Az LMP-t és a Momentumot érdekli csak, hogy a Dunántúlon jó zenét lehessen hallgatni

Szerző: Bukovics Martin
2018.02.03. 16:01

A Momentum és az LMP ifjúsági szervezetét érdekli csak, mi lesz az itthon is népszerű, vélhetően felszámolásra ítélt osztrák FM4 rádióadóval, a Jobbik fiataljai szerint nekik ez nem téma. Az Azonnali körkérdését a Fidelitas, az IKSZ és a Societas válaszra sem méltatta, a DK ifjúsági szervezeténél pedig hiába próbálkoztunk, el se jutott hozzájuk levelünk.

Az LMP-t és a Momentumot érdekli csak, hogy a Dunántúlon jó zenét lehessen hallgatni

A héten írtam meg az Azonnalin, hogy Ausztriában felröppent a hír, miszerint a tavaly év végén hivatalba lépett konzervatív-populista osztrák kormány a vele igencsak ellentétes világnézetű, a közszolgálati ORF-en belül működő FM4 ifjúsági rádióadó felszámolását tervezi. Mivel az FM4-et Nyugat-Magyarországon és budapesti szubkultúrákban elég sokan szeretik, körbekérdeztem a magyarországi pártok ifjúsági szervezeteit, akarnak-e lépni valamit az ügyben, egyáltalán, tudnának-e.

A Momentum felszólítja a bécsi magyarokat

A Momentum nemrég alapított ifjúsági szervezete, a TizenX válaszolt leggyorsabban. Mint azt elnöküktől, Nagy Károlytól megtudtuk, megdöbbenéssel fogadták a hírt, és elfogadhatatlannak tartják a csatorna politikai okokból való megszüntetését.

„Az ügyben a Momentum TizenX felveszi a kapcsolatot egy osztrák parlamenti párt, a NEOS ifjúsági szervezetével, a Junossal. A Momentum bécsi szervezetének tagjait arra buzdítjuk, hogy támogassanak minden olyan kezdeményezést, amely kiáll az FM4 politikai okokból való megszüntetése ellen” – áll Nagy Károly válaszában.

Az Azonnali egy ilyen petícióról tud, azt az osztrák szociáldemokrata SPÖ stájer ifjúsági szervezete indította. Itt lehet aláírni.

Az LMP Orbán Viktor árnyékát látja

Az LMP ifjúsági szervezete, a Lehet Más a Jövő is szomorúan olvasta a hírt az Azonnalin. „Nemcsak azért, mert jó nyelvtanulási és szórakozási alternatívát venne el a fiataloktól a lépés, hanem azért is, mert a széleskörű, és több perspektívából megvilágított közéleti tájékozódás lehetőségétől is megfosztaná a hallgatókat.

Mivel az osztrák fiatalok 16 éves koruktól rendelkeznek szavazati joggal (ahogy ezt az LMP a mi kezdeményezésünkre itthon is a parlament elé terjesztette), elengedhetetlen, hogy több forrásból értesülhessenek mind a bel-, mind a külpolitika eseményeiről, lehetőségük legyen kormánykritikus hangokat is meghallgatni annak érdekében, hogy a választások alkalmával informált, és felelősségteljes döntést hozhassanak.

Ez a magyar fiatalokra hatványozottan is igaz, hiszen a médiatér szűkülése miatt egyre kevésbé van lehetőségük a magyar kormányétól eltérő vélemények megismerésére” – tudatta az Azonnalival Császár Simon Gergely, aki jelezte, felkérik az osztrák zöldeket, képviseljék az FM4-hallgató magyarokat is.

A fiatal LMP-sek vélnek némi háttérmotivációt is felfedezni a bezárásról szóló hírek mögött. 

„Attól tartunk, hogy az osztrák kormány jó diákja Orbán Viktor politikájának: egy alapvetően megosztó, és közfelháborodást kiváltó intézkedéssel próbálja elterelni a figyelmet

a szociális juttatások visszavágásáról, a 12 órás munkaidő visszavezetéséről, a szegényeket negatívan érintő lépéseiről. Ismét remek példáját láthatjuk annak, hogy egy, a »kisember gondjai megoldásával« kampányoló párt (FPÖ) homlokegyenest megy szembe azzal, amit a választói vártak tőle.”

A Jobbik más osztrák rádiót hallgat

A Jobbik ifjúsági tagozata sem köntörfalazott. Az Azonnalinak küldött állásfoglalásukban világosan leírták, hogy az FM4-hez képest ők egészen más körökben mozognak, de károsnak tartják az elektronikus médiapiac szűkítését, korlátozását, különösen, ha emögött politikai érdekek, háttéralkuk húzódnak meg.

„Több nyugat-dunántúli szervezetünkkel egyeztetve azonban

a mi benyomásunk az, hogy az FM4 rádió ismertsége, hallgatottsága meglehetősen csekély a fiatalok körében, akik az osztrák rádiócsatornák közül leginkább a Kronehitet hallgatják.

Az ügyben politikai fellépést nem tervezünk, de érdeklődve követjük nyomon az eseményeket” – írta az Azonnalinak Varga Dániel, a Jobbik IT országos alelnöke.

A Kronehit nagyjából a Rádió1-nek felel meg: az országos kereskedelmi rádión a legfrissebb slágereket nyomatják, jó sok reklámmal.

Akik leszarják a nyugat fiataljait

Az Azonnali körkérdésére a Fidesz ifjúsági tagozata, a Fidelitas nem válaszolt, így tett az ifjú KDNP-seket tömörítő IKSZ, valamint az MSZP mellett működő, magát a legnagyobb ellenzéki ifjúsági közösségként hirdető Societas is. A csúcs a Demokratikus Koalíció ifiszervezete, az IDE: az e-mail címükre küldött megkeresést visszadobta a szerver, a Facebookon pedig 4 nap alatt sem látták, hogy megkerestem őket. 

Addig is itt lehet hallgatni az FM4-et.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek