Szerző: Bukovics Martin
2017. december 4. hétfő, 16:15
A harmadik legnépszerűbb erővé léptek elő a német Zöldek, áll egy hétfőn publikált közvélemény-kutatásban. A németek eszerint díjazzák a pártnak a Jamaika-koalíciós tárgyalások során mutatott kompromisszumkész tárgyalási stílusát: a megbeszéléseknek hátat fordító liberálisok támogatottsága ugyanis jelentősen csökkent.

 

Sokatmondó felmérés jelent meg a baloldali-zöld elhajlásokkal nehezen vádolható Handelsblatt című német üzleti napilap hétfői számában. A Forsa közvélemény-kutató arra volt kíváncsi, hogyan alakulnak a németek pártpreferenciái a potenciális Jamaika-koalíció tárgyalásainak végét követően. A kereszténydemokrata CDU, a bajor keresztényszociális CSU, a Zöldek és a jobboldali-liberális FDP megbeszéléssorozata két hete ért véget, miután a liberálisok közölték: nincs miről beszélni, ők inkább nem kormányoznak, mint sem hogy rosszul kormányozzák Németországot.

 

A választóknak átjött a liberálisok üzenete, jól meg is haragudtak érte Christian Lindner pártjára.

 

Míg a szeptemberi parlamenti választáson az FDP még 10,7 százalékot kapott, most már csak 8 százaléknyian szavaznának rájuk. Nem úgy a Zöldekre, akiknek kompromisszumkész tárgyalási stílusát úgy néz ki, díjazzák a választók: Cem Özdemirék a szeptemberben elért 8,9 százalékhoz képest most 13 százalékot kapnának, és ezzel ők lennének a harmadik legerősebb erő. Csökkent ugyanis az AfD támogatottsága is: a hétvégi kongresszusán ismét drámázó bevándorlásellenes-euroszkeptikus párt támogatottsága a szeptemberi 12,6 százalékról 10 százalékra olvadt. 

 

A választók a szociáldemokratákat továbbra is büntetik: a párttagokat egyelőre az újabb nagykoalícióról megszavaztató és győzködő SPD a szeptemberi 20,5 százalékhoz képest csak 20 százalékon áll. Nem úgy Angela Merkel kereszténydemokrata CDU-ja: ők a 32,9 százalékot 34 százalékra tornázták fel.

 

A témában az Azonnali is végzett egy kicsi, nem reprezentatív kutatást a münsteri piactéren. Az észak-rajna-vesztfáliai város kameránknak nyilatkozó lakói többnyire szkeptikusak voltak az új választásokkal kapcsolatban, és azt mondták: nem csak az FDP-n állt a vásár a Jamaika-koalíció ügyében.

 

Van még itt cikk a témában:
comments powered by Disqus
Twitter megosztás Google+ megosztás