A szlovákok Pasa Parkja volt a meggyilkolt újságíró fő témája

Szerző: Kollai István
2018.02.26. 12:26

Pozsony Rózsadombján áll a Bonaparte luxuslakópark, amely az állam és a szürkegazdaság összefonódásának szimbólumává vált Szlovákiában, és amely sorozatos tüntetések színhelye az utóbbi időben. A komplexum tulajdonosa egy adócsalással gyanúsított nagyvállalkozó. Tőle bérel lakást Robert Fico szlovák miniszterelnök, és egy másik nagyvállalkozó, aki nemrég megfenyegette az ügyeivel foglalkozó Ján Kuciak újságírót: akinek a lelőtt holttestét vasárnap este találták meg.

A szlovákok Pasa Parkja volt a meggyilkolt újságíró fő témája
Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságíró Facebook-oldalán a legutóbbi bejegyzés egy kormányközeli üzletember zűrös ügyeivel foglalkozó cikk. Ezen az oldalon már ez is marad az utolsó poszt: mára virradóra otthonában holtan találták Kuciakot: a barátnőjével együtt kivégezték őket.
 
 
A fiatal, 27 éves újságíró az Aktuality.sk portálnak dolgozott, főleg kormányközeli kalandor vállalkozók, Ladislav Bašternák és Marián Kočner ügyeivel, és általában adócsalásokkal foglalkozott. Bašternákkal szemben épp február közepén indítványozott a rendőrség vádemelést adócsalás miatt.
A szlovák szürkegazdaság egyik ura, Marián Kočner nemrég meg is fenyegette az újságírót,

hogy terhelő ügyeket fog róla előkeríteni, ha nem hagyja abba az ellene folytatott oknyomozást. Ekkor az Aktuality.sk vezetősége is felszólalt, és kikérte az újságíróval szembeni fenyegető hangnemet.
 

A gazdaság szürkezónájából érkező üzletemberek nehezen átlátható, homályos ügyei egy épületkomplexumban, a Bonaparte luxuslakóparkban váltak értelmezhetővé a nagyközönség számára.

A Bonaparte lakópark az adócsalással vádolt Ladislav Bašternák tulajdonában áll. Tőle bérel itt lakást Robert Fico miniszterelnök, aki az ellenzék gyanúja szerint a hatóságokkal szemben megvédi a vállalkozót.

Valamint itt lakott mostanáig a másik adócsalásgyanúba keveredett nagyvállalkozó, Marián Kočner is. A meggyilkolt újságíró utolsó cikkét éppen arról írta, hogy Marián Kočner elköltözött innen. Talán épp azért, hogy kikerüljön a rivaldafényből: a Bonaparte komplexum ugyanis már hónapok óta tüntetések helyszíne, az állam és a szürkegazdaság közti összefonódások jelképe.
 

Az újságírógyilkosság megrázta a szlovák közéletet, a média percről percre tudósításban foglakozik az üggyel,

a nyomozást a rendőrség is kiemelten kezeli, és feltételezik, hogy újságírói munkája miatt gyilkolták meg Ján Kuciakot.

Bárki is legyen a megbízó a számos lehetséges érintett közül, a szürkegazdaság túlerejéből fakadó gazdasági áldozatok mellé úgy tűnik, felkerült két emberélet is.

Ján Kuciak és barátnője – kép forrása: Facebook

NYITÓKÉP: Tüntetés a Bonaparte lakóparknál – fotó: TASR

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek