Hello 2018! Európai konzultációval demokratizálná az EU-t Macron

Szerző: Kardos Gábor
2018.01.01. 09:47

Európai léptékkel nézve is történelmi újévi beszéddel indította az évet Emmanuel Macron. A francia elnök az EU összes polgárát megszólítva európai civil konzultációt javasolt az EU demokratizálására, és azt is kimondta, hogy Európának Kínával és az Egyesült Államokkal szemben kell helytállnia.

Hello 2018! Európai konzultációval demokratizálná az EU-t Macron

Európa megújulása szempontjából Emmanuel Macron francia elnök erősen indította a 2018-as évet: az Európai Uniót jóval demokratikusabbá alakító, a polgárokat közvetlenebbül bevonó valóságos európai reneszánsz képét vetítette előre. Ezzel nagyrészt megerősítette az unió új politikusgenerációját bemutató évértékelőnk ezzel kapcsolatos várakozásait. Sőt: egyes pontokon legsarkosabb megállapításainkon és legvérmesebb reményeinken is túltett.

Újévi beszédében a francia elnöki köszöntők korábbi hagyományaitól markánsan eltérve Macron európai honfitársaihoz (concitoyens) is szólt, mégpedig elég hosszan. Külön kiemelte, hogy erősebb, szuverénebb, egységesebb és demokratikusabb Európára van szükség, az Unió újjászervezésére pedig – korábbi ajánlását megismételve – egy új intézményt, egyfajta európai polgári (vagy civil) konzultációt (consultation citoyenne) javasol.

Geostratégiailag a legerősebb rész bizonyára ez:

„Európa olyan gazdasági, szociális, ökológiai és tudományos hatalommá válhat, mely helyt tud állni Kínával és az Egyesült Államokkal szemben,

képviselve azokat az értékeket, melyek azzá tettek minket és közös történelmünket, akik, illetve amik vagyunk. Ehhez az új európai lendülethez szükségem van európai honfitársaink eltökéltségére, hogy együttes erővel ne engedjünk semennyire; sem a nacionalistáknak, sem a szkeptikusoknak.

Macron a franciákhoz szóló részekben is a nép egyetemes és európai hivatástudatára építette egész történelmi beszédét, tudatosan összekapcsolva a nemzeti és európai patriotizmust,

a francia és európai küldetéstudat reneszánszát.

Külön kitért a nemzetközi helyzetre és a globális szerepvállalás felelősségére. E tekintetben kiemelkedően fontos, hogy a Trumpra és a terrorizmus elleni háború címén általában minden korábbi nyugati vezetőre jellemző háborús retorika helyett kijelentette, hogy „a béke és a remény új nyelvtanát” kell megteremteni az országok közti együttműködés érdekében.

Ez költői formában, de azért elég egyértelműen azt jelenti, hogy a nyugati világ, illetve általában a világ vezető hatalmaként kell fellépnie Európának – és persze személy szerint Macronnak.

Kitért arra, hogy az európai megújuláshoz nemcsak a kormányokat kell partnernek tekinteni, hanem az uniós polgárokat, minden európai honfitársunkat. Ugyanakkor

nyíltan kimondta, hogy az európai építkezés alapja a francia-német összhang és „minden ezzel kezdődik”.

Itt most az európai polgároknak szóló részekre koncentráltunk, de a köszöntő nagyobb részben természetesen a franciák problémáival foglalkozott és – amint azt az elemzők várták is – igyekezett minél alaposabban rácáfolni a „gazdagok elnöke” gúnynévre: többek közt azzal, hogy kötelezettséget vállalt arra, hogy minden franciának legyen fedél a feje felett.

Szintén Trumptól markánsan eltérő módon és a nyugati értékrend zászlóvivőjeként kiállt a humanizmus fontossága mellett. Külön kitért arra, hogy a menedékjog biztosítása nem lehet kérdés, azok számára, akiknek valóban szükségük van rá, akik esetében indokolt, de nem fogadhatnak be mindenkit ellenőrizetlenül.

Szó sincs tehát meghátrálásról az európai kultúra és identitás alapértékeinek védelmében, amihez a menedékjog intézménye és a humanista alapállás elidegeníthetetlenül hozzá tartozik. Üzenete és határozott fellépése a migránskrízis kapcsán gyűlöletet szító nacionalista-soviniszta populizmusokkal szemben egyértelmű.

Összességében európai léptékkel nézve is történelmi beszéddel indította az évet Emmanuel Macron, elsőként szólítva meg személyesen európai honfitársaiként az unió, így Magyarország polgárait is.

2018 sorsdöntő kérdése lehet, milyen reakciókat vált ki ez a határozott fellépés, egy új európai vezetés és közvetlenebb demokratikus részvétel igénye, mely az európai parlamenti választások kapcsán az eddig kizárólagosan nemzetállami keretek közt zajló kampány korlátainak átlépését is jelentette Macron beszédében.

Az általa javasolt európai konzultáció intézménye nem utolsósorban éppen a nemzeti konzultációkkal való populista és antidemokratikus visszaéléssel szembeni ellenszer lehet.

Tulajdonképpen az Európai Unió történetében először beszélt egy uniós tagállam vezetője kifejezetten az egész unió politikai vezetőjeként is,

illetve egy szuverén európai vezetés határozott igényével. Már az újévben eldőlhet, mennyire sikerül megvalósítani mindezt. 

Kardos Gábor
Kardos Gábor Vendégszerző

Filozófus, borkereskedő, a Balatoni Kör egyik alapítója.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek