Milton Friedman Egyetemként működik tovább a Zsigmond Király Egyetem

Szerző: Kiss Brigi
2017.12.15. 12:45

A Nobel-díjas neoliberális magyar-zsidó közgazdász Milton Friedman nevét veszi fel az októberben az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség tulajdonába került Zsigmond Király Egyetem. Ígérik: marad a világi képzés. Céljuk, hogy a magyar felsőoktatás meghatározó szereplői legyenek. Olyan oktatási programot akarnak, ami kiegészíti az állami egyetemek tevékenységét.

Milton Friedman Egyetemként működik tovább a Zsigmond Király Egyetem

Nevet vált az októberben az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség tulajdonába került Zsigmond Király Egyetem, mely a jövőben Milton Friedman Egyetem néven működik majd. Az intézményt a hitközség külföldi támogatók hozzájárulásaiból, illetve az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank 1,1 milliárd forintos hiteléből vásárolta meg. 

Az egyetem hosszú távú stratégiai célja, hogy a megújuló intézmény meghatározó szerepet töltsön be a magyar felsőoktatásban – írják közleményükben. Az egyetemet törekvéseiben formálisan is támogatja a néhai Milton Friedman, Nobel díjas, magyar-zsidó származású közgazdász – aki egyebek mellett Ronald Reagan és Margaret Thatcher konzervatív-neoliberális gazdaságpolitikájának fő kidolgozójaként ismert – családja és a szellemi örökségét gondozó alapítvány.

Hogy miért Milton Friedman nevét veszi fel az egyetem? Közlésük szerint azért, mert azt a törekvésüket szeretnék vele kifejezni, hogy az intézmény a társadalomközeli innováció és így a magyarországi K+F tevékenységet támogató üzleti képzés kiemelkedő szereplője legyen.

Olyan oktatási programokat akarnak indítani, amelyek kiegészítik az állami egyetemek tevékenységét. 

Az intézmény és fenntartója ígéri: kiterjedt nemzetközi egyetemi kapcsolataikon keresztül elő fogják segíteni a magyarországi innovációs eredmények piacra vitelét. Az egyetem az amerikai Touro College berlini campusával együttműködve akkreditált német alapfokú üzleti képzést indít angol nyelven, míg a Tel Aviv-i Bar Ilan Egyetemmel pedig közös tréning programot és startup központot indít a technológiai kutatási eredmények piaci transzferének támogatására.

Új magyar nyelvű szakképzések is indulnak 2018-ban az intézményben. Egyebek mellett indul pilóta- és kapcsolódó informatikai képzési program is. A sportlétesítménymenedzsment, az online pénzügy-számvitel és a szociális gondozó oktatási egységek a piaci igények és a „küldetés” közös metszetében születtek – írja közleményében az intézmény.  Hangsúlyozzák:

az egyetem teljes mértékben világi képzést nyújt a jövőben is,

státusza egyházi fenntartású világi magánegyetem, amely piaci alapon működik, és alkalmazott tudományok egyetemeként biztosít oktatást.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek