Régi nők, fellazult tételek: 11+1 Cseh Tamás-szám egy focicsapatnyi magyar fiataltól

Szerző: Zulik Ákos
2018.01.22. 17:52

Cseh Tamás 75 éves lenne ma – kora elmúlt és lassan korképe is történelem. De dalait ma is érdemes megérezni, ha egy picit jobban szeretnénk érteni Magyarországot és picit jobban szeretnénk szeretni ezt a nyelvet. És szerencsére még mindig van jónéhány lány és fiú, akik ezt meg is teszik rendszeresen. Ilyen fiataloktól gyűjtöttem számokat és narratívákat – a tábortüzeken és magányos estéken továbbélő érzéssel emlékezünk a XX. század második felének egyik legnagyobb vagányára. A szöveg tele a tőlük származó mondatokkal.

Régi nők, fellazult tételek: 11+1 Cseh Tamás-szám egy focicsapatnyi magyar fiataltól

1. Illegalitásban

A kedvencem.

Dac és megalkuvás, vagányság és konformizmus. Hirtelen rendszerváltás és végeláthatatlan Kádár-rendszer. Szerelem és státusz, Mari és didik, jó kis elvtársak. Homályos morál és egyértelmű élni akarás. Rajz nehézségről meg szépségről, ami jól sűríti az életdöntések erkölcsi és lelki bonyolultságát. Olyan még nem volt, hogy ne legyen sehogy.

2. Horváthország

Annának először meglepő módon csak az Anna-nana-nana-nana marad meg. Aztán, ha figyelsz a szövegre, hamar a kedvenced lehet. A dalban megfogalmazott külföld-otthon távolság a dal megjelenése óta kisebb lett ugyan, de a szerelmi bánat még mindig nagyon hasonló.

3. Meztelen ember

A Meztelen ember című számot keveset hallgatják, pedig valójában Cseh Tamás egyik legizgalmasabbja. Vannak irodalmi és filozófiai értekezések a semmiről – dalból és főleg magyar nyelvűből viszont kevés képes jól megfogni és tömöríteni azt. Furcsa, hogy egy dal, ami ténylegesen a semmi átéléséről szól, mégis ennyire tartalmas legyen. „Furcsa, de engem gyönyörködtet” – mondja az ajánló és én egyetértek.

4. Esetleg Edit

Azért szeretem, mert annyira ösztönös, mint mikor a nyári kánikulában elmegy az eszed, és hirtelen mindenbe szerelmes vagy és minden kell és nem gondolkodsz. Aztán persze kijónadosz, de megmarad ez a mámoros érzés...” Kell még valamit mondanom, Judit? Esetleg...

5. Valami itt

Nekünk meg itt a tetőzetet a Szentlélek tartja a fejünk felett”. Még nincs és már nincs, talán nem is volt és nem is lesz. Mindenesetre ragacsos az idő és mi csak vegetálunk. Bezzeg a Benke meg az a ringyó! Edd meg, ha bírod!

6. Hová megy ma éjjel az Uránváros?

A szokásos sírvavigadás-munkásosztály sztori, ami mellett egy barátom szerint valójában ezt a dalt érthetjük a korabeli Belga-fizetésnap himnuszként is, a Nyers pedig innen vette a Fényre csúnyuló lányok alapgondolatát. Lovasi meg ivott az Olimpiában Pécsett.

7. Paraszt

Az előadásmód komédiája önmagában is megkapó. De hamar kiderül, hogy a dalban lezajló párbeszéd nem csupán játék a formákkal – sokkal inkább egy évszázados társadalomkritika. A vidám hangulat többszöri hallgatás után egyre inkább keserédessé válik.

8. Dal a ravaszdi Shakespeare Williamről

Ez volt Anna kedvenc Cseh Tamás-száma egész gyerekorában, mert csak ennek az egynek volt vidám dallama. Most már nemcsak ezért: egy idő után azért rájön az ember, hogy valójában nem is Shakespeare-ről szól az egész, hanem Kádárról, meg még az is lehet, hogy Rajkról is, de ezt aztán már senki nem mondja meg.

9. Hatvanas évek

„Vagy harminc évvel később születtem, de pár, a Balatonon eltöltött nyár után a Hatvanas évek nekem is tud annyit mondani, mint a szüleim generációjának. Almádi vagy Siófok vagy Bélatelep modernista teraszai szerencsére ma is visszhangozzák a Cseh Tamás-sorokat” – kapom vissza az ajánlást, aminek ismét nehéz ellentmondani. Az egyszeri fiatal mondjuk reméljük, nem pont Sartre-ban csodálja meg önnönmagát.

10. Amikor Désiré a munkásszálláson lakott

Az első kollégiumi szobatársam a munkásszállásos számot ajánlotta. Nem kérdés, hogy ez egyike a kevés nem igazán patetikus hangvételű Cseh Tamás-dalnak (esetleg pont az Esetleg Editet lehetne még idesorolni). Közben viszont a szöveg maga egy tök abszurd állapotot jár körbe.

11. Rajtammaradt télikabát

Nagyon fontos szám a Rajtammaradt télikabát is. Ismerős a végszó: túléljük, amit túl kell, még ha nem is számítottunk rá. És persze továbbra is imádnivaló, amikor Cseh Tamás a lányokról énekel – ez igencsak gyakran megtörténik ebben a dalban.

+1. Minden álmomban

„Mióta Tamás elment, nem voltam képes elővenni a dalt, annyira ő ez, mástól hamis, nem lehet, nem is szabad úgy. Most azt érzem, eljött az ideje” – Másik János egyszer így vezette fel ezt a dalt, persze azóta már biztosan többször és máshogyan is előadta emlékül, emlékbe. „Nekem ez a legszebb, nekem is "ő" ez – álom és valóság bátor kötéltáncosa, az indulást megelőző utolsó pillanat romantikájának szerelmese szökések és megtérések örök körforgásában.”

Szó bennszakad.

FOTÓ: Nagy Réka festménye a Rajk László Szakkollégiumban

Zulik Ákos
Zulik Ákos közgazdász, az Azonnali szerzője

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek