Ezért nem érdemes össze-vissza nácizni az EP-ben

Szerző: Bukovics Martin
2018.02.07. 17:05

Náci kollaboránsnak nevezett a kormányzó lengyel PiS egyik EP-képviselője egy lengyel jobboldali ellenzéki EP-képviselőt, amiért egy német-francia tévében kritizálta a lengyel kormány intézkedéseit. A jelző a politikus EP-alelnöki tisztségébe került.

Ezért nem érdemes össze-vissza nácizni az EP-ben

„Súlyos mulasztás” miatt szerdán az Európai Parlament leváltotta Ryszard Czarneckit, aki eddig a testület alelnökeként dolgozott. A kormányzó lengyel Jog és Igazságosság (PiS) politikusaként a toryk által dominált konzervatív ECR-frakcióban helyet foglaló Czarneckinek azután kellett megválnia hivatalától, hogy a néppárti frakcióban helyet foglaló PO-s lengyel képviselőtársát, Róża Thun-t „szmalcowniknak” nevezte egy blogbejegyzésében. (Ezt a szót használják a lengyelek a második világháború alatt a németekkel együttműködő, náci kollaboránsokra.)

A Kaczyński-párti politikust az dühítette fel ennyire, hogy a polgári-ellenzéki Thun a német-francia Arte tévétársaság egyik riportjában a lengyel kormány reformintézkedéseit bírálta.

A két politikus látványosan nem bírja egymást: Czarnecki már a 2009-es EP-választás előtt is beszólt Thunnak, hogy nem is az az igazi neve, amit a szavazócédulára akar íratni, hanem a Lengyelországban a németessége miatt nem túl jól hangzó Róża Maria Gräfin von Thun und Hohenstein. Különösen vicces, hogy amúgy Czarnecki eredeti keresztneve sem a lengyeles Ryszard, hanem Richard Henry, hiszen a konzervatív politikus Londonban született.

A nácizás azonban már sok volt. Az EP Elnökök Értekezlete által benyújtott lemondatási javaslatot 447 igen szavazattal, 196 ellenében fogadták el. Az Európai Parlamentnek most új alelnököt kell választania.

Czarnecki EP-képviselő marad, de mivel nem lesz alelnök, nem lesz tagja az elnökségnek, nem képviselheti az elnök helyett az EP-t és nem vezethet üléseket. Az EP Azonnalinak küldött sajtóközleménye külön kitér arra, hogy az Elnökök Értekezletének javaslata sem Lengyelország, sem az ECR képviselőcsoportja ellen nem irányul, a frakciót felkérik, hogy állítson új jelöltet az alelnöki posztra.

Az EP-nek egyébként van magyar alelnöke is, a fideszes-néppárti Járóka Lívia, akiről azt is pletykálják, hogy Navracsics Tibor után ő lehet az új magyar uniós biztos 2019-től.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek