Durva! Itt az RMDSZ freudi beismerése, kié is Erdély valójában

Pamfelt János

Szerző:
Pamfelt János

2018.01.23. 12:40

Az RMDSZ potom 900 évvel régebb van Romániában, mint az erdélyiek! Azt hitték, jól megmutatják a románoknak, hogy mennyi az annyi, az erdélyi magyar jelenlét, s aztán sikerült egy egyszerű nullás amatőr felcserélésével túltenni a dákó-román kontinuitáselméleten.

Románia idén ünnepli a centenáriumot, avagy Erdély, Moldva és Havasalföld 1918-as egyesülésének százéves évfordulóját. Országszerte ki lett adva, hogy ki-ki tudásához és lehetőségeihez mérten járuljon hozzá a Nagy Esemény megünnepléséhez, így logikus, ha a romániai magyar közösség vezető pártja, az RMDSZ is így tesz.

Kifejezetten provokatív módon ráadául. Ezer év Erdélyben, száz év Romániában, szól az online is olvasható mű címe.

Ez a kicsit sem kultúrfölényt hangsúlyozó címlapmontázs:

A kiadvány belsejében aztán ahogy kell, szerre is veszik, mi mindent adtak az erdélyi, partiumi és bánáti magyarok Romániának (Bölöni Lászlót, szép nagyvárosokat, pálinkát és a román címert), ahogy azt is, mit szeret az RMDSZ a román kultúrában (a miccset, George Enescut és Bukarest belvárosának hangulatát). Több oldalon át írnak a Magyarországon a pártok által egyelőre nem túl komolyan vett Minority Safepack kezdeményezésről, valamint hogy hogyan vehet részt a magyarországi országgyűlési választásokon a határon túli magyarság.

Ehhez képest mi is a kiadvány URL-címe?

1000 év Romániában, 100 év Erdélyben.

Biztos, hogy elgépelésről van szó, de az RMDSZ-nek sikerült „fordítva megülni” a centenáriumi román lovat. Azt hitték, jól megmutatják a románoknak, hogy mennyi az annyi, az erdélyi magyar jelenlét, s aztán sikerült egy egyszerű nullás amatőr felcserélésével túltenni a dákó-román kontinuitáselméleten.

Ami még említésre érdemes: egyre kisebb a szakadék az RMDSZ és a románok számai között! Ez már így egyre közelebb van a kétezer év „román megmaradást” hangoztató falinaptár „történelmi idejéhez”, amit a Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fórumának keretei között működő Kovászna-Hargita Európai Tanulmányi Központ ad majd ki.

Na jó, az RMDSZ ezer éve még nem az a 2050 év, amiről a holnapi centenáriumról is szóló Fej vagy írásban beszélünk, de azért így se semmi. Úgy látszik, a román URLalkodás (hö-hö) hamarabb kezdődött kicsit, mint gondoltuk. Holnapi műsorunkban majd igyekszünk kontextualizálni, szóval mindenképpen nézzétek meg.

Mára már csak nevetni maradt erőnk.

FRISSÍTÉS (január 25.): Az RMDSZ cserélte a linket és az URL-t is.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek