Krimi Ausztriában: poloskát találtak az alkancellár irodájában, ahová később betörtek

Szerző: Bukovics Martin
2018.01.26. 19:50

Krimibe illő sztori Ausztriából! Poloskát találtak az osztrák alkancellár, Heinz-Christian Strache irodájában múlt héten. A Szabadságpárt elnökéhez ezen a héten ráadásul be is tört valaki, de nem vitt el semmit. Az FPÖ kritikusai szerint nem elképzelhetetlen, hogy a párt így terel legújabb nácibotrányáról.

Krimi Ausztriában: poloskát találtak az alkancellár irodájában, ahová később betörtek

Csütörtökre virradó éjjel betörtek Heinz-Christian Strache alkancellári irodájába, írja az osztrák Kronen Zeitung. A lap információi szerint a betörők semmit nem loptak el a Minoritenplatzon található helyiségből. Az esetet azt teszi izgalmassá, hogy múlt héten, vagyis kereken egy héttel a betörés előtt biztonsági szakemberek több poloskát is találtak a Szabadságpárt elnökének, valamint kabinetfőnökének kormányzati irodájában is.

Az osztrák titkosszolgálat nem zárja ki, hogy van összefüggés a betörés és a bepoloskázás között.

Hogy vajon ki akart betörni Strachéhoz, és ki hallgatta le a politikust, immáron nem csak az FPÖ vezetését, hanem az osztrák hatóságokat is intenzíven foglalkoztatja.

A lehallgatókészüléket (a Die Presse szerint egy régebbi darabról van szó) egy tükörajtó mögötti hangszóróban helyezték el, közvetlenül Heinz-Christian Strache íróasztala mögé. A szobát december elejéig még az előző szocdem-néppárti kormány kancelláriaminisztere, az szociáldemokrata Thomas Drozda használta.

Lehallgatókészülékek százméternyi kábelekkel

A Strache elnökölte FPÖ által irányított védelmi minisztérium egyik szóvivője közölte a sajtóval, hogy a kormányváltást követően egyszer már átnézték Strache irodáját a hadsereg embereivel, de akkor nem találtak semmilyen lehallgatásra utaló nyomot.

FORRÁS: Kronen Zeitung

Strache vagy sejtett valamit, vagy biztosra akart menni, ezért rendelte el ismét, hogy átkutassák irodáját egy hónappal később (legalábbis a védelmi minisztérium kétszeri vizsgálatról beszél). A Frankfurter Allgemeine Zeitung bécsi tudósítója emlékeztet:

Strache már akkor is rendszeresen kérte a titkosszolgálatot, hogy kutassák át FPÖ-elnöki irodáját poloskák után, amikor még nem volt kormányzati szereplő.

Amint múlt héten felfedezték a Strache irodájába telepített poloskát, rögtön ártalmatlanították a készüléket. Ez vélhetően annak telepítőinek is feltűnt, az osztrák hatóságok és sajtó ugyanis ezzel magyarázza az egy héttel később történt betörést is, amikor semmit nem loptak el az alkancellár irodájából. A látogatás célja valószínűleg az volt, hogy az illető felmérje a terepet, írja a Kronen Zeitung.

Egyelőre nincs arról publikus információ, hogy ki telepítette a lehallgatóberendezést a hozzátartozó, legalább 100 méternyi kábellel együtt. Az ügyben az osztrák alkotmányvédelmi hivatal nyomoz, nem hivatalos sajtóértesülések szerint a katonai elhárítás embereivel együtt. Az épületben található megfigyelőkamerák képeitől várják a megoldást.

A tettest egyébként majdnem sikerült elfogni: szerdán 19 órakor Strache munkatársai zajokat hallottak az irodából, ám mire beértek, már csak hangokat hallottak, ahogy az illető a tűzlépcsőn menekül. Az alkancellári irodának helyt adó épületben bár szigorú elektronikus biztonsági rendszer műküdik, a napokban karbantartási munkálatok miatt többször is hosszabb ideig tárva-nyitva álltak a palota ajtai, így lehetővé vált, hogy bárki beosonjon anélkül, hogy észrevegyék.

Így terel az FPÖ a neonáci kötődéseiről?

A bécsi Standard című napilap és annak forrásai az esetet még a titkosszolgálati manőverekhez képest is igencsak misztikusnak minősítik. Mint írják, a Falter című bécsi lap oknyomozó újságírója, Florian Kenk közzétett a Facebookon egy, az alkotmányvédelmi hivatalból származó belső e-mailt, ami arra utal, hogy már az első, Strache által kért átvizsgálás során megtalálták a poloskát. Ennek ellentmond és az egész ügyet ez teszi zavarossá, hogy az FPÖ-s Mario Kunasek által irányított védelmi minisztérium egészen más időpontokról beszél.

Az osztrák sajtó szerint nem elvetendő magyarázat, hogy az FPÖ a lehallgatási botrány időzítésével el akarja terelni a figyelmet a legújabb párt körüli nácis botrányról.

Udo Landbauerről, a jobboldali populista párt alsó-ausztriai tartományi választási listavezetőjéről nemrég a Falter kiderítette ugyanis, elnökhelyettese egy szélsőjobboldali diákszervezetnek, amelynek énekeskönyve tartalmaz pár olyan dalt is, amelyben kifejezetten üdvözlik a holokausztot és éljenzik a nácik vezette Németországot. Az egyik dalban arról énekelnek, hogy ők indogermánok és céljuk a Waffen-SS-ben harcolni, illetve ha rákapcsolnak, össze tudják hozni a hetedik millió zsidó legyilkolását is. A botrány hatalmas érvágást jelent a szalon- és kormányzóképességet mutatni akaró és radikális múltját levetkőzni akaró pártnak.

Az előrehozott alsó-ausztriai választást január 28-án tartják. A friss közvélemény-kutatások szerint a jelenlegi esélyes az Osztrák Néppárt, a Szabadságpárt 20 százalék körüli voksot kapna, ezzel harmadik lenne.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek