Öt „jó” hír az emberi jogok világnapjára

Bakó Bea

Szerző:
Bakó Bea

2017.12.10. 15:22

Az ENSZ közgyűlése 1948. december 10-én fogadta el az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát. Azóta ez a nap az emberi jogok világnapja, aminek alkalmából mostanában leginkább a lehető legkiterjesztőbben értelmezett emberi jogok alapján privilégiumokra áhítozó elnyomottak és jogvédők szoktak látványosan megemlékezni.

Mivel a nem megválasztásához, a női kvótához vagy épp a transzgender vécéhez való „alapvető emberi jogok” továbbra sincsenek, ezért inkább összegyűjtöttünk néhány alapjogi szempontból tényleg releváns hírt az elmúlt néhány napból, amiken érdemes elgondolkodni az emberi jogok világnapján.

1. Ott kell ütni a gyereket, ahol aztán nem látszik ruhában

mondta röhögcsélve a népszerű műsorvezetőnő a kormányzati kereskedelmi tévé legújabb közönségszavazós-celebműsorában, ahol kerek öt percben kitárgyalták a gyerekverés-témát.

2. A németeknél jön a szép új világ és a hatósági biometrikus arcfelismerés

Münchenben a rendőrség, Berlinben a titkosszolgálat kezd el automatizált biometrikus arcfelismerő programokat használni – természetesen csakis az állampolgárok védelmében.

3. Homályos fogalmak az uniós alapjogok, Sargentini asszony!

mondta a magyar jogállamiságról szóló vitában az Európai Parlament jelentéstevőjének az Alapjogokért Központ igazgatója, Szánthó Miklós, aki eszerint a Fidesz pénzéből még arra sem vette a fáradtságot, hogy tanulmányozza az Európai Unió Alapjogi Chartáját; amelynek egyes rendelkezéseit egyébként a magyar Alaptörvény is átvette, de Szánthó arról eszerint nem vette észre, hogy homályos lenne.

4. Nem jogsértő, ha egy újságíró tudósít egy sajtótájékoztatóról

– még akkor sem, ha azon politikusok hazudoznak egymásról. Ezt Magyarországon 2017-ben az Alkotmánybíróságnak kellett kimondania. De a „híresztelés” elnevezésű förmedvény azért benne marad a Ptk-ban.

5. Legyőzték az ISIS-t Szíriában

Az oroszok, de ez akkor is egy jó hír a lista végére. Majdnem. Némileg azért árnyalja a képet, hogy egy titkos deal értelmében amerikai, brit és helyi kurd erők több száz terroristát csempésztek ki Rakkából, amíg még lehetett.

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek