A jobbikos Rig Lajos a független Kész Zoltán támogatására buzdít

2017.11.28. 17:02

Egyéniben a legesélyesebb ellenzéki jelöltre kell szavazni – mondta Rig Lajos jobbikos parlamenti képviselő Kész Zoltán és Mellár Tamás közös veszprémi fórumán, majd az egekbe magasztalta Kész Zoltánt, nem hagyva kétséget afelől, hogy őt tartja a legesélyesebb jelöltnek Veszprémben. Ez azt jelentené, hogy a Jobbik is beáll az ellenzéki koordinált jelöltállításba?

Hétfő óta fenn van a Youtube-on a fenti videó hosszabb változata (Rig Lajos teljes felszólalását itt, Kész Zoltán és Mellár Tamás csaknem másfél órás beszélgetését pedig itt lehet végignézni), amelyen a tapolcai körzet jobbikos parlamenti képviselője az ellenzéki koordinált jelöltállítás stratégiáit fejtegeti.

Rig Lajos, az eddig a választási együttműködés minden formáját elutasító Jobbik tapolcai képviselője az azonos megyében lévő veszprémi körzet parlamenti képviselője, Kész Zoltán és Mellár Tamás közgazdász nyilvános fórumán fejtette ki mindezt.

Rig azt mondta: erősödik a kormányváltó hangulat, a választók pedig arra fognak szavazni egyéniben, akik le tudják váltani a kormányt. Tulajdonképpen arra utalt: egyéniben a legerősebb ellenzéki jelöltre kell szavazni, elég a listán kifejezni a pártszimpátiát. Ez a választói stratégia, vagy a pártok felől nézve burkolt koordinált jelöltállítás egy ideje forog a közbeszédben, a Jobbik azonban következetesen elutasította eddig.

A jobbikos képviselő azt is nyilvánvalóvá tette, hogy a veszprémi körzetben Kész Zoltánt tartja a legjobb ellenzéki jelöltnek, és hosszasan dicsérte a politikus kvalitásait, helyi beágyazottságát.

Kész 2015 februárjában időközi választáson szerzett egyéni mandátumot, miután a fideszes Navracsics Tibor uniós biztos lett, így a parlamenti helye megüresedett. A független jelöltként induló Kész Zoltánt a kisebb balos vagy liberális ellenzéki pártok támogatták, és győzelmével megszűnt a Fidesz parlamenti kétharmada. A következő ellenzéki sikert egyéniben pedig épp a jobbikos Rig Lajos aratta két hónappal később Tapolcán, ahol a fideszes Lasztovicza Jenő halála miatt kellett időközi választást tartani.

Amint azt Kész Zoltán a veszprémi pódiumbeszélgletésen is elmondta, 2018-ban is támogatni fogják az egyéni indulását az ellenzéki pártok az LMP és a Momentum kivételével. Hogy a Jobbik Rig Lajos támogató felszólalása után a kivételek közé tartozik-e, azt nehéz lenne megmondani. 

E-mailben megkérdeztük Mirkóczki Ádámot, a Jobbik szóvivőjét: elképzelhető-e, hogy a Jobbik néhol mégsem indít saját jelöltet az esélyesebbnek tűnő ellenzéki jelölttel szemben. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy vajon mit kér cserébe Rig a Kész iránt kifejezett támogatásáért, és elvárja-e a Jobbik a Kész Zoltánt Veszprémben támogató ellenzéki pártoktól, hogy Tapolcán Rig Lajos ellenében ne indítsanak jelöltet. 

Az alábbi választ kaptuk: „A Jobbik mind a 106 választókerületben saját jelöltet állít, így a veszprémiben is.

Rig Lajos is természetesen dr. Varga Damm Andreát támogatja,

és őrá, a Jobbik jelöltjére való szavazásra buzdítja a kormányváltást akaró szavazókat.”

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek