+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2017. december 4. hétfő, 16:15
A harmadik legnépszerűbb erővé léptek elő a német Zöldek, áll egy hétfőn publikált közvélemény-kutatásban. A németek eszerint díjazzák a pártnak a Jamaika-koalíciós tárgyalások során mutatott kompromisszumkész tárgyalási stílusát: a megbeszéléseknek hátat fordító liberálisok támogatottsága ugyanis jelentősen csökkent.

 

Sokatmondó felmérés jelent meg a baloldali-zöld elhajlásokkal nehezen vádolható Handelsblatt című német üzleti napilap hétfői számában. A Forsa közvélemény-kutató arra volt kíváncsi, hogyan alakulnak a németek pártpreferenciái a potenciális Jamaika-koalíció tárgyalásainak végét követően. A kereszténydemokrata CDU, a bajor keresztényszociális CSU, a Zöldek és a jobboldali-liberális FDP megbeszéléssorozata két hete ért véget, miután a liberálisok közölték: nincs miről beszélni, ők inkább nem kormányoznak, mint sem hogy rosszul kormányozzák Németországot.

 

A választóknak átjött a liberálisok üzenete, jól meg is haragudtak érte Christian Lindner pártjára.

 

Míg a szeptemberi parlamenti választáson az FDP még 10,7 százalékot kapott, most már csak 8 százaléknyian szavaznának rájuk. Nem úgy a Zöldekre, akiknek kompromisszumkész tárgyalási stílusát úgy néz ki, díjazzák a választók: Cem Özdemirék a szeptemberben elért 8,9 százalékhoz képest most 13 százalékot kapnának, és ezzel ők lennének a harmadik legerősebb erő. Csökkent ugyanis az AfD támogatottsága is: a hétvégi kongresszusán ismét drámázó bevándorlásellenes-euroszkeptikus párt támogatottsága a szeptemberi 12,6 százalékról 10 százalékra olvadt. 

 

A választók a szociáldemokratákat továbbra is büntetik: a párttagokat egyelőre az újabb nagykoalícióról megszavaztató és győzködő SPD a szeptemberi 20,5 százalékhoz képest csak 20 százalékon áll. Nem úgy Angela Merkel kereszténydemokrata CDU-ja: ők a 32,9 százalékot 34 százalékra tornázták fel.

 

A témában az Azonnali is végzett egy kicsi, nem reprezentatív kutatást a münsteri piactéren. Az észak-rajna-vesztfáliai város kameránknak nyilatkozó lakói többnyire szkeptikusak voltak az új választásokkal kapcsolatban, és azt mondták: nem csak az FDP-n állt a vásár a Jamaika-koalíció ügyében.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Bíró kollégák, most rajtatok a sor. Ne jussunk el odáig, hogy az ügyvédeknek bojkottott kelljen hirdetni! – írják a petícióban.

Nem csak Szávay István gondolja úgy, hogy jelentős részben a Jobbikon múlt a kétharmad. És szerinted? Szavazz!

A volt Óbudai Gázgyár veszélyes hulladéka már a Budapest számára létfontosságú ivóvízbázisokat is veszélyezteti.

Azért rendőröket is igénybe vett a légitársaság a művelethez, miközben ők adtak el több jegyet a kelleténél. Sztori a gépről!

Egy magyar tudós feloldotta savban, hogy a nácik ne találják meg, volt, aki elment csajozni vele, más meg simán eladta, több-kevesebb sikerrel.

A hét kérdése

A Fidesz nagyon gyorsan lezavarta a kérdést, de mi a ti véleményetekre is kíváncsiak vagyunk a hét kérdésében.

Azért ide elnéznénk

A death metál banda október 23-án érkezik Magyarországra. Vendég: Hypocrisy, The Spirit.

A válasz igen, és október 24-én be is mutatnak egy ilyen személyt. Budapesten!

Egy október 25-i rendezvény, amin nem mond beszédet Juncker Marxról :(((

Magyarországon tényleg egymillió alkoholbeteg él?
Ezt is megtudhatod október
25-én a Nyitott Műhelyben.

LMP-s, momentumos és jobbikos ifipolitikus beszéli ki az ambícióit. Október 31-én.

Ezt is szerettétek

Az Azonnali Münchenben merült alá a CSU szavazóinak, főleg: törzsgárdájának lelkivilágába. Videóriport a sörcsarnokból!

A bonyolult okfejtések helyett csak egy kis nyál kell hozzá.

De mégis mit nem sikerült eltanulni a magyar miniszterelnöktől? Az Azonnali Varsóban járt utána mindennek!

Twitter megosztás Google+ megosztás