elzárkózik a részvétel lehetőségétől is.

Szijjártó szerint Macron többször arról beszélt, hogy közösségiesíteni kell az adósságokat és egységesíteni kell az adók mértékét – ebből következtet arra, hogy adóharmonizációról fog szólni a konzultáció.

„Ez Magyarország versenyképességébe kerülne. Én értem, hogy a francia elnöknek nem tetszik, hogy Közép-Európában alacsonyak az adók, de ezt mi nem ajándékba kaptuk, hanem olyan fegyelmezett költségvetési politikát folytattunk, ami ezt lehetővé tette.

Ha a franciák is ilyen fegyelmezett költségvetési politikát folytattak volna az utóbbi években, akkor ők is tudnának adót csökkenteni”

– fejtette ki Szijjártó Péter. Szóval a francia elnök álljon a sarokba, és gondolkodjon el.

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek