Karácsonyt nem kaphatja meg az MSZP a pártja nélkül

2017.12.20. 10:10

Karácsonyt nem kapják meg a szocialisták a pártja nélkül – így kommentálta párbeszédes forrásunk azt a sajtóértesülést, miszerint nem is lesznek párbeszédesek a közös listán. Egyéni kerületet viszont kap a Párbeszéd. Szabó Tímea társelnök Óbudán indulhat: ahelyett a Kiss László helyett, aki 2014-ben MSZP-sként megnyerte a körzetet. Kiss az Azonnalinak azt mondta: szerinte nem ez a legjobb megoldás, de megérti a döntést, amit egyébként hivatalosan nem is közöltek vele.

Karácsonyt nem kaphatja meg az MSZP a pártja nélkül

Megegyezett az MSZP és a DK a 2018-as indulásról: a deal alapján pedig bár Karácsony Gergely a miniszterelnök-jelölt, de párbeszédesek nem lesznek a szocialista listán, és a Párbeszéd egyáltalán nem indul pártként a választáson, Szabó Tímea társelnök viszont kap Budapesten egy egyéni körzetet – írta kedden a 444.

Nyerő szocialistát léptetnek vissza Szabó Tímea kedvéért

Amint az Azonnali megtudta,

az óbudai körzetet adják Szabónak: itt 2014-ben a szocialista Kiss László nyert egyéniben.

Az üggyel kapcsolatban felhívtuk Kiss Lászlót, aki azt mondta: pártja hivatalosan nem közölte még vele, hogy helyette Szabó Tímea indul a körzetben, de pletykákat persze hallott. Kérdésünkre, hogy mit szól hozzá, azt mondta: nyilván a Fidesz leváltásához háttérbe kell szorítani a személyes ambíciókat, de az ő magánvéleménye az, hogy nem Szabó indítása a legjobb megoldás.

Értem, hogy miért kényszerült az MSZP erre a lépésre. Gyerekkorom óta a tagja vagyok a pártnak, sok mindent meg tudok érteni, ezt is

– folytatta Kiss László, aki 1996-ban, tizenhét évesen lépett be az MSZP-be. 2014-es egyéni győzelme előtt nyolc évig önkormányzati képviselő volt Óbudán, előtte pedig külső bizottsági tag volt az önkormányzatban. Szabó Tímea ehhez képest annyiban „beágyazott” Óbudán, hogy ott lakik.

Szabó Tímea csak szűkszavúan volt hajlandó kommentálni az ügyet az Azonnalinak: mint mondta, zajlanak a tárgyalások az MSZP-vel a körzetről. A Párbeszéd jelöltje eddig is ő volt Óbudán, szerinte akkor van az ellenzéknek esélye ott nyerni, ha ő indul – mondta kérdésünkre Szabó.

Indul-e egyáltalán a Párbeszéd a választáson?

Mivel ha egy listán két párt van, akkor 10 százalék a parlamenti bejutási küszöb, ezért egyáltalán nem irreális, hogy a Párbeszéd hivatalosan ne induljon: ezt a múlt héten felvetettük Karácsony Gergelynek, aki azonban elviccelte a választ arra a kérdésre, hogy rámennének-e a párbeszédesek egy hivatalosan csak MSZP-s listára.

Megkérdeztük a Párbeszéd néhány politikusát, hogy mi igaz a 444 értesüléséből, és ha tényleg nem indulnak pártként, akkor ki finanszírozza Karácsony miniszterelnök-jelölti kampányát.

„Csak egy része hülyeség a cikknek, DK-s spin” – mondta egyik vezető párbeszédes forrásunk, aki az MSZP-re utalva hangsúlyozta:

Karácsonyt nem kapják meg a pártja nélkül, és hülyeség lenne, ha nem írnák oda a listavezető nevét.

A közös lista miatt tíz százalékra emelkedő küszöbbel kapcsolatos felvetésre azt mondta: aki tíz százaléktól is fél, mit keres a parlamentben?

Egy másik párbeszédes az Azonnalinak úgy fogalmazott: 2014-ben már rajta voltak egy közös listán Gyurcsánnyal, amit Mesterházy Attila vezetett. Ehhez képest minőségi javulás, hogy most legalább a saját politikusuk, Karácsony Gergely a közös miniszerelnök-jelölt. Hozzátette: ő személy szerint biztos nem megy fel egy olyan listára, ami névleg csak az MSZP-é.

Ki fizeti akkor Karácsony miniszterelnök-jelölti kampányát?

Párbeszédes forrásaink állítják: fognak kampánytámogatást kapni, hiszen lesz huszonhét egyéni jelöltjük. Amíg pedig a kampánytámogatást nem kapják meg, addig „mindenki fizetget”. 

Ezek nem nagy pénzek, meg nem nagy kampány, videókat forgatunk és ilyesmi – mondta, és azt is elárulta: Karácsonynak nem lesz külön miniszterelnök-jelölti kampánya.

Bővebben a párbeszédesek nem akarták kommentálni az indulásukról – pontosabban a pártként való indulásuk hiányáról – szóló híreket. Szabó Tímea azt ígérte, nemsokára közleményt adnak ki az ügyben, másik forrásunk pedig a tévénézésre vonatkozó korábbi párbeszédes jótanácsot elevenítette fel, mondván:

este Gergő majd úgyis bemegy a tévébe.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek