Basszátok meg Trumpot, üzeni boroscímkéjén egy ausztrál borászat

Szerző: Bukovics Martin
2017.11.15. 16:24

Most már hivatalos itala is van az amerikai elnök bírálóinak. Egy ausztrál mikroborászat Fuck Him névvel dobta piacra limitált szériás Trump-ellenes termékét, amivel az előítéletmentesség és az egymásra nyitottság előtt tisztelegnek.

Basszátok meg Trumpot, üzeni boroscímkéjén egy ausztrál borászat

Ez az igazi limitált széria: mindössze 200 palackot dob piacra a 2013-ban alapított ausztrál LAS Vino nevű mikroborászat a Fuck Him nevű borból, amin Donald Trump amerikai elnök feje rajzolódik ki egy csomó egymás mellé rakott szóból. A palack tartalmának évjárata 2016-os, a kontinens nyugati részén található Margaret River környéki chardonnay-ültetvény termése.

A borászat célja a borral az, hogy demonstrálja, vannak még olyanok, akik származási országtól, etnikumtól, nemtől, szexuális beállítottságtól és vallástól függetlenül, előítéletmentesen le tudnak ülni egymással egy pohár borra.

Nekik készül ez a termék.

A borászat promószövege, egyben a palackon Trump fejeként összeálló szöveg szerint a Fuck Him bor francia szőlővesszők termése, amiket Ausztráliában izraeli öntözőrendszerrel, olasz traktorral művelnek. A szüretelők között írek, németek, észtek, koreaiak voltak, a munkálatokat egy dél-afrikai felügyelte. A bogyókat svájci préssel dolgozta fel egy mexikói borász, a pincében aztán egy holland pincemunkás fejtette át francia tölgyfahordóba.

A palackozás során portugál parafadugóval és Csehországból érkező viasszal zárta le a bort többek közt egy leszbikus munkatárs, hogy aztán indonéz gyártmányú dobozokba rakja. A dobozokat egy indiai szerverről letöltött programmal feliratozták, a boroscímkét pedig egy amerikai kreatív találta ki. A korrektor egy New Yorkban élő eurázsiai nő. A bort Szingapúrba, Tokióba, Kínába és az Egyesült Királyságba szállítják.

Hiába akar mindez a sokszínűség mellett kiálló szövegnek tűnni, sokkal inkább néz ki úgy, mint a globális kapitalizmus diadalának bizonyítéka.

A Drinks Business információi szerint egy palack Fuck Him 55 amerikai dollárba kerül, és pár palackot közvetlenül a borászattól is lehet rendelni. Már ha van még náluk – valószínűsítem, hogy nincs. A borász, Nic Peterkin szerint a Fuck Him az egyik legjobb bor, amit eddig készítettek. „Nem Trump személyével van a baj, hanem azzal, amit ő képvisel” – fogalmazott a Broadsheet nevű helyi lapnak

Saját borászata egyébként Donald Trumpnak is van. Idén tavasszal a VinCE Budapestnek köszönhetően a budapesti közönség is meg tudta kóstolni a virginiai műremeket, egy 2016-os viognier formájában. A Mandiner akkor még létező borrovatába ezt írtam róla: „A barrique hordóknak köszönhetően füstös, ízében almasavbontás jegyei, úgymint vajasság-krémesség. A hordó picit szárít, az alkohol is erősen bejátszik a képbe, van némi édesség is, ám nincs mi tartsa: savat bizony nem itt kell keresni. Igazi hordózott újvilági fehérbort ellenben igen.” Nem csodálom, hogy Trump nem fogyaszt alkoholt, ha ilyen a bora.

Nem ez az ausztrál az első bor a világon, aminek címkéje politikai üzenetet hordoz. A leghíresebb talán ez az 1999-es évjárattal startoló barolo Bartolo Mascarello borászatából, ami azóta is ikonikus darab:

Németországban is felütötte a fejét a politika, a pfalzi borvidéken gazdálkodó Emil Bauer és fiai sauvignon blanc-jukat dobták piacra azzal a címkén hordozott üzenettel, hogy rasszisták, terroristák és seggfejek ne igyák.

Magyar boroscímkén elhelyezett politikai üzenetről nem tudok, talán a 2017-es szüret és a közelgő 2018-as választás viszonylagos együttállása kihoz valamit valamelyik magyar borászból. Az egri migránsvérre és a G-borra még várnunk kell.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek