+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kiss Brigi
2017. november 29. szerda, 17:30
Hírességgel erősített az LMP: az egykori tévés műsorvezető, jelenlegi polgármester Dömsödi Gábor lesz a párt jelöltje Nógrád megye 1. választókerületében. Az erősítés itt most sokszorosan igaz, hiszen Nógrádban elég gyatrán állt és áll a zöldpárt. Hogy Dömsödi tényleg erős jelölt lehet, nem csak ő maga állítja, hanem Molnár Gyula, az MSZP elnöke is, aki az Azonnalinak válaszolva elképzelhetőnek tartja, hogy tárgyaljanak arról: Dömsödi közös baloldali jelölt legyen.

 

Az LMP közelmúltbeli salgótarjáni lakossági fórumán jelentette be az egykori tévés műsorvezető Dömsödi Gábor – aki nem mellesleg jelenleg egy nógrádi kisváros, Pásztó független polgármestere –, hogy elindul a jövő évi országgyűlési választáson Nógrád megye 1. választókerületében, méghozzá az LMP színeiben. Dömsödi a fórumon, majd később a Hír TV-ben is elmesélte, hogy Gémesi György gödöllői polgármester, az LMP-vel szövetséges Új Kezdet vezetője kereste meg és győzte meg arról, hogy indulnia kell. 

 

Nógrád megye ezen területe korábban hagyományosan baloldali volt, ám az MSZP megroppanásával ma már ez inkább csak Salgótarjánra igaz, ahol jelenleg is az MSZP adja a polgármestert, és a városi közgyűlésben is baloldali többség van. A választókerület többi részére viszont ez már nem annyira érvényes.

 

Nógrád az a megye, ahol az LMP a legkisebb lefedettséggel és támogatottsággal rendelkezik.

 

A 2014-es országgyűlési választáson a jelöltjük mindössze 2,63 százalékot kapott az érintett körzetben, a nem sokkal későbbi EP-választáson 2,94 százalékos támogatottsággal Nógrád megyében érte el a legrosszabb eredményt az LMP, az őszi önkormányzati választáson pedig még csak nem is tudott megyei listát állítani a párt.

 

Ennek tükrében igazán nagy dobás volt meggyőzniük a megye hat városa egyikének polgármesterét, hogy legyen a jelöltjük. Ráadásul egy olyan figurát, aki korábbi tévés múltjának köszönhetően viszonylag nagy ismertséggel rendelkezik. 

 

A baloldalon a DK-é a körzet, de nyitottak az LMP felé

 

Hogy tényleg erős jelöltről van szó, azt jól mutatja, hogy amikor az Azonnali megkérdezte az MSZP elnökét a múlt keddi salgótarjáni sajtótájékoztatóján arról, hogy igaz-e az, amit a zoom.hu írt meg korábban elsőként, hogy a salgótarjáni választókerület a DK-é lehet, Molnár Gyula magától tette hozzá azt, hogy bár a DK-val való tárgyalásaik eredményére igaz, amit a zoom.hu megírt, de Dömsödi Gábor jelöltségével sokkal bonyolultabb lesz a helyzet.

 

A lapunk további kérdésére megerősítette, hogy szeretnének Dömsödivel és az LMP-vel tárgyalni a körzetről, erre az „utolsó pillanatig” nyitottak is, ugyanakkor a szocialista pártelnök leszögezte, hogy olyan biztosan nem lesz, hogy egyoldalúan visszalépjenek Dömsödi javára, ez csak kölcsönös visszalépéssel működhet. Viccesen hozzátette: „nem tudom, egy Dömsödi hány egyéb körzetet ér Magyarországon”.

 

Dömsödi biztosítóügynöknek hitt minket

 

Az Azonnali telefonon kereste meg Dömsödi Gábort, de elsőre nem értünk célt. A telefonhívás néhány másodperc után végetért, a polgármester ugyanis rövidre zárta a beszélgetést, és következőket mondta, majd letette a telefont:

 

„Azonnali.hu? Nemmost.hu. Nem érek rá. Köszönöm szépen, szerintem nem vagyok célcsoport. Nem akarom a drága idejét rabolni. Jó? Köszönöm, búcsúznom kell, kezét csókolom.”

