Hiányolja a parlamentből a nőket a Momentum, de főleg férfiakat indít

Szerző: Kiss Brigi
2017.12.16. 15:22

Kevesli a Momentum, hogy csak tíz százalék körül van a nők aránya a magyar parlamentben. Miközben ezen az arányon valóban lenne mit javítani, mégis van annak valami bája, hogy épp az a párt elégedetlenkedik emiatt, amelynek a 106 egyéni képviselőjelöltje közül mindössze 16 nő.

Hiányolja a parlamentből a nőket a Momentum, de főleg férfiakat indít

„A magyar lakosság több mint fele nő. Ennek ellenére az Országgyűlésben csak 10 %-os a nők aránya. Helyén van ez? Biztos, hogy megfelelően reprezentálja a lakosságot a parlament?” – kezdi pénteki Facebook-posztját Cseh Katalin, a Momentum Mozgalom elnökségi tagja. Cseh Budapest 6. választókerületében indul egyéniben, és posztjában amiatt méltatlankodik, hogy milyen alacsony a nők aránya a magyar parlamentben.

Mindezt egy csinos momentumos oszlopdiagrammal is nyomatékosította írásában.

Hogy valóban kevés a nő a magyar országgyűlésben, abban Csehnek teljesen igaza van. De azért érdemes azt is észrevenni, hogy a Momentum sem igazán képezte le saját képviselőjelöltjei között a nők társadalmi arányát: a 106 egyéni körzetből mindössze 16-ban, azaz a választókerületek nagyjából 15 százalékában indít női jelöltet a párt a 2018-as országgyűlési választáson.

Mindez még szebben fest, ha figyelembe vesszük Cseh Katalin kommentjeit is, amiket a poszthoz érkezett kritikákra írt válaszul.

Többen felvetették ugyanis, hogy azért sincs annyi nő a politikában, mert egyszerűen nem érdekli őket annyira, mint a férfiakat. Cseh erre ellenpéldaként hozta fel a Momentumot, mondván ott mind létszámban, mind aktivitásban 50 százalékos arányt képviselnek a nők. 

Felmerül a kérdés, hogy ha ez így van, és valóban a Momentum tagjainak a fele nő, akik legalább olyan aktívak, mint a férfi tagok, akkor a párt képviselőjelöltjeinek összeállításában ez miért nem látszik?

Cseh után szabadon: Helyén van ez? 

És bár a Momentumot az a veszély nem fenyegeti, hogy tömegesen nyerjen jövőre egyéni körzeteket, de ha valamilyen csoda folytán ez mégis megtörténne, akkor a mindössze tizenhat női képviselőjelöltjükkel ők sem nagyon lendítenének a nők parlamenten belüli arányán.

NYITÓKÉP: Kiss Brigi (a Momentum grafikája nyomán)

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek