+++ Eltűntünk a facebookon? Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig tudj arról, amiről írunk! +++
Szerző: Kiss Brigi
2018. február 1. csütörtök, 20:03
Lázár János nem emlékezett Orbán Viktor iszlámot dicsérő szavaira, amikor az Azonnali ilyen idézeteket olvasott fel neki a csütörtöki kormányinfón. Kovács Zoltán szóvivő viszont kapcsolt, szerinte a miniszterelnök a megfelelő helyen és időben méltatta az iszlám kultúrát. Vona Gáborral nem volt ilyen megengedő, szerinte amit a Jobbik elnöke mondott, az mellbevágó volt.

 

Az utóbbi napokban több olyan ,évekkel ezelőtt készült videó is előkerült Vona Gáborról, ahol törökök előtt dicséri az iszlámot, vagy éppen azt mondja, hogy „Mi Attila unokái vagyunk, akiknek elve az igazság, akik bátran ellenállnak a rossznak, és senkitől nem félnek, csakis Allahtól.”

 

A Jobbik elnöke utóbbival kapcsolatban állítja, Istenre gondolt, amikor Allahot mondott törökül, hiszen az ott valójában ezt jelenti, még az arab keresztények is így hívják a saját Istenüket. A Fidesz persze lecsapott a témára, és telefonos kampányban fogja tájékoztatni az embereket a Jobbik elnökének „iszlamizálódásáról”.

 

Orbán is nyilatkozott hasonló szellemben az iszlámról, de miniszterének nem esett le, hogy őt idézzük

 

A csütörtöki kormányinfón megkérdeztük Lázár János véleményét két másik, iszlámot dicsérő idézetről. 

 

Az egyik ez volt: „Európában ma nagyon sok helyen az iszlámtól félnek, sőt, van, ahol ellenségnek is tekintik. Magyarország nem ilyen ország. Magyarország az iszlámot az emberiség egyik nagy szellemi és lelki alkotásának tekinti.”

 

A másik pedig ez: 

 

„Az iszlám világból érkezett emberek nem fenyegetést jelentenek, hanem egy magas civilizáció képviselőjeként üdvözöljük őket.” 

 

Mindkét mondatot

 

Orbán Viktor mondta 2015-ben, arab politikusok és üzletemberek előtt. Lázár János láthatóan nem ismerte fel a két idézetet.

 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy reagált:

 

„Nem foglalkozom az iszlám megítélésével, bevallom hősiesen. Nem foglalkozom ezekkel a nyilatkozatokkal sem. Én egyetlen egy dolgot tudok politikusként mondani, amit megtanultam, az pedig az, hogy ha mondtam valamit, azért mindig vállalom a felelősséget. Nem baj, hogy ha az ember mond valamit 20 évvel vagy 10 évvel vagy 5 évvel ezelőtt, és tartja a szavát. Én politikusként azt tanultam meg, hogy az még mindig jobb, mint ha menekül a korábbi dumája elől.”

 

A kormányszóvivő viszont tudta, honnan vannak az idézetek

 

Kovács Zoltán kormányszóvivő viszont tudta, hogy mindkét idézet Orbán Viktortól származik. Az elsőt Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök 2015. június 5-ei budapesti látogatásán, míg a másodikat néhány nappal később, 2015. június 9-én az Arab Bankok Szövetségének éves közgyűlésén mondott el szintén Budapesten.

 

A kormányszóvivő szerint „ne vegyük ki kontextusából, ahogy az ott elhangzott” a két kijelentés Orbán Viktortól, mondván 

 

„a miniszterelnök úr tisztelettel beszélt a kultúrákról a saját helyükön és idejükben”, és egészen máshogy tekint a kormány az illegális migránsokra,

 

akik a törvényeket be nem tartva, a saját kultúrájukat egyébként magukkal hozva párhuzamos társadalmakat alakítanak ki Európában. 

 

Hozzátette: „tudom, hogy az ellenzéki sajtó feketöves egyébként abban, hogy hogyan lehet összemosni, vagy megpróbálni összehasonlítani idézeteket egymással”. Közbevetésünkre, hogy Vona sem a migránsokról beszélt, és a kontextus nála is megvolt, hiszen a közönség török volt, Kovács Zoltán csak annyit mondott, hogy Vona szavai „mellbevágóak” voltak.

 

Nem az iszlám a baj, hanem a bevándorlás

 

Lázár szerint egyébként nem az a baj, hogy mit mondott Vona korábban, ha ez most is vállalja. Az a nagyobb gond, ha nem vállalja. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint úgy kéne kezelni ezt az ügyet, hogy Vona azt mondja: „Igen, ezt mondtam. És?”

 

Arra a kérdésre, hogy miközben folyamatos az ijesztgetés a muszlim migránsok kapcsán, belefér-e, hogy korábban Orbán Viktor milyen pozitívan nyilatkozott az iszlámról, Lázár azt mondta: „Mindent a maga helyén. Az iszlámnak ott van a helye, ahol született, nem Európában. Ez is világos a magyar kormány hozzáállásában. Nem az iszlámmal van a baj, hanem a bevándorlással.” 

 

Ami titok maradt: a kormány véleménye a szíriai török offenzíváról és Lázár újonnan vásárolt szőlője

 

A bevándorlással kapcsolatban nem utolsó kérdés a Törökország által az észak-szíriai kurdok ellen indított offenzíva sem, hiszen ha a konfliktus tartós lesz, könnyen lehet, hogy újabb menekültek indulnak útnak. 

 

Szerettük volna megtudni, hogy mi a véleménye a kormánynak arról, hogy a NATO-tag Törökország nyílt hadműveletekbe kezdett Afrin térségében az általa terroristának tartott kurd népvédelmi egységek ellen. Lázár János csak annyit mondott:

 

Magyarország álláspontja az, ami a NATO-é. Ez csak azért érdekes, mert a NATO-nak sincs valódi álláspontja a bullshitelésen kívül.

 

A január közepén kirobbant konfliktus óta egy árva közleményt sem adtak ki a témában, a NATO-főtitkárt egy sajtótájékoztatón bírták szóra Spanyolországban a múlt héten. Akkor Jens Stoltenberg újságírói kérdésre annyit mondott: mindenkinek, így Törökországnak is joga van az önvédelemre, de fontos, hogy ezt arányos módon valósítsa meg. Azt sajnos nem részletezte, hogy egy szomszédos ország kisebbségének megtámadása belefér-e az arányos önvédelem fogalmába.

 

Végül szerettük volna egy lazább témáról is kifaggatni Lázárt. Vagyonnyilatkozata szerint ugyanis két hektárnyi szőlőt vett a tokaj-hegyaljai Mádon. Kíváncsiak lettünk volna, hogy milyen szőlőt fog termeszteni rajta, és ki, milyen bort készít majd a területen, de a miniszter ezt nem volt hajlandó elárulni.

 

Hírszolgáltatás

A Gaymobil esti meséje arról, mit csináltak a szoci törpék egymással, és mit nem Hófehérkével.

Bár a kormány összetétele még nem végleges, az ATV úgy tudja: Gulyás Gergely tarthatja a kormányinfókat a jövőben.

Mivel lehetne igazán odacsapni Orbánnak? Gaymobil ötletel! Béke-, szabadság- és kultúrharc direkt alacsony színvonalon, megint.

Mintegy 10 kilométeren át kígyózott a kerékpáros tömeg a fővárosban vasárnap.

Újra béke-, szabadság- és kultúrharc direkt alacsony színvonalon. Ezúttal Semjén Zsolt vadászik.

A hét kérdése

Kétharmaddal tarolt a Fidesz. De mi lesz az ellenzékkel?

Azért ide elnéznénk

Április 26-án Budapest legjobb borkereskedője, Radovan mutat pár izgalmasat.

Gazdálkodsz? Április 27-én itt egy remek program neked.

Peter Pollág nemrég nyílt kiállítása Közép-Európa legmenőbb múzeumában.

Hölvényi Kristóf kiállítása a pannonhalmi apátság galériájában.

Ezt is szerettétek

Miért ment focimeccsre a jelöltállító kongresszus helyett? Miért nem tud azonosulni az LMP-vel? Nagyinterjú.

Egypártrendszer jött létre Magyarországon. Ezt pedig a Fidesz és az ellenzéki pártok közösen hozták össze.

comments powered by Disqus
Twitter megosztás Google+ megosztás