 

Pár perccel később próbáltuk őt újra hívni, de akkor már sokadik kicsengés után sem vette fel a telefont. Végül küldtünk neki smst, ami után visszahívta lapunkat. Mint kiderült: azt hitte, hogy telefonos ügynökük vagyunk és biztosítást árulunk, ezért tette le olyan gyorsan a telefont az első alkalommal, most viszont már készséggel állt rendelkezésünkre.

 

Elmesélte, hogy azért vágott bele a jelöltségbe, és nyitna az országos politika irányába, bár erre korábban nem volt igénye, mert érezte, hogy van személyes felelőssége. Ma ugyanis már nem elég, hogy valaki okosakat mond a tévéműsorokban, mint ahogy ezt ő is tette, ennél tovább kell menni: 

 

„A magyar demokrácia megmentéséhez mindenkire szükség van, még rám is. Nagy baj, ha már rám is szükség van, de most ez van.”

 

De miért az LMP-hez csatlakozott, ha Gémesi György, az Új Kezdet vezetője volt az, aki megkereste és meggyőzte őt arról, hogy induljon el a választáson? Dömsödi Gábor ezt azzal indokolta, hogy az Új Kezdetnek nem tudna segíteni, az LMP-nek viszont annál inkább. Hogy miben? Szerinte például abban, hogy mivel egy átlagos képviselőjelöltnél érdekesebb a média számára, fel tudja hívni a figyelmet a pártra. 

 

„Egy hónappal ezelőtt el sem tudtam képzelni, hogy én bármilyen párt tagjaként megnyilvánuljak” – mesélte az Azonnalinak. Emögött pedig leginkább az van elmondása szerint, hogy az embernek még a saját mondataiért is nehéz felelősséget vállalnia. Nem akarta kitenni magát annak, hogy más párttagok miatt magyarázkodnia kelljen. Az LMP-t viszont teljesen vállalhatónak tartja, az, hogy csatlakozott hozzájuk, értékválasztás is részéről. Szél Bernadettre az egyik parlamenti felszólalásánál kapta fel a fejét és jött rá arra, hogy mennyire „fantasztikus ez a nő”, hogy milyen szenvedéllyel tud beszélni fontos témákról. Szerinte óriási teljesítmény van Szél mögött, ahogy egyébként Hadházy Ákos mögött is, dicsérte a két pártelnököt az Azonnalinak Dömsödi.

 

Az LMP Nógrád megyei gyatra helyzete kapcsán kérdésünkre elmondta: abból is látható, hogy nem karrierszempontból választott pártot, de reméli, hogy tud segíteni az LMP megyei eredményein.

 

Tárgyalás helyett inkább dolgozni akar

 

Felvetettük Dömsödi Gábornak a Molnár Gyula MSZP-elnök által a salgótarjáni sajtótájékoztatón elmondottakat, és megkérdeztük, hogy ennek fényében ő tárgyalna-e majd a baloldallal arról, hogy lépjenek vissza a javára a körzetben, illetve azt is, hogy fogja-e győzködni az LMP-t arról, hogy kössenek valamilyen megállapodást a baloldali pártokkal azért, hogy ő jobb helyzetből várhassa a 2018-as választást. Dömsödi erre azt mondta: hivatalosan még se nem tag, se nem jelölt, így furcsa, valamint önértékelési zavar is lenne, ha tárgyalásokba kezdene.

 

Leszögezte, hogy a saját érdekében biztosan nem fogja győzködni a pártját. Szerinte okos, felelősségteljes és a realitásokat ismerő emberek vannak az LMP-ben, így biztosan nem rajtuk fog múlni, hogy az ellenzék leváltsa a Fidesz-kormányt. „És ha ehhez az kell majd, hogy összehangolják az érdekeket, akkor biztos, hogy ezt meg fogják tenni” – tette hozzá. De szerinte ennek a sakkozgatásnak most nincs itt az ideje, ez leginkább gumicsont. Ehelyett inkább most dolgozni kell, és meg kell győzni a választókat.

 

Amúgy sem hisz abban, hogy sokkal könnyebb lenne a helyzete, ha a baloldali ellenzék összeborulna mögötte. Inkább a szavazók bölcsességében bízik, hogy azok tudni fogják, ki az erős jelölt az adott körzetben. Magát például erős jelöltnek tartja. Szerinte nagy előnye, hogy neki megvan az esélye, hogy a baloldali és a jobboldali szavazókat is képes lehet meggyőzni, hogy rá voksoljanak.

 

Egyszer már megcsinálta, hogy legyőzte a Fidesz által támogatott, korábban 16 évig hatalmon lévő helyi polgármestert.

 

Egyébként magát a koordinált indulást, mint ötletet még akár támogatni is tudná elvben, de nem igazán látja, hogy a gyakorlatban hogyan lenne képes erről hat-hét párt megállapodni. Az pedig szerinte egy szörnyű helyzet, amikor egy képviselőjelölt beletesz a körzetébe jó sok munkát, majd egyszer csak leszól neki a pártja, hogy át kell engednie a helyét, mert egy másik körzetért cserébe ebben állapodtak meg egy másik párttal. 

 

A DK egyelőre nem kommentál

 

Természetesen megkerestük Dömsödi Gábor kapcsán a Demokratikus Koalíciót is, hogy az MSZP-elnök után erősítsék meg ők is a zoom.hu értesüléseit, illetve kommentálják Molnár Gyula azon kijelentését, hogy akár az LMP-vel is tárgyalhatnak majd a jövőben arról, hogy Dömsödi legyen a közös baloldali jelölt a választókerületben, illetve azt is, hogy van-e már konkrét név arra, kit indítana a DK a körzetben.

 

Kérdéseinkre Gréczy Zsolt, a Gyurcsány Ferenc vezette párt szóvivője azt írta: „Nincs még végleges megállapodás a pártok között az egyéni körzetekről. A Demokratikus Koalíció tartja magát a korábbi megállapodáshoz, hogy csak akkor kommentáljuk ezt a kérdést, ha mind a 106 egyéni jelöltről megszületik az egyezség. A DK tárgyalódelegációja ezen fáradozik.”

 

A korábbi zoom.hu-s lista óta egyébként már az atv.hu-ra is kikerült egy hasonló, ebben is DK-s körzetként szerepel Salgótarján. És maga Gyurcsány Ferenc is megerősítette a lapnak, hogy az a lista pontos, tükrözi a tárgyalások akkori állását. Az Azonnali is úgy értesült, hogy a salgótarjáni központú választókerület sorsa már eldőlt, ott biztosan nem az MSZP fog képviselőjelöltet állítani. 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Volt szóvivő, aki élő adásban káromkodott, Boris Johnson pedig még fagyasztóba is bújt az újságírói kérdések elől. Szóval áll a báll, de miért is?

A volt Munkáspárt-tag, Corbyn-szövetséges Ken Livingstone szerint a „zsidó szavazatok nem segítettek” a párt esélyein.

Pollreisz Balázs postaládájába valószínűleg Borkai Zsolt legnagyobb rajongója dobott be egy irodalmi igényű fenyegető levelet, ami miatt a politikus a rendőrséghez is fordult azóta.

És miért várja ezt hatalmas tömeg a bastogne-i városháza előtt a hidegben? A furcsa népszokásnak a második világháborúhoz van köze.

Rod Stewart nagyon örül Boris Johnson győzelmének, a korábban őt istenként tisztelő Celtic drukkereinek egy része viszont jelezte, hogy a továbbiakban nem szívesen látott vendég náluk.

Türkmenisztán elnöke megunta, hogy a közvetlen beosztottjai bevallottan korrumpálódtak, ezért mostantól ő maga sem kegyelmezhet meg senkinek, akikhez elér a botrány.

Miért van műanyagból a volt főpolgármester karácsonyfája? Tarlós István az Azonnali karácsonyi körkérdésében!

A hét kérdése

Végre kilépnek a britek? Vagy folytatódik a komédia? Esetleg az egész brexit csak egy kitűnő médiahekk volt arra, hogy végre figyeljen a britekre valaki? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Végre megtelik élettel az egyik legszebb budapesti vásárcsarnok. December 14.

Magyar topédesek december 20-án, Budakeszi, Kálvária Pince.

Nem csak szurkolóknak. Budapesten, az Ellátóházban, december 21-én.

Ez ilyen zene lesz. Pécsen, a Szabadkikötőben. December 29.

Az év egyik legjobb évnyitó bulija: Pécs komplett belvárosában koncertek délelőtt 10-től éjfélig. Január 4.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás