Német alkotmánybíróság: Be kell vezetni a harmadik nemet az anyakönyvezésben

Szerző: Bakó Bea
2017.11.08. 09:59

Alkotmányellenes, hogy születéskor csak lánynak vagy fiúnak anyakönyvezik az embert, ezért jövő év végégig módosítania kell a parlamentnek az anyakönyvi szabályokat, hogy lehetőség legyen a harmadik nem bejegyzésére – mondta ki a német alkotmánybíróság szerdán közzétett határozatában.

Német alkotmánybíróság: Be kell vezetni a harmadik nemet az anyakönyvezésben

Az általános személyiségi jogból és a diszkrimináció tilalmából vezette le a német alkotmánybíróság, hogy a harmadik nem anyakönyvezését is lehetővé kell tenni. Az alkotmányjogi panasz nyomán meghozott, szerdán közzétett határozat szerint

alkotmányellenes, hogy csak nőként vagy férfiként lehet valakit anyakönyvezni, mivel az általános személyiségi jog azoknak az identitását is védi, akik tartósan nem sorolhatók be sem a női, sem a férfi nembe.

Az általános személyiségi jog egyébként nincs sehol kodifikálva a német jogban, ezt a bírói joggyakorlat fejlesztette ki az emberi méltóság tiszteletben tartásának követelményéből. Az alkotmánybíróság szerint a kizárólag férfiként vagy nőként való anyakönyvezés nem csak az általános személyiségi jogot, de a diszkriminációtilalmat sérti.

Ez utóbbi ugyanis a testület szerint nem csak azt jelenti, hogy egy nőt nem szabad diszkriminálni azért, mert nő, vagy egy férfit azért, mert férfi, hanem azt is, hogy

a bizonytalan nemi identitásúakat sem érheti hátrány amiatt, hogy se nem nők, se nem férfiak.

A német alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította a hatályos anyakönyvi szabályokat, és 2018. december 31-ig adott határidőt a parlamentnek, hogy módosítsa azokat. Ebben az átmeneti időszakban a közigazgatásban tilos alkalmazni ezeket, legalábbis abban a tekintetben, hogy

mostantól nem követelhető meg az egyik nembe sem tartozóktól (harmadik neműek? transzneműek?), hogy férfiként vagy nőként jegyeztessék be magukat a nyilvántartásokba.

A döntés szerint jövő év végéig olyan szabályokat kell kialakítania a német parlamentnek, amely lehetővé teszi a „köztes” vagy „különböző” neműként való anyakönyvezést. Az alkotmánybíróság hangsúlyozta: a német alaptörvény nem követeli meg, hogy a személyi állapot nemi vonatkozása binárisan legyen szabályozva, sőt, azt sem, hogy a nemi identitás része legyen a jogilag szabályozott személyi állapotnak. 

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek