+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2018. február 24. szombat, 08:32
Lehet, hogy volt értelme visszatérnie a pártpolitikába Vágó Gábornak: az LMP kecskeméti jelöltje a legnépszerűbb ellenzéki jelölt Bács-Kiskun megye 1. számú körzetében, derül ki egy kutatásból, ami eljutott az Azonnalihoz is. A Fidesz nagyon erős helyben, a baloldal jelöltje átlag alatt teljesít, a Jobbik gyenge.

 

A kecskeméti 1-es választókörzettel igencsak aktívan foglalkozik az Azonnali az idei választási kampányban. Nálunk jelentette be Vágó Gábor, hogy visszatér a pártpolitikába és LMP-s színekben indul ebben a körzetben. A momentumos Szarvas Koppány Bendegúz is az Azonnalit választotta, hogy világgá kürtölje: neki április 8-ig Kecskemét az első. És mint kiderült, a két politikus végül egymás ellen fog megmérkőzni.

 

Az ok prózai: a körzet eredeti momentumos indulója, Bodrozsán Alexandra inkább a szomszédos, Bács-Kiskun megye 2. számú egyéni választókörzetben méretteti meg magát, így az oda beugró Szarvas Koppány átnyergelt az egyesbe. A Momentum az Azonnalinak ennek okait is megfogalmazta: „A 2-es OEVK-ban korábbi jelölt személyes okokból vissza kellett lépjen, helyére azért került Bodrozsán Alexandra végül, mert sokkal beágyazottabb organikus jelölt a körzetben.” 

 

Vagy azért, mert látott egy közvélemény-kutatást az erőviszonyokról. (A Momentum jelöltjén és Vágón kívül a fideszes Salacz László, a DK-s Szőkéné Kopping Rita és a jobbikos Lejer Zoltán indul a mandátumért.)

 

Kit ismernek egyáltalán helyben?

 

Az Azonnali birtokába került ugyanis az az LMP által megrendelt telefonos kérdőíves felmérés, amit idén február második hetében készített a Publicus Intézet a Bács-Kiskun megyei 1. számú választókörzetben. Az LMP azt kutatta, kik az erős emberek helyben. Salacz László, a körzet jelenlegi országgyűlési képviselője – aki 2014-ben több voksot kapott, mint minden más induló együtt – és Szemereyné Pataki Klaudia, a város polgármestere népszerűségben és ismertségben mindenkit leköröz. Salacz 45 százalékos ismertségi és 58 népszerűségi mutatójánál csak a polgármesteré jobb: Szemereynét 59 százaléknyian ismerik és 62 százaléknyian kedvelik.

 

A kecskeméti ellenzék legismertebb és legkedveltebb személyisége címért Vágó Gábor és a 2014-es szocialista induló, az akkor a harmadik helyre befutott Király József küzd.

 

Az LMP jelöltjét a Kecskeméten és a környező falvakban lakók 32 százaléka ismeri, közülük 50 százaléka kedveli is, az MSZP-s politikusról 38 százalék hallott már, és közülük 47 százaléknak van jó véleménye róla. Csakhogy a baloldali összefogás az MSZP-DK-megállapodásnak köszönhetően nem a legnépszerűbb ellenzéki Királyt, hanem a Gyurcsány-párti jelöltet, Szőkéné Kopping Ritát indítja.

 

Róla a körzetben lakók mindössze 12 százaléka hallott eddig (akik vélhetően saját szavazói és ellenségei, lévén népszerűsége 52 százalékos). A korábbi tervek szerinti momentumos indulót, Bodrozsán Alexandrát – hiába organikus, beágyazott jelölt pártja szerint – mindössze 8 százaléknyi kecskeméti ismeri (a népszerűségi arány 37 százalék nála). A Jobbik jelöltje, Lejer Zoltán sem zavar sok vizet, 20 százaléknyian ismerik, és ezen belül 37 százaléknyian kedvelik.

 

 

Kiből legyen képviselő?

 

Az LMP kíváncsi volt arra is, hogy az adott politikust ismerők mennyire vágynak arra, hogy az illető képviselje őket a parlamentben – pontosabban hogy mennyire tartják alkalmasnak erre az illetőt. A fideszes Salacz László az abszolút győztes, Vágó Gábor a második, a DK-s Szőkéné Kopping Rita a harmadik, az azóta a szomszédos körzetben induló momentumos Bodrozsán a negyedik, a jobbkos Lejer utolsó.

 

 

Tudakolták azt is, kire szavaznának az emberek a legesélyesebb öt jelölt közül. Meglepő Vágó Gábor 14 százaléka, és a válaszokból az is jól látszik, hogy az MSZP-DK közötti helyleosztás eredménye helyben egy fontos tényezőre nem feltétlenül volt tekintettel: a választókra. 

 

 

Már csak azért is, mert mint látható, a baloldal támogatottsága jóval magasabb Kecskeméten, mint amennyit a DK-s közös jelöltjük kapna. Figyelemreméltó az is, hogy a Kutyapárt helyben népszerűbb annál a Momentumnál, amely január elején a városban tartotta kampánynyitóját.

 

 

És ami a legizgalmasabb, az a másodlagos pártpreferenciák kérdése, jól mutatja ugyanis az LMP-s jelölt tartalékait. Ha figyelembe vesszük a Jobbik szavazóinál látható elég magas másodlagos LMP-szimpátiát, látható az is, hogy mennyire érdekes helyzet teremtődne, ha Lejer esetleg visszalépne Vágó Gábor javára. Erre némi médiabeli nyomás vélhetően lesz is majd rajta a legesélyesebb jelöltre való szavazást propagáló Viszlát, kétharmad-mozgalom részéről például.

 

 

Érdekes lenne tudni, mit mutatnak a más pártok által más intézetektől rendelt közvélemény-kutatások (már persze, ha egyáltalán vannak ilyenek) a körzetben. Akit a körzet újellenzéke legalább annyira érdekel, mint az Azonnalit, jövő héten pénteken beszélgethet a cikk szereplőivel az LMP, a Kutyapárt és a Momentum közös kecskeméti buliján.

 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sokan mondjuk nem voltak, de legalább csináltattak maguknak Trianont éltető pólókat. Volt trianonozás, román himnusz és kulturális műsor is. Videóriport!

A brit titkosszolgálatok már régóta a kínai kapcsolatok újraértékelését szorgalmazzák, de Nagy-Britannia sok szempontból együttműködik az országgal, így kényes a helyzet.

Nem ez az első eset, hogy rátámadtak az iszlám vallást betiltani akaró Stram Kurs vezetőjére, Rasmus Paludanra.

Eddig mi kérdeztünk, most viszont a ti koronavírus-járvánnyal kapcsolatos instagramos kérdéseitekre válaszolnak a politikusok.

Karácsonyék szerint rengeteg pénzt vonnak el jövőre a fővárostól, ezért mielőtt leül a kormánnyal, meg akarja várni a június 10-re esedékes belügyminiszteri egyeztetést az önkormányzati szövetségekkel.

Jó hír: már nem kell sem negatív koronavírus-teszt, sem pedig kéthetes karantén akkor, ha Csehországba, Szlovákiába vagy Ausztriába utazunk.

Ugyan sajnos három krónikus beteg ismét elhunyt, de összesen 2245 fő meggyógyult.

A hét kérdése

Egy etnikailag sokszínűbb Nagy-Magyarországban a politikai térkép is egészen más lenne, mint most. Hogy mennyire, arról csináltunk egy szavazást!

Azért ide elnéznénk

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Mi fog történni az albérletpiaccal a koronavírus-járvány miatt kibontakozó gazdasági válság hatására? Június 9.

Ipari stílusű bútorok, munkavédelmi plakátok és sok más június 13-án.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás